Ελλάδα

Μπορεί να μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ είναι εάν οι δύο ασθενείς με την Ινδική μετάλλαξη είχαν εμβολιασθεί;

 Το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες….



Ο άνδρας στην Πάτρα που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως-παρότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με σιγουριά εάν δεν περάσουν τουλάχιστο 6 μήνες.

Αυτό που είχε ανησυχήσει τους ειδικούς είναι ότι επρόκειτο για ένα “ορφανό” κρούσμα, καθώς η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ινδική μετάλλαξη έχει στοιχεία από τις δύο πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R.

Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε έως τώρα και για το οποίο οφείλει να μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ είναι εάν οι δύο ασθενείς με την Ινδική μετάλλαξη είχαν εμβολιασθεί και με ποια εμβόλια.

Οπως γράφει σήμερα στο άρθρο του ο Γιώργος Παππάς η αλήθεια είναι η μοναδική επιλογή της παγκόσμιας κοινότητας, των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο ΕΟΔΥ λοιπόν καλείται να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση για το εάν έχουν εμβολιασθεί αυτοί οι δύο συγκεκριμένοι φορείς του Ινδικού ιού.

Για το κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Πάτρα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσε την Παρασκευή: 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

πηγη 

Back to top button