breaking newsΔιεθνή

Ο διευθυντής της CIA στο Πεκίνο: Μυστική διπλωματία των ΗΠΑ για Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία

 

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μια επίσκεψη που έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με τον κύριο γεωπολιτικό της αντίπαλο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο επικεφαλής της CIA τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας στα κανάλια πληροφοριών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαιώνοντας το ταξίδι.

Το ταξίδι του Μπερνς, το οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα από τους Financial Times, έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις που είχαν φθαρεί για θέματα από το καθεστώς της Ταϊβάν μέχρι το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που καταρρίφθηκε από αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τον Φεβρουάριο.

Η πρόσφατη προσέγγιση έχει φέρει μικτή επιτυχία. Τον περασμένο μήνα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, τον Γουάνγκ Γι, ενώ η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι συναντήθηκε πριν από μια εβδομάδα με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο.

Απέτυχαν τα ανοίγματα σε Κινέζους στρατιωτικούς ηγέτες

Τα ανοίγματα προς τους Κινέζους στρατιωτικούς ηγέτες ήταν λιγότερο επιτυχημένα.

Το Πεκίνο απέρριψε το αίτημα του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Σανγκφού, ενώ οι δύο άνδρες βρίσκονται σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, εν μέρει επειδή ο Λι είχε υποστεί κυρώσεις το 2018 από την αμερικανική κυβέρνηση για την επίβλεψη αγοράς ρωσικών όπλων πριν αναλάβει τη σημερινή του θέση.

Ο Όστιν και ο Λι έδωσαν τα χέρια και είχαν σύντομη συνομιλία καθώς άνοιξε την Παρασκευή ο ετήσιος διάλογος της Σάνγκρι-Λα στη Σιγκαπούρη. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για την εκδήλωση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι η χειραψία ήταν καλή, αλλά δεν υποκαθιστά το να καθίσει κανείς και να έχει μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι στο Πεκίνο καθώς εκτυλισσόταν η διαμάχη για το αερόστατο, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποιο επαναπρογραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα.

Ο Μπερνς, διπλωμάτης πριν γίνει επικεφαλής της αμερικανικής κατασκοπείας, έχει πάει σε άλλες ευαίσθητες αποστολές για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ταξίδεψε στη Μόσχα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να μεταπείσει την κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην επιτεθεί.

πηγή ieidiseis.gr

 

Back to top button