breaking newsΚύπρος
Trending

Τζιχαντιστής αποκαλύπτει: Έτσι πέρασα από Κύπρο για να πάω Συρία/ΙSIS (BINTEO)

Ο φυλακισμένος Βρετανός τρομοκράτης της ISIS Aseel Muthana ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος όταν η μαμά του τηλεφώνησε για να του πει ότι η αστυνομία εμφανίστηκε για να τον αναζητήσει στο σπίτι της οικογένειας. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για το πέρασμά του από Κύπρο αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην βρετανική Mirror.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μuthanan δέχτηκε τηλεφώνημα καθώς ήταν στην Κύπρο με προορισμό την Συρία, όπου θα συνδεόταν με τον μεγαλύτερο αδελφό του. Ο 24χρονος Muthanan είπε για το τηλεφώνημα από το σπίτι της οικογένειάς του στο Κάρντιφ: «Η μαμά μου τηλεφώνησε και είπε:« Πού είσαι; »της είπα ότι έφτασα στο σπίτι μου και θα ήμουν εκεί μέσα σε λίγες ώρες».

«Είπε ότι η αστυνομία είχε πάει στο σπίτι για να με ζητήσει και καλύτερα να πάω σπίτι».

Μιλώντας στην Μirror από το κελί του στη Rojava, όπου κρατείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Δύση, ο Muthana εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε το ταξίδι του στη Συρία εν μέσω ελέγχου από βρετανικές αρχές και παρεμβάσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς του.

Ο ίδιος λέει  ότι τα μετρητά για το ταξίδι του προήλθαν από θέσεις μερικής απασχόλησης και εξοικονόμηση παροχών.

Παρά το ότι κατηγορείται ότι υπηρετεί ως στρατολόγος του ISIS χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δηλητηριάσει μυαλά τρίτων, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς διερμηνέας και ποτέ δεν πυροβόλησε με  όπλο για την τρομοκρατική ομάδα.

Αλλά έδειξε λίγο ή καθόλου τύψεις για τα θύματά του – και παραδέχτηκε ότι ήταν «περίεργος» να βλέπει τους άντρες να εκτοξεύονται από τις στέγες σε ενοχλητικές εκτελέσεις. Για τα πάντα κατηγόρησε τον αδερφό του Nasser, που σκοτώθηκε σε επίθεση από drone το 2015, λέγοντας ότι εκείνος τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο στο όνομά του. 

Ο Muthana έκανε το ταξίδι του στη Συρία το 2013, σε ηλικία 17 ετών, αφού πέρασε εβδομάδες σχεδιάζοντας πώς να αποφύγει την αστυνομία.

 «Ήμουν πεπεισμένος ότι θα με πιάσουν οι βρετανικές αρχές. Ήρθαν στο σπίτι μου και αυτό με έκανε να φοβάμαι», είπε.

Ισχυρίζεται ότι έσωσε 300 λίρες από εξοικονομήσεις , αλλά πολλά από τα χρήματα για το ταξίδι του προέρχονταν από οφέλη. Και πήρε κρυφά νέο διαβατήριο αφού η μαμά του κατάσχεσε το ταξιδιωτικό του έγγραφο εν μέσω φόβων ότι ήθελε να πάει στη Συρία.

Ο Muthana παραδέχτηκε: «Έπαιρνα Επίδομα Συντήρησης Εκπαίδευσης 30 λίρες την εβδομάδα. Η μαμά μου πήρε το διαβατήριό μου, οπότε πήγα στο γραφείο διαβατηρίων και τους είπα ότι έχασα το παλιό μου διαβατήριο.

«Πήρα ένα πούλμαν για το Gatwick και πέταξα στην Κύπρο, παίρνοντας ένα εισιτήριο επιστροφής για να αποφύγω την προσοχή και είχα μια βαλίτσα γεμάτη ρούχα. Κάποτε στην Κύπρο, νόμιζα ότι με παρακολουθούσαν. Αλλά τότε η μητέρα μου τηλεφώνησε.»

ΟNasser του είχε πει να πάει  στα Άδανα της νότιας Τουρκίας και στη συνέχεια στην Urfa, όπου θα τον παραλάβει ένας λαθρέμπορος της ISIS.

Ο λαθρέμπορος τον συνέλεξε από το φτηνό του ξενοδοχείο και τον οδήγησε στα σύνορα με τη Συρία, από το Akcacale στην Τουρκία στο  Abiad, μερικά χιλιόμετρα μέσα στη Συρία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν o Muthana, ο οποίος λέει ότι είναι απελπισμένος να φυλακιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ψεύδεται ή εάν ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του είναι αληθινοί. Αλλά η Mirror έχει δείξει τη συνέντευξή μαζί του σε έναν πρώην βρετανό αξιωματικό στρατιωτικών πληροφοριών, ο οποίος πιστεύει ότι δείχνει σημάδια εκπαίδευσης στο πώς να συμπεριφέρεται κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με την αστυνομία ή τον τύπο».

 

Back to top button