breaking newsΕλλάδα

Συγκέντρωση μονάδων επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού νότια της Κρήτης και στον Κόλπο της Σύρτης

 

Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΓΕΕΘΑ να έχουν αναπτυχθεί νότια της Κρήτης στην περιοχή του Κόλπου της Σύρτης.  

Την παρουσία των πολεμικών επιβεβαίωσε και η λιβυκή πλευρά με τον εκπρόσωπο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Κχαλέντ Αλ Μαχτζούμπ να κάνει σχετική δήλωση.

”Ο LNA παρακολουθεί την κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, πρόσθεσε ότι βρίσκονται έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι πλησιάζουν την Σύρτη.” 

 

Οι λόγοι της ανάπτυξης της τουρκικής μοίρας έχει σχέση με την NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι στην περιοχή της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ αλλά και με τις εξελίξεις στην Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση είναι επίδειξη δύναμης από την πλευρά του τουρκικού ναυτικού η οποία προς το παρόν μένει αναπάντητη από την ελληνική κυβέρνηση.

Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή νότια της Κρήτης έχει ήδη προαναγγείλει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους, που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα νοτιανατολικά της Κρήτης (σημειώνουμε ότι στην ελληνική anti-NAVTEX η Τουρκία απάντησε με νέα NAVTEX στην ίδια περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη Navtex είχε εκδοθεί και την Παρασκευή, για ασκήσεις σε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

 

Pronews
Back to top button