breaking newsΔιεθνή

Δίχως τέλος το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία

Γρίφος για γερούς λύτες παραμένει το μετεκλογικό σκηνικό στην Ισπανία όπου κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να παρατείνεται το πολιτικό αξιέξοδο και να αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση ήρθε να προκαλέσει η ανακοίνωση της ισπανικής ακροδεξιάς ότι θα στήριζε, χωρίς προϋποθέσεις, την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox ζητούσε μέχρι τώρα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όπως έγινε σε τέσσερις περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, χάρη στη συνεργασία του με το PP. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο ηγέτης του, ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Ο αρχηγός του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο νικητής των εκλογών, χαιρέτισε αμέσως αυτήν την εξέλιξη με την οποία «αναγνωρίζεται η νίκη» του κόμματός του. «Η πρόταση που κάνω είναι να κυβερνήσει μόνο του το PP», πρόσθεσε, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη γενέτειρά του, τη Γαλικία.

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής καταγράφεται ενώ το δεξιό μπλοκ έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ήρθε δεύτερο, με 121 έδρες, πίσω από το PP με 137.

Ωστόσο ο Σάντσεθ έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Φεϊχό να σχηματίσει κυβέρνηση. Το PP δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στη στήριξη του Vox. Ο σχηματισμός κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σάντσεθ θα εξαρτηθεί από τους Καταλανούς αυτονομιστές του Junts per Catalunya, τους οποίους το Vox θεωρεί «εχθρούς της Ισπανίας», μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.

Ο Αμπασκάλ χαρακτήρισε μάλιστα σήμερα «μεγάλη απειλή για τη συνταγματική τάξη» την πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ με τη στήριξη των Βάσκων και των Καταλανών αυτονομιστών και να τους «παραχωρήσει» τη δυνατότητα να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που ζητούν σε αντάλλαγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα του δώσουν.

Στην ανακοίνωσή του ο Αμπασκάλ πρόσθεσε ότι οι 33 βουλευτές του «θα στηρίξουν τη συνταγματική πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση «για να αποτραπεί αυτή η απειλή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν το PP.

Ο Φεϊχό θα χρειαζόταν πάντως μερικές ψήφους ακόμη ώστε να κυβερνήσει μόνος του.

Πολλά μικρότερα κόμματα αποκλείουν την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα συμμετείχε το Vox και δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξουν γνώμη, έστω και αν η ακροδεξιά εγκατέλειψε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες της.

primenews.p

Back to top button