breaking newsΔιεθνή

Η «Στιγμή του Περλ Χάρμπορ» του Ισραήλ; Εκατοντάδες νεκροί, τρομακτικές σκηνές ολόκληρων οικογενειών που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα

Ο πρώην εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε διεθνές επίπεδο, Τζόναθαν Κόνρικους, συνόψισε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη στιγμή του Περλ Χάρμπορ της χώρας .

“Ολόκληρο το σύστημα απέτυχε. Δεν είναι μόνο ένα συστατικό. Είναι ολόκληρη η αμυντική αρχιτεκτονική που προφανώς απέτυχε να παράσχει την απαραίτητη άμυνα για τους Ισραηλινούς αμάχους”, είπε στο CNN για την αιφνιδιαστική εισβολή από τους μαχητές της Γάζας. «Αυτή είναι μια στιγμή του Περλ Χάρμπορ για το Ισραήλ, όπου υπήρχε πραγματικότητα μέχρι σήμερα, και μετά θα υπάρχει πραγματικότητα μετά σήμερα».

Αλλά αυτό με το οποίο ξύπνησε ο κόσμος στις αρχές του Σαββάτου ήταν πρωτόγνωρες σκηνές Ισραηλινών σε υποχώρηση…

 

από τον Tyler Durden

Ενημέρωση(1430ET) : Ο πρώην εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε διεθνές επίπεδο, Τζόναθαν Κόνρικους, συνόψισε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη στιγμή του Περλ Χάρμπορ της χώρας .

“Ολόκληρο το σύστημα απέτυχε. Δεν είναι μόνο ένα συστατικό. Είναι ολόκληρη η αμυντική αρχιτεκτονική που προφανώς απέτυχε να παράσχει την απαραίτητη άμυνα για τους Ισραηλινούς αμάχους”, είπε στο CNN για την αιφνιδιαστική εισβολή από τους μαχητές της Γάζας. «Αυτή είναι μια στιγμή του Περλ Χάρμπορ για το Ισραήλ, όπου υπήρχε πραγματικότητα μέχρι σήμερα, και μετά θα υπάρχει πραγματικότητα μετά σήμερα».

Μέσω του AP: «Παλαιστίνιοι τρομοκράτες μεταφέρουν έναν απαχθέντα Ισραηλινό άμαχο [καλυμμένο με σεντόνι] από το Κιμπούτς Κφαρ Άζα στη Λωρίδα της Γάζας».

Οι μάχες μεταξύ πόλης και αγροκτημάτων εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη, δεδομένου ότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) φέρεται να ελέγχουν εκτάσεις του νότιου εδάφους και ακόμη και στρατιωτικά φυλάκια στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο τώρα πρέπει να σκεφτούν αυτό που θα είναι σίγουρα μια επιχείρηση διάσωσης υψηλού κινδύνου και πιθανή επίγεια εισβολή.

Κάθε ώρα καταλήγει σε ακόμα πιο απίστευτα, σοκαριστικά πλάνα που δημοσιεύονται με νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες. Οι Times of Israel αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν . Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται επίσης σε εκατοντάδες από την πλευρά της Γάζας καθώς το Ισραήλ αντεπιτίθεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν κάτι που μοιάζουν με ισραηλινές ποδοσφαιρίστριες και τις οικογένειές τους να συνοδεύονται ξυπόλητες πέρα ​​από τα σύνορα .

Το βίντεο δείχνει ότι τουλάχιστον δεκάδες Ισραηλινοί έχουν αιχμαλωτιστεί, πιθανώς και εκατοντάδες.

Γιαγιάδες, άντρες, γυναίκες, παιδιά -μικροί και μεγάλοι- παρελαύνουν μπροστά από τις κάμερες της Χαμάς και της PIJ…

Την ίδια ώρα, η αναμενόμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση έχει ξεκινήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν ισοπεδωθεί.

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει πάρει πίσω μερικές από τις βάσεις που κατέλαβαν μικρές ομάδες Παλαιστινίων μαχητών νωρίτερα την ίδια ημέρα.

…όλα αυτά μετά από μια ξεκάθαρα καλά συντονισμένη επίθεση από καιρό στον σχεδιασμό:

Αλλά αυτό με το οποίο ξύπνησε ο κόσμος στις αρχές του Σαββάτου ήταν πρωτόγνωρες σκηνές Ισραηλινών σε υποχώρηση…

Οι ρουκέτες συνέχισαν να φτάνουν στο Τελ Αβίβ από τη Γάζα και οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είναι ενεργές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Διαμερίσματα στη Γάζα ισοπεδώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα…

* * *

Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν το πρωί του Σαββάτου μια « άνευ προηγουμένου» επίθεση διείσδυσης στο Ισραήλ , τη μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, στέλνοντας μαχητές πέρα ​​από τα σύνορα από τη Γάζα, εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες και σκοτώνοντας δεκάδες Ισραηλινούς. Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε μια κλήση εφέδρων και είπε « είμαστε σε πόλεμο ».

Ακολουθούν τα τελευταία σημεία από την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση:

  • Η μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε ένα συνεχές μπαράζ περισσότερων από 5.000 ρουκετών σε μια συντονισμένη επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Σύμφωνα με τους NYT, η επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ είχε λίγα προηγούμενα ως προς την πολυπλοκότητα και την κλίμακα της, εισβάλλοντας σε αρκετές ισραηλινές πόλεις και εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες προς πόλεις τόσο μακριά όσο η Ιερουσαλήμ.
  • Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τουλάχιστον 2.200 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στο Ισραήλ μέχρι τις 11 το πρωί του Σαββάτου και ότι ένοπλοι ένοπλοι διέσχισαν τον φράχτη των συνόρων σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της περιμέτρου του Ισραήλ με τη Γάζα, έναν φτωχό παράκτιο θύλακα που έχει τεθεί υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες. Αίγυπτος για 16 χρόνια.
  • Εκτός από την ξηρά, οι μαχητές πέρασαν επίσης στο Ισραήλ δια θαλάσσης και αέρος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Μέχρι αργά το πρωί, τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί στις αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τη Γάζα και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σύμφωνα με την κύρια υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, και το Ισραήλ είχε απαντήσει με μαζικά πλήγματα σε πόλεις της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.
  • Παλαιστίνιοι μαχητές διείσδυσαν σήμερα το πρωί σε τουλάχιστον επτά ισραηλινές κοινότητες και βάσεις του στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχη Richard Hecht. Είπε ότι οι μαχητές είχαν φτάσει στην πόλη Sderot. οι μικρές πόλεις Kfar Azza, Nahal Oz, Magen, Beeri. τις στρατιωτικές βάσεις του Reim και του Zikim, που βρίσκονται κοντά σε πόλεις με το ίδιο όνομα· και το στρατιωτικοποιημένο συνοριακό σημείο ελέγχου στο Erez. Οι μάχες ήταν σε εξέλιξη σε τουλάχιστον τρία από αυτά τα μέρη ή κοντά σε αυτά, είπε.
  • Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανέφεραν ότι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τη Γάζα και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του βρίσκεται τώρα “σε πόλεμο “ και ότι είχε συγκαλέσει τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και τους έδωσε εντολή να καθαρίσουν πρώτα όλα τα ισραηλινά χωριά από Παλαιστίνιους μαχητές που είχαν εισέλθει από τη Γάζα.
  • Οι Ταξιαρχίες Al Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, είπε ότι υπήρξε μια στρατιωτική επιχείρηση «για την υπεράσπιση του τζαμιού Άκσα», του έντονα αμφισβητούμενου ιερού τόπου στην Ιερουσαλήμ που χιλιάδες Εβραίοι έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό.
  • Τα νοσοκομεία του Ισραήλ δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί εκατοντάδες τραυματίες. Το Ιατρικό Κέντρο Σορόκα στη νότια πόλη Μπερσέμπα είχε δεχθεί περισσότερους από 80 ανθρώπους, με μερικούς σε «πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Η υπηρεσία ασθενοφόρου, Magen David Adom, εξέδωσε επείγουσα κλήση για αίμα.
  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι πραγματοποιούν επιδρομές σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις στο Ισραήλ.
  • Ηχήθηκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην Ιερουσαλήμ, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ

Περισσότερες λεπτομέρειες:

Η κυβερνώσα μαχητική ομάδα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ το ξημέρωμα του Σαββάτου , εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες καθώς δεκάδες μαχητές διείσδυσαν στα βαριά οχυρωμένα σύνορα σε διάφορες τοποθεσίες από αέρα, ξηρά και θάλασσα, πιάνοντας τη χώρα σε επιφυλακή. μεγάλη γιορτή.

Αρκετές ώρες μετά την έναρξη της εισβολής, οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούσαν να πολεμούν πυρομαχίες μέσα σε αρκετές ισραηλινές κοινότητες σε μια εκπληκτική επίδειξη δύναμης που συγκλόνισε τη χώρα. Η εθνική υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ ανέφερε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες Ισραηλινοί κρατήθηκαν όμηροι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ εδώ και χρόνια. 

Τουλάχιστον 561 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ, εκ των οποίων τουλάχιστον 77 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press που βασίζεται σε δημόσιες δηλώσεις και κλήσεις στα νοσοκομεία.

Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο για απώλειες στη Γάζα, αλλά οι δημοσιογράφοι του Associated Press είπαν ότι είδαν τις κηδείες 15 ανθρώπων που σκοτώθηκαν και είδαν άλλα οκτώ πτώματα να φτάνουν σε τοπικό νοσοκομείο. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν επρόκειτο για μαχητές ή για πολίτες.

Όπως αναφέρει επίσης το AP , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα με βίντεο με μαχητές της Χαμάς να παρελαύνουν κλεμμένα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους και τουλάχιστον ένας νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα να σύρεται και να ποδοπατείται από ένα θυμωμένο πλήθος Παλαιστινίων που φωνάζουν «Αλλάχου Άκμπαρ .»

Η Χαμάς έχει εισβάλει σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ και πυροβολεί ανθρώπους (προειδοποίηση: ανησυχητικό)…

Τα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς φαίνεται να δείχνουν τουλάχιστον τρεις Ισραηλινούς που συνελήφθησαν ζωντανοί. Ο στρατός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για θύματα ή απαγωγές, καθώς συνέχιζε να μάχεται με τους εισβολείς.

«Είμαστε σε πόλεμο », είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία, κηρύσσοντας μαζική κινητοποίηση του στρατού. «Όχι «επιχείρηση», όχι «γύρο», αλλά σε πόλεμο». «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα «ανταποδώσει πυρά μεγέθους που ο εχθρός δεν γνώριζε».

Σε μια συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας αργότερα το Σάββατο, ο Νετανιάχου είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν να “καθαριστεί η περιοχή” από εχθρικούς εισβολείς, στη συνέχεια να “επιβληθεί ένα τεράστιο τίμημα από τον εχθρό” και να οχυρωθούν άλλες περιοχές, ώστε να μην υπάρχουν άλλες μαχητικές ομάδες συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Η σοβαρή εισβολή στη Σιμτσάτ Τορά, μια συνήθως χαρούμενη μέρα όταν οι Εβραίοι ολοκληρώνουν τον ετήσιο κύκλο της ανάγνωσης του ειλητάρου της Τορά, αναβίωσε οδυνηρές μνήμες από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1973 σχεδόν 50 χρόνια μέχρι σήμερα, κατά τον οποίο οι εχθροί του Ισραήλ εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Γιομ Κιπούρ. η πιο ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου.

Οι συγκρίσεις με μια από τις πιο τραυματικές στιγμές της ισραηλινής ιστορίας όξυναν την κριτική στον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί για πιο επιθετική δράση κατά των απειλών από τη Γάζα. Οι πολιτικοί σχολιαστές επέκριναν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να προβλέψει αυτό που φαινόταν να είναι μια επίθεση της Χαμάς αόρατη στο επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού της.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους στη Γάζα ως απάντηση για περίπου 2.500 ρουκέτες που έστειλαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που φωνάζουν συνεχώς μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) μακριά. Είπε ότι οι δυνάμεις της συμμετείχαν σε πυρομαχίες με μαχητές της Χαμάς που είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ σε τουλάχιστον επτά τοποθεσίες. Οι μαχητές είχαν περάσει κρυφά τον διαχωριστικό φράχτη και εισέβαλαν στο Ισραήλ από τον αέρα με αλεξίπτωτα πλαγιάς, είπε ο στρατός.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από εκρήξεις που έσκιζαν τον φράχτη των συνόρων Γάζας-Ισραήλ, ακολουθούμενες από αυτό που φαινόταν ότι ήταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι που επιβιβάζονταν στο Ισραήλ με μοτοσυκλέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλοι μπήκαν και με φορτηγά.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι ώθησε τη Χαμάς να εξαπολύσει τις επιθέσεις , οι οποίες πιθανότατα θα απαιτούσαν μήνες σχεδιασμού. Όμως, τον περασμένο χρόνο, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ενέτεινε την κατασκευή οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η βία των ισραηλινών εποίκων έχει εκτοπίσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους εκεί και οι εντάσεις έχουν φουντώσει γύρω από έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ.

Ο σκιώδης ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ανακοίνωσε την έναρξη αυτού που ονόμασε «Επιχείρηση Καταιγίδα Αλ Άκσα». Το συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ και βρίσκεται στον ιερότερο χώρο για τους Εβραίους, οι οποίοι το αναφέρουν ως Όρος του Ναού.

«Φτάνει πια», είπε ο Ντέιφ, ο οποίος δεν εμφανίζεται δημόσια, στο ηχογραφημένο μήνυμα, καθώς κάλεσε τους Παλαιστίνιους από την ανατολική Ιερουσαλήμ έως το βόρειο Ισραήλ να συμμετάσχουν στον αγώνα. «Σήμερα ο λαός ανακτά την επανάστασή του».

Σε τηλεοπτική ομιλία, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προειδοποίησε ότι η Χαμάς έκανε «ένα σοβαρό λάθος» και υποσχέθηκε ότι «το κράτος του Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Η διείσδυση μαχητών στο νότιο Ισραήλ σηματοδότησε μια μεγάλη κλιμάκωση της Χαμάς που ανάγκασε εκατομμύρια Ισραηλινούς να κυνηγηθούν σε ασφαλή δωμάτια. Πόλεις και κωμοπόλεις άδειασαν καθώς ο στρατός έκλεισε τους δρόμους κοντά στη Γάζα. Η υπηρεσία διάσωσης του Ισραήλ και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάλεσαν το κοινό να δώσει αίμα.

«Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Είπε ότι ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τις εφεδρείες του στρατού.

Ο Hecht αρνήθηκε να σχολιάσει πώς η Χαμάς είχε καταφέρει να πιάσει τον στρατό απρόσεκτα. «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση», είπε.

Ο Ismail Haniyeh, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές «συμμετείχαν σε αυτές τις ιστορικές στιγμές σε μια ηρωική επιχείρηση» για την υπεράσπιση του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ και των χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει έναν τεράστιο φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με σκοπό να αποτρέψει τις διεισδύσεις. Πηγαίνει βαθιά υπόγεια και είναι εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και ευαίσθητη τεχνολογία ακρόασης. Το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Γάζας από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007. Οι σκληροί εχθροί έχουν κάνει τέσσερις πολέμους από τότε. Υπήρξαν επίσης πολυάριθμοι γύροι μικρότερων συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και άλλων μικρότερων μαχητών με έδρα τη Γάζα.

Ο αποκλεισμός, ο οποίος περιορίζει την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών εντός και εκτός Γάζας, έχει καταστρέψει την οικονομία της περιοχής. Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος για να εμποδίσει τις μαχητικές ομάδες να δημιουργήσουν τα οπλοστάσια τους. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το κλείσιμο ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

Η κλιμάκωση έρχεται μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων κατά μήκος των ασταθών συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα και σφοδρές μάχες στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η ευρεία επίθεση του Σαββάτου απείλησε να υπονομεύσει τη φήμη του Νετανιάχου ως εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας που θα έκανε τα πάντα για να προστατεύσει το Ισραήλ. Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή ενός μηχανισμού ασφαλείας ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα μιας χώρας εγκλωβισμένης σε συγκρούσεις χαμηλής έντασης σε πολλαπλά μέτωπα και που αντιμετωπίζει απειλές από τη μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ συνεχάρη τη Χαμάς την Παρασκευή , επαινώντας την επίθεση ως απάντηση στα «ισραηλινά εγκλήματα» και λέγοντας ότι οι μαχητές είχαν «θεϊκή υποστήριξη». Η οργάνωση είπε ότι η διοίκηση της στον Λίβανο ήταν σε επαφή με τη Χαμάς σχετικά με την επιχείρηση.

 

* * *

Ο χρόνος της επίθεσης ήταν εντυπωσιακός, χτυπώντας το Ισραήλ σε μια από τις χαμηλότερες στιγμές της ιστορίας του. Ακολούθησαν μήνες βαθιάς ανησυχίας για τη συνοχή της ισραηλινής κοινωνίας και την ετοιμότητα του στρατού της, μια κρίση που ξεκίνησε από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την εξουσία του δικαστικού σώματος. Και η βία ήρθε 50 χρόνια και μια μέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε επίσης από μια περίπλοκη αραβική επίθεση, που οδήγησε σε τεράστιες ισραηλινές απώλειες και σε αναζήτηση ψυχής για την κατάσταση της χώρας.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, της ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα ότι η ομάδα αποφάσισε να ξεκινήσει μια «επιχείρηση» ώστε «ο εχθρός να καταλάβει ότι η ώρα της έξαρσής τους χωρίς η λογοδοσία έχει τελειώσει».

Σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 17 στρατιωτικών συγκροτημάτων και τοποθεσιών που συνδέονται με την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα. Ο στρατός δημοσίευσε βίντεο με χτυπήματα σε αυτοκίνητα, Παλαιστίνιους μαχητές και άλλους στόχους. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν τις επιθέσεις, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη διαθέτει 169.000 στρατιώτες εν ενεργεία και 465.000 έφεδρους και παραμένει η πιο τρομερή δύναμη της Μέσης Ανατολής, εφοδιασμένη με μερικά από τα πιο προηγμένα drones και άλλα όπλα από τον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ και από τις ΗΠΑ, που παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στρατιωτική βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει συχνές επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς, με αιματηρές συγκρούσεις με καλά οπλισμένους μαχητές. Ο στρατός πλημμύρισε επίσης το νότιο Ισραήλ με χερσαία στρατεύματα για να διαχειριστεί την εισβολή, ανέφερε.

Το IDF είπε ότι είχε ονομάσει την αντεπίθεση κατά της επιχείρησης της Χαμάς σιδερένια ξίφη.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η WSJ , η κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ κατά της Χαμάς έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής στην ισραηλινή πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπισε μια αντίδραση κατά της νομοθεσίας που εισήχθη για τον περιορισμό της εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο συνασπισμός του ψήφισε το πρώτο μέρος του νόμου τον Ιούλιο, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις και εγείροντας φόβους για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.

Χιλιάδες στρατιωτικοί έφεδροι δήλωσαν τότε ότι θα παραιτηθούν ως αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου και ηγέτες συνδικάτων και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου απείλησαν με μαζικές στάσεις εργασίας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η νομοθεσία υπονόμευε την ενότητα εντός του στρατού.

Ο νόμος αφαιρεί την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρεί “παράλογες στο άκρο” – μια ιδέα που οι νομοθέτες του συνασπισμού του Νετανιάχου είπαν ότι ήταν νεφελώδης και επέτρεψε στους φιλελεύθερους δικαστές να ανατρέψουν τη βούληση ενός ολοένα και πιο δεξιού εκλογικού σώματος.

Η προσπάθεια αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος ήταν η προτεραιότητα του κυβερνητικού συνασπισμού από την επανεκλογή του Νετανιάχου πέρυσι. Μέλη του συνασπισμού είπαν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στο επόμενο μέρος της αναθεώρησης, που θα έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο διορισμού των δικαστών, μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού κοινοβουλίου ή της Κνεσέτ στα μέσα Οκτωβρίου. Ο νόμος αμφισβητείται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ .

* * *

Τα δυτικά έθνη καταδίκασαν την εισβολή και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ άλλα ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις απρόκλητες επιθέσεις τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων», δήλωσε η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ζωές των Ισραηλινών που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις».

Ο Watson είπε ότι ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Tzachi Hanegbi.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το βασίλειο είπε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για «τους κινδύνους της έκρηξης της κατάστασης ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής (και) του παλαιστινιακού λαού που στερείται τα νόμιμα δικαιώματά του».

* * *

Τέλος, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι το Ιράν μπορεί να παρασυρθεί σε αυτό που αναδύεται γρήγορα ως η χειρότερη κρίση στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, με διάφορα φιλοϊσραηλινά γεράκια να υποστηρίζουν ότι η επίθεση της Χαμάς θα είχε συμβεί μόνο με ρητή ιρανική υποστήριξη. Εάν το Ισραήλ όντως επιτεθεί στο Ιράν, όπως άφησε να εννοηθεί ότι θα έκανε εδώ και χρόνια, μπορούμε να σας προτείνουμε να γεμίσετε τη δεξαμενή αερίου σας.

 

 

Πηγή μετάφρασης

Back to top button