breaking newsκοινωνία

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση

«Σκάνδαλο φαρμάκου, συγκάλυψης και ρεβανσισμού» η Novartis σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό – «Ναι» στην επανεκλογή Παυλόπουλου στη θέση του  Προέδρου της Δημοκρατίας – Για την ανάγκη ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% να συναντηθεί με τον κοινωνικό του 33% μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μία εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση, δε θα ακούσεται από εμένα ψέματα και καταστροφολογία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το στυλ τηγς αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει. 

Σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και το αν θα πει ονόματα για τον νέο εθνικό εργολάβο σημείωσε ότι η εταιρεία που είχε το έργο είχε χαρακτηριστεί έτσι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άλλη ιδιοκτησία. «Που είχε εμπλοκή και στα ΜΜΕ, με την εφημερίδα μάλιστα να είναι φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε. 

Εϊναι μία από τις αρτιότερες τεχνικά σε όλη την Ευρώπη, προσέθεσε και σημείωσε ότι χάρις στη συνεργασία το έργο έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς. 

Στη συνέχεια ο νέος εργολάβος άρχισε να πετάει αετό, είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για καθυστερήσεις που κάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας στον νέο εργολάβο τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Μάλιστα ο ίδιος εργολάβος συνέχισε είχε ζητήσει όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές στην Αττική Οδό. 

Κλείνοντας την απάντησή του είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση για την πράσινη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δήθεν οικολόγους που απλά πίνουν καφέ χωρίς καλαμάκι. 

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων να στρέψουν τη ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τους υδρογονάνθρακες δήλωσε ότι έπρεπε να γίνουν οι έρευνες, αλλά διαχώρισε την απόφαση για την αξιοποίησή τους. 

Το θέμα είναι ανοιχτό, δήλωσε, στο πλαίσιο και της ευρύτερης συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Novartis και το αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής:

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικούρης. Η υπόθεση της Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην Ελλάδα.  Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και όχι σκευρωρία. Υπάρχει και έρευνα του FBI. Να μιλήσουμε και για τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που μιλούσαν για εσωτερική ενημέρωση από τις τότε κυβερνήσεις.

«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια, ότι του ταιριάζει για να μάθει ο ελληνικός λαός και το σκάνδαλο και τη σκευρωρία». 

Σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επέμεινε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάπτυξη. 

Για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του. 

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τις ελαφρύνσεις που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε χάσει τις εκλογές! Και εφόσον είχε πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων που δεν διεκδικούσε καθώς τις είχε πρόσφατα υπογράψει ο ίδιος! Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε για την ερώτηση και προχώρησε σε μία ανάλυση του θέματος του χρέους από το 2010. 

Για το ενδεχόμενο να μειωθούν τα πλεονάσματα στο μέλλον προέβλεψε ότι δε θα είναι θετικοί οι δανειστές και στάθηκε στο πλεόνασμα των 37 δις από φόρους και δανεικά. για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα έως το 2022.

Για το θέμα ανανέωσε το ραντεβού για τη συζήτηση του πρϋπολογισμού στη Βουλή. 

Για το Ελληνικό ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την επένδυση. Εμείς θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν κανόνες, απάντησε.  «Δε θέλουμε αρπαχτές, θέλουμε επενδύσεις με προστιθέμενη αξία» σημείωσε και υποστήριξε ότι επί των ημερών του είχαμε ρεκόρ σε επενδύσεις. 

Η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η απλή αναλογική ήταν τα επόμενα θέματα. Δήλωσε ότι για τα μεγάλα θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Υπενθύμισε, μάλιστα, το προηγούμενο με τη δική του πρόταση για την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου παρότι το 2015 μπορούσε να προτείνει όποιον επιθυμούσε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί να είναι κομματάρχης τηε εκάστοτε πλειοψηφίας, είπε χαρακτηριστικά. Καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα, προσέθεσε. 

Για το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου δήλωσε δικαιωμένος. «Είναι ένας καλός Πρόεδρος, δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του» υπογράμμισε. 

Σχετικά με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το ρόλο που έπαιξε η συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε δύο φορές υπερήφανος γιατί δεν υποχώρησε στο πολιτικό κόστος και έλυσε έναν γόρδιο δεσμό της εξωτερικής πολιτικής. 

«Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει ενώ ήδη εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο θα βρουν μπροστά τους όσοι επένδυσαν στις αντιδράσεις» προέβλεψε. 

Για τις επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη είπε ότι η μεσαία τάξη είδε ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει στην προηγούμενη και τελευταία παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. 

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι τα μέτρα Μητσοτάκη ενισχύουν τις ανώτερες τάξεις. 

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για την ευθύνη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα και το αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα οι φοροαπαλλαγές. Ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, καθώς είχε τον συντονισμό και χαρακτήρισε υπερβολικές τις προσδοκίες που καλλιεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ και η οργή του πολίτη θα είναι διπλάσια, ήταν η εκτίμησή του.

Μόνος του έθεσε στον εαυτό του το επόμενο ερώτημα: αν έκανε το ίδιο το 2015. Το 2015 δεσμευθήκαμε να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους έναν άλλο δρόμο και το κάναμε, δήλωσε.

Για τη Νομική Πατρών είπε ότι η απόφαση της νέας κυβέρνησης είναι ακατανόητη. Με χιούμορ επιχείρησε να απαντήσει για την εθνική οδό Πατρών- Πύργου εκφράζοντας την ελπίδα να μη γίνει ανέκδοτο όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης. 

Σπέκουλα χαρσακτήρισε το θέμα των μετακλητών, συγκρίνοντας τους μετακλητούς που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός και εκείνους που είχε η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου πριν τις εκλογές. 

Για την αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι από τη σύζυγο του πρωθυπουργού είπε ότι η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πόσο θα πάμε, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο που επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει σε 12 ΔΕΘ. Όσο αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός. Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έκλεισε έναν κύκλο βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και έχοντας πλέον ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του επιπέδου του 4%. 

«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε όταν πήγαμε από το 3% στο 33%, για να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, επιμένοντας στην ανάγκη μετεξέλιξης. 

«Οι απαντήσεις δεν αφορούν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους προοδευτικούς πολίτες τους οποίους πολύ σύντομα θα καλέσουμε να πλαισώσουν τις τάξεις μας» ανακοίνωσε. 

Σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας έκανε λόγο για επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα στα Εξάρχεια, που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτες τις σπείρες των παρανόμων. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ρίχνει λάδι στη φωτιά, διευκρινίζοντας πως δε θέλει να γίνεις μάντης κακών. 

Στο σημείο αυτό δέχθηκε ερώτηση για την εξωθεσμική λειτουργία του λεγόμενου Ρασπούτιν:

«Το φάρμακο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Η Novartis εξελίσσεται σε διπλό. Σε σκάνδαλο φαρμάκου και σε σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού. Διάβασα τα κύρια άρθρα εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η μία παροτρύνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εξεταστική και ρεβανσισμό και ή άλλη να μην το κάνει. Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα και να του πω είμαι εδώ. Είμαστε εδώ, όπως λέει και στο σύνθημα». 

 

.protothema.gr

Back to top button