breaking newsΔιεθνή

Έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών: ”Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από τις τρομοκρατικές επίθέσεις στην Ευρώπη”

 

Η έκθεση της καταστάσεως ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελβετίας αναφέρεται στον βασικό ρόλο της Τουρκίας στην επιθετική προσπάθεια των Τζιχαντιστών και του Ερντογάν για περιφερειακή εξουσία, δίνοντας έμφαση για απώλειας εξουσίας στο εσωτερικό.

Στην έκθεσή με τίτλο “Security Switzerland 2020”, η ελβετική ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών (NDB) αναφέρεται στον βασικό ρόλο της Τουρκίας, ως κύριας βάσης διέλευσης των μελών του “Ισλαμικού Κράτους” σε ΕΕ αλλά και παγκοσμίως

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Οκτωβρίου, η ελβετική υπηρεσία δηλώνει με στοιχεία, ότι η βασική οργάνωση των Τζιχαντιστών, ο ISIS, συνεργάζεται με την Τουρκία.

Η οργάνωση προετοιμάστηκε για προβλέψιμες ήττες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ανώτατα μέλη των Τζιχαντιστών και οι οικονομικοί πόροι τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη.

Σήμερα είναι ένας κατακερματισμένος μυστικός οργανισμός με έδρα την Συρία και το Ιράκ, αλλά έχει ανέπαφες δομές σε περιφερειακό επίπεδο.

Το χαλιφάτο, έχει διαπράξει χιλιάδες επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ, ενώ παρά τους περιορισμούς, οι Τζιχαντιστές διαθέτουν εκτεταμένα διακρατικά δίκτυα παντού σχεδόν στον κόσμο.

Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο ως σημείο διέλευσης και υποχώρησης των χιλιάδων μαχητών”, τονίζει η έκθεση. Αυτή η επισήμανση υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι όλοι οι νεκροί πολέμαρχοι του ισλαμικού κράτους συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, μόνο όταν βρέθηκαν εκτός τουρκικών συνόρων.

Το 2019, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε δημοσίως την μεγάλη παρουσία και τις αυξημένες δραστηριότητες τζιχαντιστών στην Τουρκία.

Την ίδια χρονιά, το «Ισλαμικό Κράτος» κήρυξε την Τουρκία ως μία από τις επαρχίες της. “

Επιθετική περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν

 

Στην εκτίμησή της για την κατάσταση της Τουρκίας, η έκθεση αναφέρει: “Παρά τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες, η Τουρκία δεν θα σταματήσει την προσπάθειά της για περιφερειακή εξουσία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της αντίληψής της για απειλές, στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα, η κατάσταση στην Συρία αναγκάζει την Τουρκία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι τις τριβές με τους παραδοσιακούς της εταίρους, τις ΗΠΑ.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου συμβάλλει επίσης σε αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ουσιαστικά τις σχέσεις της με τους εταίρους του ΝΑΤΟ και την ΕΕ”.

“Οι απειλές για τρομοκρατικές δράσεις στην Ελβετία παραμένουν αυξημένες ενώ πιθανόν να έχουμε περαιτέρω επιθέσεις στην Ευρώπη, τονίζουν οι Ελβετοί.

Ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη στο εσωτερικότης χώρας παρά την επιθετική εξωτερική πολιτική.

Όσον αφορά την Τουρκία, η έκθεση αναφέρει: “Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν μπορεί να βελτιώσει την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας παρά την μεγάλη και απόλυτη εξουσία του.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει αποδυναμωθεί από την ήττα του στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου και Ιουνίου 2019 στις κύριες τουρκικές πόλεις. Παρά τις δημοφιλείς στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν συνεχίζει να χάνει την λαϊκή υποστήριξη.

Τα πρώην στελέχη του AKP (Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου) κερδίζουν υποστήριξη, εμβαθύνοντας τις ρωγμές στο κόμμα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση είναι διχασμένη και δεν αντιπροσωπεύει σήμερα μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για να εγκαταστήσει Σύριους πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας της στη βόρεια Συρία.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μια δημογραφική αλλοίωση στις περιοχές που ζουν οι Κούρδοι.

Στην οικονομική ζώνη της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά φυσικό αέριο παρά τις διαμαρτυρίες από τις ΗΠΑ και τις συμβολικές κυρώσεις από την ΕΕ.

Επιπλέον, με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο αλλά  και τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλαα, η Τουρκία αγνοεί το διεθνές ναυτικό δίκαιο προκαλώντας τριγμούς στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να απειλεί να ωθήσει πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ώστε αυτοί να κινηθούν προς την Ευρώπη, εάν η ΕΕ επικρίνει την εξωτερική του πολιτική ακόμα πιο έντονα.

Σύμφωνα με την ελβετική υπηρεσία πληροφοριών, οι εγχώριες πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία θα συνεχιστούν.

“Η πολιτική ισορροπία δυνάμεων είναι πιθανό να μετατοπιστεί περαιτέρω λόγω της απώλειας ισχύος του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν.  Η οικονομική κατάσταση θα παραμείνει εύθραυστη και ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω”, τονίζει η έκθεση.

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προσαρμόζει τακτικά τις σχέσεις του με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα κράτη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, προκειμένου να διατηρήσει την Τουρκική ανεξαρτησία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ελβετοί και Ρώσοι εκτιμούν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία και το Ιράκ “προκειμένου να συγκρατήσει αυτό που θεωρεί ως την πιο σημαντική απειλή, δηλαδή «το PKK», ενώ ταυτόχρονα θα επαναπατρίσει τα τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εκβιάζει την ΕΕ για “δώρα” με την μορφή επιχορηγήσεων.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο για την Ελλάδα κλίμα,οφείλουμε να ξεκινήσουμε δράση δημοσιοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, συμμαχιών με μεγάλα κράτη σαν την Αίγυπτο, την Ινδία κτλπ, ενώ θα πρέπει να αναβαθμίσουμε κατακόρυφα όλα τα στρατηγικά οπλικά συστήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

 

 

Back to top button