breaking newsκοινωνία

Η Ελλάδα θα πληρώσει αποζημίωση €312.500 σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου που ήταν υπό κατάληψη τρία χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ

Ολα ξεκίνησαν στις 22 Απριλίου του 2016 όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο και το είχαν μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Επί τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης δεν έγινε.

Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, στις 10 Ιουλίου 2019 οι «αλληλέγγυοι» έληξαν την κατάληψη, υπό τον φόβο αστυνομικής επιχείρησης. Και τούτο γιατί η νέα πολιτική ηγεσία, υπό τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, είχε την εκκένωση της συγκεκριμένης κατάληψης στις δέκα πρώτες ενέργειες της αστυνομίας.

Και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να βρει το δίκιο της, αλλά εις μάτην. Προσέφυγε δικαστικά, ώστε το κράτος να κάνει έξωση στους καταληψίες, αλλά τα αιτήματά της είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν καθόλου από τις Ελληνικές αρχές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτυχε να εκδοθεί μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία διατάχθηκε η έξωση και απόδοση της νομής στην ιδιοκτήτρια, ωστόσο δεν εκτελέστηκε από τις Αρχές. Επιδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, όμως δεν έγινε τίποτε. Το 2019 άλλες δύο φορές επιδόθηκε σχετικό έγγραφο, χωρίς όμως να εκτελεστεί.

Την ίδια ώρα τα χρέη της ιδιοκτήτριας έτρεχαν: Φόροι, νερό και ηλεκτρικό ήταν στα ύψη. Τον Μάρτιο 2017 οι λογαριασμοί ήταν 81.500 ευρώ και το 2018 έφτασαν τις 141.990 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το 2018 οι αρχές κινήθηκαν για να κατάσχουν το σπίτι της προσφεύγουσας (!), οπότε αυτή αναγκάστηκε να το πουλήσει για να πληρώσει τα χρέη και να αποφύγει την καταδίκη της.

Το θέμα ανέδειξε ο χρήστης @sotiropoulos στο twitter

Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική) ζημία), 2.500 ευρώ για έξοδα και έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει την κα Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

 

tilestwra.

Back to top button