breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκθεση της ETC Group περιγράφει λεπτομερώς πώς μια χούφτα εταιρείες παίρνουν τον έλεγχο του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων…

Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι πολλοί αγροδιατροφικοί τομείς πλέον ελέγχονται από τέσσερις έως έξι μόνο κυρίαρχες επιχειρήσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες αυτές να ασκούν τεράστια επιρροή στις αγορές, τη γεωργική έρευνα και την ανάπτυξη πολιτικής, γεγονός που υπονομεύει την επισιτιστική κυριαρχία.

Πηγή: Expose News

Άρθρο της Rhoda Wilson

Ο Όμιλος ETC δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικοοικονομικά και οικολογικά ζητήματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Διερευνά την οικολογική διάβρωση (συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των πολιτισμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (ιδίως γεωργικών αλλά και άλλων τεχνολογιών που λειτουργούν με τη γονιδιωματική και την ύλη) και παρακολουθεί θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής συγκέντρωσης και του εμπορίου τεχνολογιών. Λειτουργεί σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο. Συνεργάζεται στενά με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) και κοινωνικά κινήματα, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022 από την The ETC Group  αποκαλύπτει πώς μια χούφτα εταιρειών με τη βοήθεια της Μεγάλης Τεχνολογίας αναλαμβάνουν τον έλεγχο του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Η έκθεση, με τίτλο: ‘Food Barons 2022 – Crisis Profiteering, Digitalization and Shifting Power’ (“Food Barons 2022 – Κερδοσκοπία από την κρίση, ψηφιοποίηση και μετατόπιση της εξουσίας”), προσφέρει ένα στιγμιότυπο των “βαρόνων τροφίμων” του κόσμου – των μεγαλύτερων παικτών πάνω και κάτω από τη βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων και γεωργίας. Εξετάζει τις κορυφαίες εταιρείες που ελέγχουν καθέναν από τους 11 βασικούς βιομηχανικούς τομείς αγροδιατροφής: σπόροι, αγροχημικά, γενετική κτηνοτροφίας, συνθετικά λιπάσματα, γεωργικά μηχανήματα, ζωικά φάρμακα, έμποροι εμπορευμάτων, μεταποιητές τροφίμων, Big Meat, λιανικό εμπόριο τροφίμων και διανομή τροφίμων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί αγροδιατροφικοί τομείς πλέον ελέγχονται από τέσσερις έως έξι μόνο κυρίαρχες επιχειρήσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες αυτές να ασκούν τεράστια επιρροή στις αγορές, τη γεωργική έρευνα και την ανάπτυξη πολιτικής, γεγονός που υπονομεύει την επισιτιστική κυριαρχία.

Δυστυχώς, η έκθεση αποδίδει χειροκροτήματα στο ψευδές αφήγημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ/των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και ευνοεί επίσης τη «φυλετική δικαιοσύνη». Το τι ακριβώς εννοείται με τον όρο «φυλετική δικαιοσύνη» δεν είναι σαφές. Αν πρόκειται για μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους «μαχητές της κοινωνικής δικαιοσύνης» της νεομαρξιστικής θεωρίας της Κριτικής Φυλετικής Δικαιοσύνης – την κυρίαρχη ιδεολογία πίσω από το κοινωνικό κίνημα Black Lives Matter – αυτό είναι και πάλι ατυχές. Ωστόσο, η λανθασμένη πίστη σε αυτές τις ιδεολογίες δεν έχει επηρεάσει την ουσία και την ακεραιότητα της έκθεσης, παρόλο που οι συντάκτες αναφέρουν την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των δύο ως μέρος της βάσης της έκθεσης:

Η ανάλυση στην παρούσα έκθεση βασίζεται στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της φυλετικής δικαιοσύνης και της κλιματικής αλλαγής και του τρόπου με τον οποίο η εξορυκτική γεωργία επηρεάζει δυσανάλογα τους έγχρωμους ανθρώπους και τις κοινότητες των ιθαγενών. [η υπογράμμιση δική μας]

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 5

Η έκθεση είναι μια ολοκληρωμένη επισκόπηση γεμάτη με σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες, όπως η ψηφιοποίηση της γεωργίας και πίνακες που δείχνουν τις κυρίαρχες εταιρείες σε κάθε αγροδιατροφικό τομέα. Τους επισημαίνουμε εν συντομία παρακάτω.

Η έκθεση περιγράφει επίσης λεπτομερώς σημαντικά και συχνά παραγνωρισμένα θέματα, όπως

  • Post-Patent & Generics Drive Pesticide Proliferation (σελ. 8),
  • Νέες τεχνολογικές διορθώσεις: (σελ. 27) και: νέες τεχνικές λύσεις: 1) γονιδιακή επεξεργασία, 2) ψεκασμοί με RNA φυτοφάρμακα (σελ. 27) και,
  • Η (βιο)ψηφιακή κατάληψη των τροφίμων και της γεωργίας (σελ. 130).

Δεν θα επεκταθούμε σε αυτά τα τμήματα της έκθεσης εδώ, αλλά είναι μια υποχρεωτική ανάγνωση για όποιον θεωρεί ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ωφέλιμη.

Η Ψηφιοποίηση της Γεωργίας

Το Health Impact News χρησιμοποίησε την έκθεση Food Barons σε ένα άρθρο για να επισημάνει το σχέδιο της Μεγάλης Τεχνολογίας να καταλάβει τον εφοδιασμό τροφίμων. “Τα πάντα και οτιδήποτε σχετίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία των υπολογιστών αυτές τις μέρες χαρακτηρίζονται ως Τεχνητή Νοημοσύνη (“AI”), το νέο σύνθημα μάρκετινγκ της Big Tech για να προσελκύσει χρήματα από τους επενδυτές, οπότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Big Tech προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει την AI στην παραγωγή τροφίμων”, έγραψε το Health Impact News και περιλαμβάνει μερικά αποσπάσματα από την έκθεση Food Barons:

Ενεργοποίηση – Τεχνικές διορθώσεις για να κλειδώσετε τον εταιρικό έλεγχο

Οι Βαρώνοι Τροφίμων εισάγουν μια σειρά νέων τεχνολογιών και “τεχνο-διορθώσεων” που έχουν σχεδιαστεί και σχεδιαστεί για να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο τον εταιρικό έλεγχο στα τρόφιμα και τη γεωργία.

Ο όρος “τεχνοδιόρθωση” αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός τεχνολογικού προϊόντος ή παρέμβασης για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού ή περιβαλλοντικού προβλήματος – συχνά ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε από μια προηγούμενη τεχνολογική αποτυχία.

Πάνω και κάτω από τη βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων, η ψηφιοποίηση των τροφίμων και της γεωργίας αναδεικνύεται ως η νέα τεχνολογική λύση της ημέρας. Η συνεχιζόμενη έρευνά μας αποκαλύπτει ότι κάθε τομέας της βιομηχανικής αλυσίδας τροφίμων βρίσκεται στη διαδικασία μετασχηματισμού σε ψηφιακή επιχείρηση. Ταυτόχρονα, η Μεγάλη Τεχνολογία περιπλέκεται στενά με τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων. Τα δεδομένα που εξάγονται μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών είναι πλέον τα ίδια ένα εμπόρευμα: Η Βιομηχανική Αλυσίδα Τροφίμων βασίζεται στα Μεγάλα Δεδομένα για την καλλιέργεια, την επεξεργασία, το εμπόριο, την παρακολούθηση, την πώληση και τη μεταφορά των προϊόντων της.

Ψηφιοποίηση των τροφίμων και της γεωργίας από το αγρόκτημα στην πόρτα του σπιτιού

Η θέα των νέων ψηφιακών πρωτοβουλιών στα τρόφιμα και τη γεωργία είναι ιλιγγιώδης.

Στο αγρόκτημα, περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες για την επιβολή της ψηφιακής γεωργίας, με ψεκαστήρες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρομποτικές φυτευτικές μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματοποιημένες επιχειρήσεις ζωοτροφών με αναγνώριση προσώπου για τα ζώα.

Μεγάλοι αγροτικοί κολοσσοί όπως η Bayer, η Deere & Company, η Corteva, η Syngenta και η Nutrien αναδιαρθρώνουν ολόκληρες τις επιχειρήσεις τους γύρω από πλατφόρμες Big Data.

Η ψηφιακή πλατφόρμα “Field View” της Bayer, για παράδειγμα, εξάγει 87,5 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων από 180 εκατομμύρια στρέμματα (78,2 εκατομμύρια εκτάρια) γεωργικών εκτάσεων σε 23 χώρες και τα διοχετεύει στους διακομιστές cloud της Microsoft και της Amazon.

Η Deere, η μεγαλύτερη εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων στον κόσμο, απασχολεί πλέον περισσότερους μηχανικούς λογισμικού από μηχανολόγους μηχανικούς.

Στην πορεία προς το λιανικό εμπόριο, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίας σιτηρών αναβαθμίζεται ψηφιακά, καθώς αυτοματοποιείται όλο και περισσότερο και τα προϊόντα παρακολουθούνται μέσω blockchain. Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες παντοπωλείου και οι εφαρμογές παράδοσης τροφίμων (όπως οι DoorDash, Zomato και Deliveroo) αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των πανδημικών αποκλεισμών και εξελίσσονται σε ένα εντελώς νέο “τελευταίο μίλι”/τελευταίο κρίκο της βιομηχανικής αλυσίδας τροφίμων.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 9.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δισεκατομμυριούχοι τεχνοκράτες, όπως ο s Bill Gates και ο Jeff Bezos, είναι πλέον μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών αγροτικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει τόσο εύγλωττα ETC report, ιδού το “αγρόκτημα των ονείρων” των τεχνοκρατών. Είναι μια “φάρμα του ενός”, όπου η τεχνολογία κάνει όλη τη δουλειά και αποκομίζει τα κέρδη:

Κάθε κορυφαία αγροχημική εταιρεία προσφέρει τη δική της ψηφιακή αγροτική πλατφόρμα που προωθείται στους αγρότες ως ένας τρόπος μετατροπής των δεδομένων της εκμετάλλευσης σε εξοικονόμηση πόρων που θα αυξήσει τελικά την κερδοφορία της εκμετάλλευσης.

Το Άγιο Δισκοπότηρο, λένε, είναι ένα “αγρόκτημα του ενός”, όπου ένας μόνο αγρότης/διαχειριστής δεδομένων (εξοπλισμένος με πολλούς αντίχειρες, ίσως;) μπορεί να συνδεθεί σε μια συνδεδεμένη συσκευή, να παρακολουθήσει τους αλγόριθμους να υπολογίζουν τις συνταγές εισροών – με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες στο χωράφι και υπερφασματικές απεικονίσεις – και στη συνέχεια να στέλνει αυτές τις συνταγές σε έναν στόλο συμβεβλημένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα ρίχνουν ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, λιπάσματα, ρυθμιστές ανάπτυξης ή άλλες εισροές σε μια ακριβώς σωστή δοσολογία για κάθε φυτό που αναπτύσσεται στο χωράφι.

Μετά τη συγκομιδή, ο αγρότης μπορεί υποτίθεται να καθίσει αναπαυτικά και να απολαύσει τα κέρδη από τις αυξημένες πωλήσεις της σοδειάς και το μειωμένο κόστος εργασίας – καθώς και από τις πληρωμές για τη “δέσμευση άνθρακα” που επαληθεύονται από τα δεδομένα ιχνηλασιμότητας που συλλέγονται και αποθηκεύονται σε μια αλυσίδα μπλοκ (blockchain).

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 22.

Με την επέλαση της Μεγάλης Τεχνολογίας στη γεωργία, έχουμε πλέον μετακινηθεί από τοΕίναι αυτό το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση; στο Είναι αυτό καν “φαγητό” και είναι βρώσιμο;

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της ETC, όσο ενοποιημένα ήταν τα Μεγάλα Τρόφιμα πριν από το covid, χρησιμοποίησαν το covid για να ενοποιηθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε σήμερα λίγες μόνο εταιρείες να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων στον κόσμο. Τα “δεδομένα”, τα οποία παρέχονται από τη Μεγάλη Τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη τους, είναι αυτά που επιτρέπουν αυτή την τεράστια ενοποίηση της εξουσίας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Health Impact News ΕΔΩ.

Εταιρείες που Ελέγχουν τον Παγκόσμιο Εφοδιασμό Τροφίμων

Όταν πηγαίνετε από 15 σε 10 εταιρείες, δεν αλλάζουν πολλά… Όταν πηγαίνετε από 10 σε έξι, αλλάζουν πολλά. Αλλά όταν πας από έξι σε τέσσερις – είναι μια διόρθωση.

Αυτοί που έχουν τη δύναμη της αγοράς μπορούν να αυξήσουν τις τιμές πάνω από αυτό που θεωρείται δίκαιη αγοραία αξία… Βρισκόμαστε σε ένα σημείο συγκέντρωσης της αγοράς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 8.

Εταιρείες Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Πριν από την απαρίθμηση των κυρίαρχων παραγόντων σε κάθε αγροδιατροφικό τομέα, η έκθεση ξεκινά με την παρουσίαση των μετόχων ορισμένων από αυτές τις εταιρείες.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια μαζική αύξηση της αρπαγής γης και της κερδοσκοπίας επιχειρηματικών κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία τροφίμων και γεωργίας παγκοσμίως, με την τελευταία τάση να αποτελεί παράδειγμα της “χρηματιστικοποίησης” της βιομηχανικής αλυσίδας τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, ο κινητήριος σκοπός των επισιτιστικών συστημάτων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη σίτιση των ανθρώπων προς τη σίτιση των κερδών. Πιο πρόσφατα, οι εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων συρρέουν στις παγκόσμιες επιχειρήσεις τροφίμων και γεωργίας. Στο τέλος του 2020, ο κλάδος των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων διαχειρίστηκε κεφάλαια άνω των 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με αυξανόμενη επιρροή στους μοχλούς της εταιρικής εξουσίας στα τρόφιμα και τη γεωργία. Για παράδειγμα, μόλις τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως ελέγχουν συλλογικά περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των θεσμικών μετοχών ορισμένων κορυφαίων εταιρειών αγροτικών επιχειρήσεων.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 11.

Αγροχημικά και Φυτοφάρμακα

Στον απόηχο των πρόσφατων μεγαλοσυγχωνεύσεων, τουλάχιστον πέντε από τις κορυφαίες εταιρείες φυτοφαρμάκων κυριαρχούν επίσης στην παγκόσμια αγορά εμπορικών σπόρων και χαρακτηριστικών. Οι τομείς των φυτοφαρμάκων και των σπόρων συνδέθηκαν άρρηκτα με την εμπορική διάθεση των μοριακών βιοτεχνολογιών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (π.χ. γενετικά τροποποιημένα φυτά με ανοχή στα ζιζανιοκτόνα). Σήμερα συνδέονται περαιτέρω με τις στρατηγικές των μεγάλων δεδομένων.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 14

Παρά το εκπληκτικό επίπεδο εταιρικής συγκέντρωσης στον παγκόσμιο εμπορικό τομέα των σπόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών του κόσμου προμηθεύεται μόνος του σπόρους, και τα δίκτυα σπόρων που ελέγχονται από τους αγρότες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα εκτιμώμενο 80-90% των σπόρων και του φυτευτικού υλικού παγκοσμίως. Τα τελευταία 40 χρόνια, οι μεγαλύτερες αγροχημικές εταιρείες του κόσμου χρησιμοποίησαν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και τις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του τομέα των εμπορικών σπόρων. Σήμερα, τα φυτοφάρμακα και οι εμπορικοί σπόροι δεν αποτελούν πλέον διακριτούς κρίκους στη βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων. Ωστόσο, ο Όμιλος ETC συνεχίζει να παρέχει εταιρικές κατατάξεις και μερίδια αγοράς για τους σπόρους και τα αγροχημικά ως ξεχωριστούς τομείς. Η “καθαρή” εταιρεία σπόρων (δηλαδή μια εταιρεία που επικεντρώνεται κυρίως στους σπόρους) αποτελεί σπανιότητα μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 16.

Συνθετικά Λιπάσματα

Η παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων είναι κατακερματισμένη- ωστόσο, ιστορικά λειτουργούσε σε εξαγωγικά καρτέλ οργανωμένα ανά τύπο λιπάσματος (ενίοτε με κυβερνητική έγκριση και με τη συμμετοχή κρατικών εταιρειών). Η κρατική ιδιοκτησία/επένδυση στην παραγωγή και το εμπόριο λιπασμάτων εξακολουθεί να είναι συνηθισμένη. Πολλές εταιρείες λιπασμάτων επεκτείνουν τις προσφορές τους για να συμπεριλάβουν τα λεγόμενα ειδικά λιπάσματα (π.χ. που περιέχουν μικρο-θρεπτικά συστατικά και/ή σκευάσματα βασισμένα σε μικρόβια) και την ψηφιακή γεωργία.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 43.

Κτηνοτροφία και Γενετική

Ο κλάδος επιλέγει συνήθως γενετικά χαρακτηριστικά για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής (δηλ. ταχεία ανάπτυξη και υψηλές αποδόσεις) και για τη διευκόλυνση της παραγωγής, επεξεργασίας και μεταφοράς ομοιόμορφων προϊόντων ζωικής πρωτεΐνης σε μαζική κλίμακα. Οι βιομηχανικές φυλές δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ακριβά φάρμακα και κλιματιζόμενα καταλύματα.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 56 και 57.

Μηχανήματα για τη «Μεγάλη Γεωργία»

Σήμερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες γεωργικού εξοπλισμού παγκοσμίως ετοιμάζονται να ελέγξουν τις ψηφιακές τεχνολογίες γεωργίας και τα γεωργικά δεδομένα ως τη νούμερο ένα στρατηγική τους για την επέκταση του μεριδίου αγοράς. Η ψηφιοποιημένη γεωργία συνεπάγεται άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται κάτω στο αγρόκτημα – για παράδειγμα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αισθητήρες και συσκευές που εκτελούν εφαρμογές – καθώς και συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 82.

«Μεγάλη Φαρμακευτική» για τα Ζώα (Animal Pharma)

Ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων για ζώα (γνωστός και ως κλάδος υγείας των ζώων) πωλεί εμπορικά προϊόντα για την παραγωγικότητα/υγεία των ζώων και την υγεία των ζώων συντροφιάς (pet), συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και εμβολίων, διαγνωστικών, ιατρικών συσκευών, συμπληρωμάτων διατροφής, κτηνιατρικών και άλλων συναφών υπηρεσιών. Ο τομέας αυτός δεν περιλαμβάνει προϊόντα ζωοτροφών και τροφών για ζώα συντροφιάς (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτικά πρόσθετα ζωοτροφών).

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 69.

Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων

Οι κολοσσιαίες εταιρείες που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο βασικών προϊόντων είναι από τις πιο ισχυρές και λιγότερο διαφανείς εταιρείες στη βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων. Η συνολική αξία των παγκόσμιων αγορών γεωργικών προϊόντων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή πολλές από τις πληροφορίες είναι ιδιόκτητες και οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι αδιαφανείς: τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες εμπορίας γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως είναι ιδιωτικές και μία κρατική.

 

Food Barons 2022, ETC Group, September 2022, σελ. 87 και 88

«Μεγάλα ΚρέαΤα» (Big Meat) και Πρωτεΐνες

Η εταιρική βιομηχανία συσκευασίας κρέατος περιλαμβάνει τη σφαγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη διανομή ζωικής πρωτεΐνης από ζώα. Όλο και περισσότερο, ο βιομηχανικός τομέας του κρέατος συνδέεται επίσης με την παραγωγή “εναλλακτικών πρωτεϊνών” – δηλαδή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από φυτά, έντομα, μύκητες ή μέσω τεχνικών κυτταροκαλλιέργειας ή ζύμωσης (συνθετική βιολογία) – με στόχο την αντικατάσταση ή τη συνύπαρξη με τις συμβατικές πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και ψαριών που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 95.

Επεξεργασία Τροφίμων και Ποτών

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών επικεντρώνεται στη μετασυλλεκτική επεξεργασία των ακατέργαστων γεωργικών προϊόντων σε καταναλωτικά προϊόντα – τόσο τρόφιμα όσο και ζωοτροφές για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 105

Λιανικό Εμπόριο Ειδών Παντοπωλείου

Οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές ειδών παντοπωλείου στον κόσμο πωλούν τόσο μη διατροφικά προϊόντα (“μη βρώσιμα είδη παντοπωλείου”) όσο και τρόφιμα. Σύμφωνα με τον αναλυτή της βιομηχανίας λιανικού εμπορίου Edge by Ascential, οι παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες για το λιανικό εμπόριο τροφίμων και ποτών ανήλθαν σε 8.271 δισεκατομμύρια δολάρια (8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 2020.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 115.

Παράδοση Τροφίμων

Ο τομέας του Food Delivery αναφέρεται σε ψηφιακές, κατά παραγγελία πλατφόρμες για την παραγγελία και την πληρωμή παρασκευασμένων τροφίμων και, όλο και περισσότερο, παντοπωλείων και άλλων ειδών λιανικής πώλησης. Τα εστιατόρια/λιανοπωλεία συμπληρώνουν τις παραγγελίες και οι κούριερ τις παραδίδουν στους πελάτες εντός προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου.

 

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 123 και 124.

Επιλεγμένα Αποσπάσματα από την Έκθεση

Τα ακόλουθα αποσπάσματα από την έκθεση της The ETC Group είναι αυτονόητα και συνεπώς δεν χρειάζονται πρόσθετο σχολιασμό.

Σήμερα, εν μέσω ολοένα αυξανόμενης εταιρικής συγκέντρωσης και αναιμικής αντιμονοπωλιακής ρύθμισης, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου χρησιμοποιούν το μπλοκάρισμα της αλυσίδας εφοδιασμού που προκαλείται από την πανδημία και τον πληθωρισμό ως δικαιολογία για να ανεβάσουν τις τιμές: μια πρακτική γνωστή ως “κερδοσκοπία λόγω κρίσης”.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 6.

Παιχνίδι εξουσίας: Πλάθοντας ψευδείς αφηγήσεις

Για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά, οι μεγάλοι παίκτες της Βιομηχανικής Αλυσίδας Τροφίμων εργάζονται ενεργά για να αποσπάσουν την προσοχή από την κατάληψη της εξουσίας τους, προωθώντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Αυτό ήταν εμφανές στην αμφιλεγόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων του 2021, όπου τα στελέχη των μεγάλων τροφίμων και οι εμπορικοί τους όμιλοι έσφιξαν τα χέρια για ένα διατροφικό σύστημα που “έσπασε” από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία- στη συνέχεια μας διαβεβαίωσαν ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να το διορθώσουν, με μια έτοιμη ατζέντα για τον “μετασχηματισμό του διατροφικού συστήματος”

Τα Μεγάλα Τρόφιμα (Big Food) επιδιώκουν σταθερά να υπονομεύσουν το γεγονός ότι τα τρία δισεκατομμύρια αυτόχθονες και αγροτικοί παραγωγοί του κόσμου – αγροτικοί και αστικοί, ψαράδες και κτηνοτρόφοι – όχι μόνο τρέφουν την πλειοψηφία των ανθρώπων του κόσμου και τους περισσότερους υποσιτισμένους του κόσμου, αλλά και ότι δημιουργούν και διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, καθιστώντας τους αυτόχθονες και αγροτικούς παραγωγούς την καλύτερη άμυνα της ανθρωπότητας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 8.

Διαπιστώνουμε ότι οι Βαρώνοι Τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των γιγαντιαίων εμπόρων, των επεξεργαστών τροφίμων, των παντοπωλών, των τεχνολόγων και των χρηματοδοτών – συνεχίζουν να (ανα)σχεδιάζουν και να βελτιώνουν τη Βιομηχανική Αλυσίδα Τροφίμων, ώστε να μπορούν να την ελέγχουν όλο και πιο αποτελεσματικά και να απομυζούν όλο και περισσότερη αξία από τους παραγωγούς και το φυσικό περιβάλλον. Φουσκώνουν τα δικά τους ταμεία, ενώ παρέχουν κακής ποιότητας και κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα σε ανθρώπους και ζώα, καταστρέφοντας στην πορεία τα εδάφη και τη βιοποικιλότητα.

Η σημερινή βιομηχανική αλυσίδα τροφίμων επιτρέπει στους μεγαλύτερους βαρόνους τροφίμων στον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη οικονομική δύναμη από ό,τι τα 3,6 δισεκατομμύρια αγροτικές οικογένειες, ψαράδες και παραγωγοί στον κόσμο μαζί. Αυτό είναι βαθύτατα αναποτελεσματικό, διεστραμμένο και εκχυδαϊστικό.

Η έκθεσή μας επισημαίνει επίσης τρεις αναπτυσσόμενες πολυτομεακές κρίσιμες τάσεις που επιτρέπουν τον αυξημένο έλεγχο κατά μήκος της Βιομηχανικής Διατροφικής Αλυσίδας από τη Μεγάλη Αγροτική Βιομηχανία (Big Ag), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και τη Μεγάλη Χρηματοοικονομική (Big Finance).

  1. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους βαρόνους των τροφίμων να εδραιώσουν περαιτέρω τον πλούτο και τον έλεγχό τους, ιδίως μέσω της ψηφιοποίησης της γεωργίας: προωθούν επιμελώς ψηφιακές και γενετικές τεχνολογίες και συστήματα, μεταξύ άλλων και ως τεχνολογικές λύσεις που σώζουν τον πλανήτη, για να μεγιστοποιήσουν τις επενδύσεις.
  2. Παρατηρούμε την αυξανόμενη δύναμη των ασιατικών (ιδίως των κινεζικών) μεγάλων αγροτικών γίγαντων τροφίμων.
  3. Τέλος, διαπιστώνουμε ότι η αυξανόμενη εμπλοκή των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στα τρόφιμα και τη γεωργία δημιουργεί την επίφαση του ανταγωνισμού, αλλά μειώνει τον πραγματικό ανταγωνισμό.

Με τη βοήθεια φιλάνθρωπων καπιταλιστών, όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, η εμβέλεια των τροφίμων και της γεωργίας της Μεγάλης Τεχνολογίας επεκτείνεται τώρα στην αγροτική και μικρή γεωργία στον παγκόσμιο Νότο, από τις αγροτικές αγορές μέχρι τις αστικές μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, οι νέες μορφές ελέγχου και εξαγωγής αξίας που φέρνουν μαζί τους αυτές οι τεχνολογίες απειλούν να σφετεριστούν περαιτέρω την αυτονομία και τη λήψη αποφάσεων των αγροτών, ενώ δυνητικά διευκολύνουν και επιταχύνουν μια νέα εποχή αρπαγής γης και νέων μορφών ελέγχου των μικροκαλλιεργητών.

Food Barons 2022, ETC Group, Σεπτέμβριος 2022, σελ. 137 και 138.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση εκφράζεται μέσω του κορπορατισμού και της ανόδου των ομίλων. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα κορπορατισμού και κοινωνικού ελέγχου μπορεί να βρεθεί μέσα στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, στους τρόπους μονοπώλησης και διαχείρισής τους. Και ο έλεγχος και η διαχείριση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων αποτελούν εταιρική και πολιτική προτεραιότητα εδώ και δεκαετίες, με τους ομίλους με έδρα τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν. Όπως παρατήρησε ο Henry Kissinger το 1970:

«Ελέγξτε το πετρέλαιο και ελέγχετε τα έθνη- ελέγξτε τα τρόφιμα και ελέγχετε τους ανθρώπους».

primenews

Back to top button