breaking newsΔιεθνή

Ποιος έριξε τη βόμβα στο νοσοκομείο της Γάζας – Έρευνα BBC σε βίντεο και εικόνες

 

Μια φονική έκρηξη στο πολυσύχναστο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας φαίνεται πως σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για σκόπιμη αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ αρνήθηκε την εμπλοκή του.

Εν μέσω των ισχυρισμών και των αντεγκλήσεων, το να φτάσουμε στην αλήθεια είναι πιο δύσκολο από ποτέ.
Το BBC επιχειρεί να ξεδιαλύνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό – εξετάζοντας βίντεο, εικόνες και άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων. Επιπλέον, ένας δημοσιογράφος του BBC έχει πάει στο σημείο της έκρηξης, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Το βρετανικό μέσο σημειώνει ότι εκτός από τις φυσικές μάχες, η σύγκρουση αυτή εξελίσσεται και ως πόλεμος πληροφοριών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές του Ισραήλ και της Γάζας δίνουν εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες για μια έκρηξη. Το BBC εξετάζει επίσης τους διάφορους ισχυρισμούς και τις δηλώσεις τους.

Η έκρηξη

Η έκρηξη στο νοσοκομείο σημειώθηκε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα (16:00 GMT) την Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει την έκρηξη ήταν το πρώτο σημαντικό οπτικό στοιχείο που προέκυψε από το περιστατικό.

Σε αυτό, ακούγεται ο σφυριχτός ήχος ενός εισερχόμενου βλήματος, ακολουθούμενος από μια έκρηξη και μια τεράστια φωτιά.

Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Αλ Τζαζίρα που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειξαν ένα λαμπρό φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα.

Αναβοσβήνει δύο φορές πριν αλλάξει δραστικά κατεύθυνση και στη συνέχεια εκρήγνυται.

Μια έκρηξη φαίνεται στη συνέχεια στο έδαφος μακριά, ακολουθούμενη από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στον χειριστή της κάμερας, την οποία το BBC έχει γεωεντοπίσει.

Ορισμένοι σχολιαστές έχουν λένε ότι πρόκειται για ρουκέτα η οποία φαίνεται να εκρήγνυται ή να διαλύεται.

Άλλα πλάνα που εμφανίστηκαν σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Το BBC ήρθε σε επαφή με 20 δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια και εταιρείες με εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των όπλων. Εννέα από αυτές δεν έχουν ακόμη απαντήσει, πέντε δεν ήθελαν να σχολιάσουν, αλλά βρετανικό μέσο μίλησε με εμπειρογνώμονες στις υπόλοιπες έξι.

Ρώτησε αν τα διαθέσιμα στοιχεία – συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της έκρηξης και των ήχων που ακούστηκαν προηγουμένως – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η αιτία της έκρηξης στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, τα ευρήματα είναι ασαφή. Τρεις εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησαν λένε ότι δεν συνάδει με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με ένα μεγάλο πυρομαχικό.

Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι οι εκρήξεις στο έδαφος φάνηκαν να είναι μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από υπολείμματα καυσίμων πυραύλων και όχι από έκρηξη πολεμικής κεφαλής.

Ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί. Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι σε τόσο πρώιμο στάδιο, λέει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα τμήμα πυραύλου που χτύπησε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά καυσίμου και προωθητικού υγρού.

Ο κ. Gannon λέει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αν το βλήμα έπληξε τον προβλεπόμενο στόχο του από το υλικό που έχει δει. Προσθέτει ότι οι λάμψεις στον ουρανό πιθανόν να δείχνουν ότι το βλήμα ήταν πύραυλος με κινητήρα που υπερθερμάνθηκε και σταμάτησε να λειτουργεί.

Η Βαλέρια Σκούτο, επικεφαλής αναλύτρια για τη Μέση Ανατολή στην Sibylline, μια εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων, σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άλλες μορφές αεροπορικής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους Hellfire. Οι πύραυλοι αυτοί παράγουν σημαντική ποσότητα θερμότητας, αλλά δεν θα άφηναν απαραίτητα μεγάλο κρατήρα. Αλλά λέει ότι ανεπιβεβαίωτο υλικό δείχνει ένα μοτίβο πυρκαγιών στο χώρο του νοσοκομείου που δεν συνάδει με αυτή την εξήγηση.

Οπτικά στοιχεία από τον τόπο της έκρηξης

Το BBC μπόρεσε να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Al-Ahli με δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, για να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν ο τόπος της έκρηξης.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι η έκρηξη συνέβη σε μια αυλή που αποτελεί μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες του εδάφους μετά την έκρηξη δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Αυτό που δείχνουν οι εικόνες είναι καμένα σημάδια και καμένα αυτοκίνητα.

gaza nosokomeio 1 f4975

Το νοσοκομείο ανήκει και διοικείται από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο Canon Richard Sewell, πρύτανης του Κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν στην αυλή του νοσοκομείου όταν αυτό χτυπήθηκε, ενώ περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

nosokomeio gaza 1 0d320

Τα θύματα

Ο δημοσιογράφος του BBC Rushdi Abualouf επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Ahli. Οι μάρτυρες εκεί αναφέρουν σκηνές καταστροφής και λένε ότι τα πτώματα εξακολουθούν να συλλέγονται.

Ένας άνδρας του είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν έγινε η έκρηξη.

Το βρετανικό μέσο εξακολουθεί να αναλύει εικόνες και πλάνα των θυμάτων για να διαπιστώσει τι μπορούν να «πουν» για την έκρηξη από τη φύση των τραυμάτων τους.

Το BBC έχει δει εξαιρετικά σκληρές εικόνες των θυμάτων και των επιζώντων στον τόπο της έκρηξης, οι οποίες δείχνουν καταστροφικά τραύματα.

Ο παθολόγος Derrick Pounder, ιδρυτικό μέλος των Ιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικός στον τομέα των τραυματισμών από συγκρούσεις, είδε ορισμένες από τις εικόνες.

«Το συνολικό μοτίβο των διάσπαρτων τραυματισμών είναι αυτό που θα αναμενόταν από θραύσματα που προέρχονται από έκρηξη», δήλωσε.

Αλλά είπε επίσης ότι δεν ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς με σαφήνεια όλους τους τραυματισμούς στον περιορισμένο αριθμό των επαληθευμένων εικόνων που είναι διαθέσιμες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός έχει διογκωθεί σκόπιμα, αλλά δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για το πόσοι έχασαν τη ζωή τους. Λόγω της έλλειψης πρόσβασης ανεξάρτητων οργανώσεων στην περιοχή, είναι δύσκολο να επαληθευτεί ο αριθμός των νεκρών.

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Οι IDF λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από την έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα τους.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσης του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχου αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση μιας υποκλαπείσας, όπως λένε, συνομιλίας μεταξύ δύο μαχητών της Χαμάς που αναγνωρίζουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από βλήμα που εκτοξεύθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ). Η PIJ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στη Γάζα και υποστήριξε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί ανεξάρτητα αυτή η καταγραφή. Σε ανακοίνωσή της, η PIJ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη.

PrimeNews.

Back to top button