breaking newsΔιεθνή

Εκτός νόμου τίθενται οι Γκρίζοι Λύκοι στη Γαλλία

Eκτός νόμου πρόκειται να θέσει η Γαλλία την τουρκική εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της Νομικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τετάρτη τη διάλυση του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, η βεβήλωση μνημείου για τη γενοκτονία των Αρμενίων κοντά στη Λυών.

Άγνωστοι έγραψαν φιλοτουρκικά συνθήματα, όπως «Γκρίζοι Λύκοι», καθώς και τα αρχικά του ονόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν («RTE»).

Μακρόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης

Στο μεταξύ, μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω της αντιπαράθεσης με την Αγκυρα, εκπέμποντας, παράλληλα και «σήμα» αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων εβδομάδων με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», προσθέτοντας πως «η πολιτική της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Υπενθυμίζω τα γεγονότα για να σας εξηγήσω, ωστόσο ποτέ δεν εκφράστηκα με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της».

Τις προηγούμενες ημέρες, η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας κλιμακώθηκε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

Ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας.

www.kathimerini.gr

Back to top button