Διεθνή

O πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ ξεκίνησε κι επίσημα! Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε αρχηγείο του Ισραήλ νεκροί και τραυματίες. Το Ισραήλ απάντησε με τυφλά χτυπήματα στο Ν Λίβανο.

Φαίνεται ότι ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ ξεκίνησε επίσημα! Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες, με στόχο το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού στο Σαφέντ/Safed, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά.

Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κύμα σφοδρών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στην επίθεση της Χεζμπολάχ στο Σαφέντ.

Το Ισραήλ άρχισε επίσης να βομβαρδίζει αστικά κέντρα και πόλεις όπως στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα οπλοστάσιο πυραύλων ικανών να αντεπιτεθούν.

Μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Sayed Hassan Nasrallah την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, στην οποία επιβεβαίωσε ότι «οι απειλές, ο εκφοβισμός, ακόμη και ο πόλεμος δεν θα σταματήσουν το μέτωπο του νότιου Λιβάνου. Η διακοπή του συνδέεται με την παύση της επίθεσης κατά της Γάζας», τουλάχιστον 10 πύραυλοι ακριβείας εκτοξεύτηκαν προς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στα βόρεια της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν στο θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη και στον τραυματισμό άλλων 8, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Magen David Adom.

Αναλυτικά, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σειρήνες ήχησαν σε μεγάλο αριθμό βόρειων οικισμών, συμπεριλαμβανομένων των «Νάτοα, Άνω Γαλιλαία και Σάφεντ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν «εξαιρετικά και βίαια πυρά από τον Λίβανο, εναντίον των περιοχών Σαφέντ και Μερόν, που αποτελούν δύο στρατηγικές περιοχές για τη Χεζμπολάχ».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατοχής παραδέχτηκε ότι «η βόρεια βάση διοίκησης του ισραηλινού στρατού δέχτηκε επίθεση με πυραύλους».

Ο δήμαρχος του Safed ανέφερε «σοβαρές ζημιές στις βάσεις του ισραηλινού στρατού στο Safed».

Για τα ισραηλινά ΜΜΕ, «η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους ακριβείας στα χτυπήματά της κατά του Σαφέντ», τονίζοντας ότι «το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome δεν κατάφερε να αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους».

«Αυτή τη φορά, το εύρος των εκτοξεύσεων πυραύλων είναι μεγαλύτερο από πριν και η επιχείρηση δείχνει ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση στο επίπεδο των εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Χεζμπολάχ. Οι σημερινές επιθέσεις στο βορρά είναι οι πιο επικίνδυνες από την έναρξη του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Αυτό που συνέβη στο Safed δεν έχει ξαναφανεί από την αρχή του πολέμου και είναι ένα εξαιρετικό γεγονός με πυραύλους, προς μια περιοχή σχετικά μακριά από τα σύνορα», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχουν οχυρωμένες θέσεις για το 50% των κατοίκων των εποίκων», είπαν.

Ομοίως, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Sayed Nasrallah «απάντησε σε όλες τις πρωτοβουλίες μεσολάβησης, όχι μόνο με λόγια (χθες), αλλά και με πράξεις».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι «με την εκτόξευση πυραύλων στο Σαφέντ, η κόκκινη γραμμή μετατράπηκε σε λευκή σημαία και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο παραδόθηκε στη Χεζμπολάχ και έχασε τον Βορρά».

dimpenews.com

Back to top button