breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα στην Δανία σε 6.000 πολίτες αποδεικνύει ότι η μάσκα «ελάχιστο αποτέλεσμα έχει στην προστασία από τον Covid-19»

 

Έρευνα που αποδομεί την χρήση μάσκας ως προστατευτικό μέσο κατά του κορωνοϊού ή εν πάση περιπτώσει αποδεικνύει ότι έχει «ελάχιστο αποτέλεσμα στην προστασία από την Covid-19», έγινε σε δείγμα 6.000 πολιτών και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine του American College of Physicians.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 1,8% μεταξύ αυτών που φορούν μάσκα προσβλήθηκε από Covid-19, συγκριτικά με το 2,1% αυτών που δεν φορούν!

Δηλαδή η διαφορά ήταν 0.3% μόλις και βέβαια μπορεί να είναι και συγκυριακό το γεγονός.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας «Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε μια ουσιώδη επίδραση στη χρήση της μάσκας η οποία αν δεν είναι ασήμαντη, δεν είναι ούτε τόσο σημαντική όσο περιμέναμε».

Η μελέτη, που ονομάστηκε «Danmask-19», διενεργήθηκε στη Δανία προέβλεπε ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που μετείχαν στη μελέτη φορούσαν μάσκα έξω από το σπίτι τους και οι άλλοι μισοί να δεν την φορούσαν.

Όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν τις ισχύουσες συστάσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μπαρ και εστιατόρια ήταν κλειστά τότε.

Στη Δανία, που σχετικά δεν επλήγη από την πανδημία, η χρήση της μάσκας έγινε σταδιακά υποχρεωτική από τον Αύγουστο με τη χρήση της στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των μπαρ, των καφέ και εστιατορίων και στα τέλη Οκτωβρίου η χρήση της σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Και εδώ, όπως και στην περίπτωση της καραντίνας και των lockdown, αποδεικνύεται ότι οι μάσκες, «κινεζικής εφεύρεσης», ελάχιστα επηρεάζουν το αν θα μολυνθεί κάποιος ή όχι, όπως και το κατά πόσο πραγματικά καθυστερούν την μετάδοση ενός ιού, ο οποίος είναι «καταδικασμένος» να μολύνει το 70-80% του πλυθησμού αν δεν υπάρξει εμβόλιο.

Pronews
Back to top button