Διεθνή

«Γιατί χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ανθρώπους;» (βίντεο)


Ο Yuval Noah Harari είναι Ισραηλινός δημόσιος διανοούμενος, ιστορικός και καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ – και ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της νέας τάξης πραγμάτων που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της λεγόμενης “μεγάλης επανεκκίνησης”.

 

Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα κάνουν μόνο τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά θα δημιουργήσουν νέες τάξεις και νέους ταξικούς αγώνες, όπως η βιομηχανική επανάσταση.

Στη βιομηχανική επανάσταση, είδαμε τη δημιουργία μιας νέας τάξης, του αστικού προλεταριάτου. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικοπολιτικής ιστορίας των τελευταίων 200 ετών, ασχολήθηκε με αυτήν την τάξη και τα νέα προβλήματα και ευκαιρίες. 

Τώρα βιώνουμε τη δημιουργία μιας νέας, τεράστιας τάξης άχρηστων ανθρώπων. Καθώς οι υπολογιστές γίνονται όλο και καλύτεροι σε όλο και περισσότερους τομείς, υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς στις περισσότερες δουλειές και να κάνουν τους ανθρώπους περιττούς. 

Τότε, το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ερώτημα του 21ου αιώνα θα είναι: “Γιατί χρειαζόμαστε τους ανθρώπους;” ή τουλάχιστον, “Γιατί χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ανθρώπους;”.

Επί του παρόντος, η καλύτερη απάντηση που έχουμε, είναι να τους κρατάμε ευχαριστημένους με ναρκωτικά και βιντεοπαιχνίδια, αλλά αυτό δεν ακούγεται σαν ένα πολύ ελκυστικό μέλλον. 

Η δημιουργία μιας τεράστιας τάξης άχρηστων ανθρώπων είναι η μία πιθανότητα. Η άλλη πιθανότητα είναι η διαίρεση του ανθρώπινου είδους σε διαφορετικές βιολογικές κάστες, με τους πλούσιους να αναβαθμίζονται σε εικονικούς θεούς και τους φτωχούς να υποβαθμίζονται στο επίπεδο των άχρηστων ανθρώπων. 

Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ασκητής

Back to top button