breaking newsΔιεθνή

Politico: Οι πιο ένθερμοι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν είναι προετοιμασμένοι για μια εξαντλητική σύγκρουση φθοράς, ανέφερε ο Economist.

«Τόσο η Ουκρανία, όσο και οι δυτικοί υποστηρικτές της, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτός θα είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς… Αλλά, δυστυχώς, η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη, όπως και οι δυτικοί εταίροι της», ανέφερε ο Economist.

Όπως σημειώνει ο Economist, η Ουκρανία πρέπει να αρχίσει να «χρησιμοποιεί ορθολογικά τους πόρους», καθώς και να αυξήσει τη βιωσιμότητα με τη δημιουργία συντήρησης για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό και τις προμήθειες πυρομαχικών.

«Η οικονομική αναδιάρθρωση είναι επίσης απαραίτητη… πρέπει να εγκαταλείψουμε τα πομπώδη σχέδια για μεταπολεμική ανοικοδόμηση και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αύξηση του όγκου παραγωγής και των κεφαλαιουχικών δαπανών», γράφει ο Economist.

Αφαίμαξη των δυτικών οικονομιών από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Δύση, προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντά της, έχει στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.

Ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φαίνεται να προσπαθούν να παρατείνουν χρονικά όσο περισσότερο γίνεται, το μαρτύριο των πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να αντιδρούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω διπλωματικής διαμάχης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι η χώρα του «δεν μεταφέρει πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία γιατί τώρα οπλιζόμαστε με τα πιο σύγχρονα όπλα». Κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να «παρέχει προμήθειες πυρομαχικών και οπλισμού που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί».

Όπως δείχνει ο Martin Armstrong της Statista στο παρακάτω infographic, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ukraine Support Tracker από το Kiel Institute for the World Economy, η Πολωνία υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, χαιρέτισε πριν λίγες ημέρες την είδηση ότι ο μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν να στείλουν επιπλέον 325 εκατ. δολάρια.

Εξετάζοντας τις δεσμεύσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 31 Ιουλίου 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε συνολικά 42,1 δισεκ. ευρώ.

27278.jpeg

Σε σχετικούς όρους, αυτή η δέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε περίπου 0,2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οι μικρότεροι γείτονες της Ουκρανίας έχουν, σχετικά, συνεισφέρει περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια: για παράδειγμα η Εσθονία (1,3% του ΑΕΠ) ή η Λιθουανία (1,2%). Οι δεσμεύσεις της Πολωνίας για στρατιωτική βοήθεια ισοδυναμούν με 0,5% του ΑΕΠ της.

Επιπλέον, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, χάρη κυρίως στη δεσμευμένη οικονομική βοήθεια 77,1 δισεκ. ευρώ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό βασίζεται σε δεδομένα από το IfW Kiel Ukraine Support Tracker που καλύπτει επί του παρόντος την περίοδο 24 Ιανουαρίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023.

28489.jpeg

Ο μεγαλύτερος εταίρος στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δεσμεύσει συνολικά 69,5 δισεκ. ευρώ για οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη. Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία υπήρξαν οι επόμενοι σημαντικότεροι εταίροι της Ουκρανίας.

Politico:

Back to top button