breaking newsΔιεθνή

Μεγαλύτερη νομισματική σύσφιξη στην Τουρκία

Πρόβλεψη για μείωση στο 36% μέχρι το τέλος 2024

Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας Φατίχ Καραχάν επιβεβαίωσε τη συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προβλέποντας για τον ετήσιο πληθωρισμό μείωση στο 36% μέχρι το τέλος 2024.

Σε μια τολμηρή κίνηση, επέκρινε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα από τον Ερντογάν, καθώς προκάλεσε αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία αύξηση των επιτοκίων στο 45% αναμένεται να ενθαρρύνει τους αποταμιευτές να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε τουρκικές λίρες και όχι σε ξένα νομίσματα. Τα τελευταία στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι συρρικνώθηκε στα 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, από 49,1 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά το έλλειμμα χρηματοδοτείται με εξωτερικό χρέος, το οποίο αυξάνεται για την Τουρκία.

Αναπόφευκτο ένα νέο νομισματικό σοκ

Τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα αποτιμήθηκε στο 43% χαμηλότερα από το ευρώ. Κανονικά, η χαμηλή αξία της τουρκικής λίρας εμποδίζει την περαιτέρω πτώση της. Ωστόσο, αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξηθεί, οι εισροές ξένων επενδύσεων μειωθούν και τα εγχώρια κεφάλαια φύγουν έξω, συνεχίσει να ρέει ξένο νόμισμα από αβέβαιες πηγές, η Τουρκία θα βιώσει ξανά νομισματικό σοκ.

PrimeNews.

Back to top button