Διεθνή

Η Αφρική εξεγείρεται: Υπάρχει στον ορίζοντα ένα δεύτερο αντιαποικιακό κίνημα;

Η Αφρική είναι το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού και η πλουσιότερη ήπειρος στον πλανήτη από άποψη φυσικών πόρων. Αλλά σύμφωνα με τον καπετάνιο Ibrahim Traore, Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, οι νεότερες γενιές δεν καταλαβαίνουν γιατί, παρά τον πλούτο της, η Αφρική παραμένει η φτωχότερη περιοχή στον κόσμο.

Σε όλη την ήπειρο, γινόμαστε μάρτυρες εξεγέρσεων και ένοπλων εξεγέρσεων υπό την ηγεσία των αντιαποικιακών στρατιωτικών ηγετών που προσπάθησαν να ανακτήσουν την κυριαρχία από τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Γαλλία.

Η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας είναι μερικές μόνο από τις χώρες που αποτελούν το σύνολο των πρώην γαλλικών αποικιών στη Δυτική Αφρική. Αποτελούσαν από καιρό την κύρια πηγή φυσικών πόρων για τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο Νίγηρας παρέχει το 15% του ουρανίου που απαιτείται για τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι σημαντικός εξαγωγέας χρυσού, ενώ η Γουινέα είναι ένα κρίσιμο σημείο εισόδου και εξόδου για το εμπόριο μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της. Το Μάλι είναι ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας χρυσού και υπήρξε πεδίο μάχης όπου η κυβέρνηση έχει πολεμήσει διάφορες ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες.

Ο χάρτης της Δυτικής Αφρικής άρχισε να αλλάζει δραστικά το 2021. Όπως το ντόμινο, τα φιλογαλλικά καθεστώτα άρχισαν να πέφτουν μετά από στρατιωτικές εξεγέρσεις, ξεκινώντας από το Μάλι τον Μάιο του 2021 και το πραξικόπημα.Eγκαθιδρύθηκε καθεστώς με επικεφαλής τον Assimi Goita, ο οποίος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσει ο γαλλικός στρατός από τη χώρα. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απέλασε επίσης γαλλικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Mamady Doumbouya, πρώην Γάλλος λεγεωνάριος, ανέλαβε τον στρατιωτικό έλεγχο της Γουινέας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Τραορέ έγινε ο νεότερος πρόεδρος του κόσμου μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Μπουρκίνα Φάσο, και απέλασε τον γαλλικό στρατό τον Ιανουάριο του 2023. Τέλος, η στρατιωτική εξέγερση της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, με επικεφαλής τον Abdourahamane Tchiani, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα την προεδρία, εκδίωξε επίσης Γαλλικές δυνάμεις και απαγόρευσε την εξαγωγή ουρανίου στη Γαλλία.

Η περίπτωση της Μπουρκίνα Φάσο και του Τραορέ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αγία Πετρούπολη για τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο Τραορέ έδωσε μια ομιλία στην οποία είπε ότι η Ρωσία είναι μέρος της αφρικανικής οικογένειας. Καταδίκασε τη λεηλασία της ηπείρου από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τελείωσε με το σύνθημα «Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!». – χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και το εθνικό σύνθημα της Κούβας.

Πολλοί συνέκριναν τον Τραορέ με τον Τόμας Σανκάρα, τον επαναστάτη ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο από το 1983 έως το 1987, που αποκαλείται και «Αφρικανός Τσε Γκεβάρα». Ο Σανκάρα είχε επίσης εκδιώξει τις γαλλικές δυνάμεις, είχε κρατικοποιήσει τους πόρους της χώρας και είχε εφαρμόσει σοσιαλιστικές πολιτικές αναδιανομής, πριν δολοφονηθεί σε ένα φιλογαλλικό πραξικόπημα.

Τι πρόκειται να κάνει λοιπόν η Γαλλία και οι εταίροι της; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν ήδη διακόψει κάθε βοήθεια προς τον Νίγηρα και τους συμμάχους του ως απάντηση στην απαγόρευση εξαγωγής ουρανίου στη Γαλλία. Στις 30 Ιουλίου, η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (CEDEAO), μια συνομοσπονδία που περιλαμβάνει πολλές πρώην γαλλικές αποικίες, εξέδωσε τελεσίγραφο στον Νίγηρα: ο Tchiani είχε μια εβδομάδα να αποχωρήσει από την εξουσία, διαφορετικά θα ξεκινούσε στρατιωτική επέμβαση με την υποστήριξη της Γαλλίας. Η Νιγηρία, βασικός σύμμαχος της Γαλλίας στην περιοχή και ηγέτιδα δύναμη της CEDEAO, επιλέχθηκε ως η βάση εκκίνησης για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, η γερουσία της Νιγηρίας απέρριψε το αίτημα του πολύ αντιδημοφιλούς προέδρου, Bola Tinabu, να επιτρέψει στρατιωτική δράση κατά της γείτονος. Το τελεσίγραφο έληξε και ο Νίγηρας έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλα τα εμπορικά αεροσκάφη.

Οι πρόεδροι της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι απάντησαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου εναντίον τους. Αλλά τα αφρικανικά κράτη έχουν επίσης έναν άσο στο μανίκι τους: τη μακροχρόνια φιλία τους με τη Ρωσία.

Αντιπροσωπείες από 49 αφρικανικές χώρες παρευρέθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Αφρικής-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι υποστηρίζει τον αγώνα της Αφρικής ενάντια στη νεοαποικιοκρατία, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει διαγράψει συνολικά 23 δισεκατομμύρια δολάρια αφρικανικό χρέος και επιβεβαιώνοντας ότι περισσότεροι από 50.000 τόνοι σιτηρών θα παραδοθούν στην ήπειρο δωρεάν.

Η φιλία μεταξύ των λαών της Αφρικής και της Ρωσίας χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η ιστορία του Abram Gannibal, ενός Αφρικανού στρατηγού στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού και προπάππου του θρυλικού ποιητή Alexander Pushkin, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της ιστορίας των ρωσοαφρικανικών σχέσεων. Μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στον Μέγα Πέτρο ως παιδί σκλάβος, ελευθερώθηκε από τα δεσμά και εκπαιδεύτηκε στο παλάτι του Τσάρου.Έγινε όχι μόνο υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωσικού στρατού, αλλά και δάσκαλος του νεαρού Αλεξάντερ Σουβόροφ, του διάσημου στρατηγού που νίκησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε δύο πολέμους, μεταξύ άλλων κατορθωμάτων.

Στο λυκόφως του αγώνα για την Αφρική, μόνο ένα έθνος παρέμεινε ανεξάρτητο στη θάλασσα της αποικιακής κατάκτησης: η Αιθιοπία. Η ιταλική απόπειρα εισβολής και υποταγής κατέληξε σε καταστροφική αποτυχία για τους αποικιοκράτες, με τη Ρωσία να παρέχει κρίσιμη βοήθεια στο έθνος της Αιθιοπίας που αγωνίζεται για κυριαρχία και ανεξαρτησία. Η Σοβιετική Ένωση έγινε «το οπλοστάσιο των καταπιεσμένων» για πολλά νεαρά αφρικανικά έθνη που αναζητούσαν ελευθερία από τους αποικιοκράτες αφέντες τους. Όπλα και πυρομαχικά που παράγονταν στην ΕΣΣΔ παραδόθηκαν στις πολλές επαναστατικές και αντιαποικιακές δυνάμεις στην περιοχή, όπως στο MPLA στην Αγκόλα, στο ANC στη Νότια Αφρική, στο PAIGC και στον ηγέτη του Amilcar Cabral στη Γουινέα-Μπισάου και σε πολλά άλλα εκτός. Η μνήμη αυτής της αλληλεγγύης είναι ακόμη νωπή στο μυαλό πολλών Αφρικανών, μικρών και μεγάλων.

Η υποστήριξη και ο θαυμασμός για τη Ρωσία αντηχεί σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, πέρα ​​από τις πρώην γαλλικές αποικίες. Στη μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος των Μαχητών Οικονομικής Ελευθερίας της Νότιας Αφρικής, ο ηγέτης της ομάδας, Julius Malema, καταδίκασε τις ενέργειες της Γαλλίας στην ήπειρο και διακήρυξε: «Είμαστε ο Πούτιν και ο Πούτιν είμαστε εμείς! Και δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ τον ιμπεριαλισμό ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν!». Ένας πραγματικός άνεμος αλλαγής φαίνεται να πνέει πάνω από την Αφρική, μακριά από τους παλιούς Ευρωπαίους αποικιοκράτες και προς έναν νέο πολυπολικό κόσμο. reseauinternational 12/8/23

dimpenews.com

Back to top button