breaking newsΔιεθνή

Η Κίνα ελπίζει στη συνδρομή της Γαλλίας για σταθεροποίηση των σχέσεων της με την ΕΕ

H Κίνα ελπίζει ότι η Γαλλία μπορεί “να σταθεροποιήσει τον τόνο” των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα όπως δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο, ο He Lifeng αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν πως να εξισορροπήσουν την “αποκλιμάκωση” των κινδύνων και να συνεργαστούν με τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε απευθυνόμενος στον Γάλλο υπουργό των Οικονομικών Bruno Le Mer ότι η Κίνα έχει τη βούληση εμβάθυνσης των σχέσεών της με τη Γαλλία, σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας όπως, τα οικονομικά, οι επιστήμες και η καινοτομία στην τεχνολογία, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συναντώνται για τον 9ο κύκλο του διμερούς Οικονομικού Διαλόγου τους.

“Ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα σταθεροποιήσει τον τόνο της φιλικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, στη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησης του κατά τις απογευματινές συζητήσεις στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η Κίνα πιστεύει ότι οι διμερείς σχέσεις της με τη Γαλλία “έχουν μία καλή βάση”.

Γερμανία: Προειδοποιεί για σοβαρή ανάμειξη της Κίνας στα εσωτερικά της χώρας η Υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για τον κίνδυνο από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Γερμανία και βάζει στο μικροσκόπιο το Διεθνές Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (IDCPC).

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, σε έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρεται ότι οι γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν προσπάθειες άσκησης επιρροής και κατασκοπείας από την Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και το IDCPC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια διεύρυνσης του παγκόσμιου δικτύου επαφών. Σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία, το IDCPC θα πρέπει να θεωρείται τμήμα του κινεζικού μηχανισμού πληροφοριών.

«Στόχος είναι η προσέγγιση πολιτικών και κομμάτων και η άσκηση επιρροής προς το συμφέρον της κινεζικής κυβέρνησης», αλλά και η συλλογή πληροφοριών για τις οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες άλλων χωρών, εκτιμάται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. «Τα μέλη του IDCPC προσπαθούν να κάνουν βουλευτές από όλα τα κόμματα να κατανοήσουν τις “κινεζικές αξίες”» και αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η πρόσκληση γερμανών βουλευτών -εν ενεργεία και όχι- στην Κίνα, προκειμένου «να διορθώσουν» την εικόνα τους για τη χώρα, σύμφωνα με την ατζέντα βέβαια του ΚΚΚ, τονίζεται.

Στην έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος επισημαίνεται ακόμη ότι η IDCPC θεωρεί ήδη «αξιόπιστους συνομιλητές» της πολλούς γερμανούς πολιτικούς, ως εκ τούτου συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση» κατά την επικοινωνία με τα στελέχη του ΚΚΚ.

primenews.

Back to top button