breaking newsΕλλάδα

Κατάσχεση όπλων made in Turkey στον Έβρο

Οπλα made in Turkey κατάσχουν τις τελευταίες εβδομάδες οι διωκτικές αρχές στον Εβρο. Το θέμα ερευνούν με προσοχή οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. στη Θράκη, ενώ ενήμερη είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό εκτυλίχθηκε το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Κομοτηνής συνέλαβαν στη Γεμιστή Εβρου 22χρονο Σύρο να μεταφέρει στις αποσκευές του 10 πιστόλια και 8.000 χάπια ecstasy. Εχει προηγηθεί, την 25η Νοεμβρίου, η κατάσχεση, στην παρέβρια περιοχή του Φυλακτού, ακόμη 8 όπλων στην κατοχή ενός 35χρονου υπηκόου Ισραήλ. 

Μυστική επιχείρηση

Η πιο πρόσφατη κατάσχεση του φορτίου με τα όπλα επετεύχθη έπειτα από μυστική επιχείρηση της Ασφάλειας Κομοτηνής.

Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, αστυνομικός της υπηρεσίας που παρίστανε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή διαπραγματεύθηκε με Τούρκο υπήκοο την αγορά των όπλων και των ναρκωτικών αντί 14.000 ευρώ.

Υστερα από παλινωδίες, η συνάντηση για την παραλαβή του φορτίου συμφωνήθηκε να γίνει το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου σε σημείο κατά μήκος του ποταμού κοντά στο χωριό Γεμιστή. Στο ραντεβού εμφανίστηκε σε ρόλο κούριερ ο 22χρονος Σύρος, ο οποίος, αμέσως μετά την παράδοση του φορτίου και την παραλαβή των χρημάτων (σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα), συνελήφθη. 

Κατασχέθηκαν 10 πιστόλια διαμετρήματος 9 χιλιοστών μάρκας Zoraki, τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία, και 8.000 χάπια μεθαμφεταμίνης (ecstasy). Χθες, ο 22χρονος Σύρος, που φέρεται να ζει στην Τουρκία ήδη από το 2014, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα.

Αντίθετα, διαφεύγει τη σύλληψη ο αλλοδαπός που φέρεται να διαπραγματεύθηκε –μέσω τηλεφώνου– την αγοραπωλησία των όπλων και των ναρκωτικών με τον μυστικό αστυνομικό. 

Ιδίου τύπου όπλα κατασχέθηκαν σε πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Βόσπορος» (Bosphorus) που συντόνισε προ μηνός η Europol. Στην ανακοίνωσή της με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2020, η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει ότι κατασχέθηκαν συνολικά 1.776 τουρκικής κατασκευής όπλα, που μέσω κυρίως της Βουλγαρίας καταλήγουν σε όλη την Ευρώπη. Στην ανακοίνωση, τα εν λόγω πιστόλια περιγράφονται ως «όπλα κρότου», που όμως μετασκευάζονται εύκολα σε πυροβόλα όπλα. 

Αναφορικά με την πρόσφατη υπόθεση στον Εβρο, Ελληνες αξιωματικοί που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν στην «Κ» ότι «τα όπλα ήταν πλήρως λειτουργικά». Πλήρως λειτουργικά ήταν άλλωστε και τα 8 πιστόλια μάρκας Zig Zauer που αστυνομικοί της Ασφάλειας Κομοτηνής κατάσχεσαν στην κατοχή 35χρονου Ισραηλινού στο Φυλακτό Εβρου.
Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε «ανακριτική διείσδυση»: κατόπιν συνεννόησης με τον εισαγγελέα, μυστικός αστυνομικός διαπραγματεύθηκε την αγοραπωλησία των όπλων καθώς και 470 χαπιών ecstasy με τον αλλοδαπό. Ο τελευταίος διέσχισε παράνομα το ποτάμι και παρέδωσε τα πιστόλια και τα ναρκωτικά χάπια στον αστυνομικό. Συνελήφθη μόλις παρέλαβε 6.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. 

Και για τις δύο υποθέσεις έχουν ενημερωθεί η ΕΥΠ καθώς και η Αντιτρομοκρατική, με τα στελέχη των υπηρεσιών πάντως να διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τα εν λόγω όπλα θα κατέληγαν σε χέρια ποινικών, καθώς και ότι οι υποθέσεις δεν συνδέονται με θέματα κρατικής ασφάλειας.

 

 

freepen

Back to top button