breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Kύπρος- Επιδημιολόγος, Δρ Σωτηριάδης: ”Καλώ τον Υπ.Υγείας να αποσύρει τον εγκλεισμό σε Λεμεσό και Πάφο”

 

Κάλεσμα στο Υπουργείο να αποσύρει τον εγκλεισμό σε Λεμεσό και Πάφο απηύθυνε ο επιδημιολόγος, Δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο.

Αρχικά ο ειδικός, σχολιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι πρέπει να σημειώνουμε τις περιπτώσεις ανάλογα με τις εξετάσεις. Τόνισε ότι έχουν διπλασιαστεί οι εξετάσεις και τα κρούσματα έμειναν ίδια, κάτι που αποδεικνύει ότι έχουμε μια μείωση. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα αποτελέσματα από τα rapid test, τα οποία δείχνουν ότι η διασπορά στον πληθυσμό είναι πολύ μικρή και η επαρχία της Πάφου είναι σχεδόν καθαρή.

Σε ερώτηση για τη μαζική δειγματοληψία, είπε ότι είναι ένας τρόπος προσέγγισης για να ανιχνευτούν όλα τα περιστατικά σε μια χρονική στιγμή, αλλά υπάρχει κόστος και πρακτικές δυσκολίες για να γίνουν ταυτόχρονα.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι εναντίον του εγκλεισμού (lockdown), ειδικά τώρα που υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πόσο καταστροφικός είναι. Εξήγησε ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για περιορισμό της πανδημίας και δεν πρέπει να συγχέεται με την καραντίνα. Επεσήμανε ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και οι υπόλοιποι το αντέγραψαν.

Πρόσθεσε ότι είναι τραγικά λάθος να χρησιμοποιείται ο εγκλεισμός.

Ερωτηθείς ποια είναι η εναλλακτική, δήλωσε ότι ο ιός είναι επικίνδυνος στις ευπαθείς ομάδες, άρα πρέπει να αφήσουμε τον υγιή γενικό πληθυσμό να ζήσει. Εξήγησε ότι «κυνηγάμε τους υγιείς, ενώ παραμένουν εκτεθειμένες οι ευπαθείς ομάδες».

Όσον αφορά στις προβλέψεις του ΠΟΥ για τρίτο κύμα, σημείωσε ότι είναι λίγο πολύ αυτή είναι η αλήθεια που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σε πολλές χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού υπάρχουν κενά και παραλείψεις.

Μιλώντας για τη μάσκα, είπε ότι από την Μάρτιο είχε εισηγηθεί τη χρήση μάσκας και γυαλιών όταν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας έλεγαν ότι είναι επικίνδυνη. Εξήγησε ότι διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα της μάσκας και τη χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει το μέτρο, όπως και τον εγκλεισμό σε Λεμεσό και Πάφο.

 

sigmalive

Back to top button