breaking newsΕλλάδα

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ! ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ- ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

mak

 

 

Η συμφωνία AUKUS, που ανακοίνωσαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει παγκόσμιο αντίκτυπο, την αντίδραση της Κίνας, αλλά και της Γαλλίας. ενώ μεγάλος χαμένος φαίνεται να είναι και η χώρα μας.

Τελικά, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία που έκανε άνω-κάτω τον πλανήτη; Πάμε σε μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου; Ερχεται κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας; Πώς συνδέεται η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντός τους σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό; Αυτονομείται ο αγγλοσαξονικός άξονας από την Ευρώπη; Γιατί πέταξε έξω τη Γαλλία; Η ΕΕ είναι ο μεγάλος ηττημένος; Πώς θα αντιδράσει η Κίνα; Τι θα κάνει η Ρωσία; Τι θα σημάνει η αλλαγή του γεωστρατηγικού χάρτη για την Ελλάδα;

Η Κίνα αντέδρασε με οργή, κάνοντας λόγο για «ψυχρό πόλεμο», ενώ η Γαλλία, που βλέπει να ακυρώνεται η συμφωνία με την Αυστραλία για πυρηνικά υποβρύχια, μιλά για «πισώπλατη μαχαιριά»

Στις Βρυξέλλες είναι εμφανής η αμηχανία που προκάλεσε η αιφνιδιαστική συμφωνία, η οποία καταδεικνύει και την πολιτική περιθωριοποίηση της Ευρώπης.

«Η ανάλυση αυτής της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα γίνουν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και προσφέρουν μία ευκαιρία για συζητήσεις για την συμμαχία αυτή».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο τριμερές σύμφωνο. Σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και τις συνέπειες της οργής αυτής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

Όσο αναφορά τη χώρα μας, αυτή η «ειδική σχέση» ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας, τα πυρηνικά υποβρύχια και η αντιπαράθεση με την Κίνα αλλάζουν όλο τον γεωπολιτικό χάρτη και εμάς μας αφήνουν χωρις προστασία ουσιαστικά από την Αγκυρα. Διότι, , οι ΗΠΑ – και δη μετα την αποχωρηση τους απο το Αφγανιστάν- είναι δεδομένο ότι θα βάλουν «χωροφυλακα» τους Τουρκους  εδω στη Μεσόγειο ενώ πλέον την Ελλάδα δεν θα την προστατέψει κανεις.

EuroMed 9: Αύριο η συνάντηση των “φτωχομπινέδων” του Νότου με ηγέτη τον ανώμαλο Μακρόν και τον αμφιλεγόμενο Κούλη.
Αύριο Παρασκευή 17/9 πραγματοποιείται στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ EuroMed 9, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Σλοβενίας και της Κροατίας.

 
EuroMed 9: Αναλυτικά ποιοι ξένοι ηγέτες αναμένονται
Στην Αθήνα εκτός απροόπτου αναμένονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (λόγω τοπικών εκλογών ίσως τελικά εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών), της Ισπανίας, Πέτρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλια, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.
Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των EUMED.

Χαμός αύριο στην Αθήνα. Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο και γύρω από το Σταύρος Νιάρχος 

Με αποφάσεις του διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρες 06:00 έως 24:00 της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις κάτωθι περιοχές:

Α. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Αμαλίας και Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Όλγας – αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) – αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη – αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας – δεξιά Σέκερη – Σόλωνος – αριστερά Λυκαβηττού – Αμερικής – Κολοκοτρώνη – αριστερά Βουλής – δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου – Φλέσσα – αριστερά Τριπόδων – Λυσικράτους – Πύλη Ανδριανού.

Β. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας & Λ. Κατσώνη) – Λ. Κατσώνη – Επαμεινώνδα – Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) – Λ. Απόλλωνος – Ηχούς – Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

makeleio

Back to top button