breaking newsΕλλάδα

Τουρκικά ΜΜΕ: ”Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ!”

Με τίτλο: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ», η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τurkiye, παρουσιάζει υποτιθέμενες «ανησυχίες» στην Ελλάδα, για καταστάσεις στην Β.Α περιοχή της χώρας, ανάλογες μ’ αυτές στο νότιο Καύκασο.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η νίκη των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, εναντίον των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα», αναδημοσιεύοντας άρθρο του γεωπολιτικού αναλυτή Ιωάννη Φριτζαλά, σύμφωνα με τ΄ οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, και στην περιοχή της Θράκης, που να θυμίζει Ναγκόρνο – Καραμπάχ, Αρτσάχ σύμφωνα με τους Αρμένιους.

«Παρά τις προφανείς διαφορές μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Θράκης, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τον άξονα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, με βάση την κλιμάκωση των οκτώ σταδίων της γενοκτονίας, είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποίησε η Τουρκία εδώ και δεκαετίες για να υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία στην απομακρυσμένη ελληνική περιοχή» σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζοντας την αναφορά του Έλληνα αναλυτή πως: «Η οδυνηρή συνθηκολόγηση, την οποία αναγκάστηκε να υπογράψει ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, είναι τώρα ένα οδυνηρό ιστορικό προηγούμενο».

Όλα αυτά την στιγμή χθες είχαμε νέες προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η Τουρκία δια στόματος Ερντογάν διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι τα βήματα της για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης θα συνεχιστούν και απεύθυνε πρόσκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. 

Οι εξελίξεις έχουν σοβαρότατες προεκτάσεις και στην μεγάλη εικόνα του κυπριακού προβλήματος καθώς η Αμμόχωστος διαχρονικά ήταν μια εκ των κυριότερων διεκδικήσεων για την ε/κ πλευρά.

Τουρκική φρεγάτα και μαχητικά F-16 επιτηρούσαν το σόου που στήθηκε στο Βαρώσι με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον εγκάθετο του στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ να προδιαθέτουν τους πάντες για το τι αναμένεται να συναντήσει η ε/κ πλευρά στον επικείμενο γύρο διαπραγματεύσεων: Τη δεδηλωμένη τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας!

 

Θα ξυπνήσουν Αθήνα και Λευκωσία;

pentapostagma

 

Back to top button