breaking newsΔιεθνή

Γάζα: Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απλά ένα «τσιρότο»

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για μια τετραήμερη παύση των μαχών, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, έγινε δεκτή με ανακούφιση.

Η κατάπαυση του πυρός, η οποία χρειάστηκε περισσότερες από έξι εβδομάδες επίπονης διπλωματίας και σχεδόν εκτροχιάστηκε αρκετές φορές, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη δεδομένης της έλλειψης μηχανισμών επιβολής των όρων της και της απουσίας ανεξάρτητων παρατηρητών επί τόπου.

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως» εξηγεί ο πρώην Διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ στο CNN, «είναι ότι οι πυροβολισμοί σταματούν για λίγο, αλλά πολύ σύντομα ξεκινούν ξανά επειδή κάποιος αισθάνεται ότι απειλείται».

Ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι η είσοδος 300 φορτηγών με βοήθεια καθημερινά στη Γάζα, μέσω του περάσματος της Ράφα, με την ελπίδα να μετριαστεί η ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα στη Γάζα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, Πολ Ο’ Μπράιν, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που […] δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί ή πυροβολισμοί που σκοτώνουν αμάχους είναι ένα βήμα μπροστά».

«Οποιαδήποτε παύση που δεν βάζει τέλος στις διεθνείς ανθρωπιστικές παραβιάσεις δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες επί τόπου», προειδοποιεί. «Όταν τελειώσει αυτή η σύντομη παύση, πού θα είμαστε αν ο πόλεμος συνεχιστεί με τους ίδιους όρους;».

«Αστείο να λέμε ότι μπορεί σε 4 μέρες να φτάσει στη Γάζα η απαραίτητη βοήθεια»

Ο εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου, Τζόελ Βάιλερ, χαρακτήρισε «αστείο» την ιδέα ότι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να παρασχεθεί στη Γάζα εντός τεσσάρων ημερών. «Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον πληθυσμό και ο πληθυσμός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εμάς. Χρειάζονται πέντε, έξι ημέρες για να βρεις έναν καλό γιατρό και μετά να προγραμματίσεις τη χειρουργική επέμβαση. Είναι ανθρωπιστικό ξέπλυμα» τονίζει, σύμφωνα με τη haaretz.

«Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Μια ανθρωπιστική παύση είναι ανεπαρκής», δήλωσε ο Τζέισον Λι, του Save the Children. «Ακόμα και αν υπάρξει μια τετραήμερη παύση, χωρίς να μπαίνουν (στη Γάζα) περισσότερα αγαθά, χωρίς να έρχονται καύσιμα, είμαστε πολύ περιορισμένοι στο τι μπορούμε να κάνουμε» εξηγεί.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αβρίλ Μπενουά, λέει: «αυτή η προσωρινή παύση θα ονομαστεί κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι πραγματικά μια κατάπαυση του πυρός από ό,τι φαίνεται. Οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η συλλογική τιμωρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, πρέπει να σταματήσει αμέσως».

The post Γάζα: Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απλά ένα «τσιρότο» first appeared on PrimeNews.

Back to top button