breaking newsΔιεθνή

Κίνα σε ΗΠΑ: «Παίζετε με τη φωτιά στην Ταϊβάν – Να σταματήσει άμεσα ο εξοπλισμός των αυτονομιστών»

Καταδικάζοντας σθεναρά την τελευταία παροχή όπλων στην Ταϊβάν από την Ουάσινγκτον, η Κίνα κατηγόρησε την Τετάρτη (2/8) τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν προϋποθέσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυξημένη ένταση» στα στενά της Ταϊβάν.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν, σύμφωνα με το Πεκίνο, «βλάπτει» την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά που χωρίζουν την ηπειρωτική χώρα από το νησιωτικό έθνος.

Προτρέποντας τις ΗΠΑ να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας καθώς και τις ισχύουσες διμερείς συμφωνίες, το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον να «σταματήσει να ενισχύει τις στρατιωτικές επαφές με την Ταϊβάν ή να την εξοπλίζει με οποιοδήποτε μέσο ή με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να δημιουργούν προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν, και να σταματήσουν να παραπλανούν όπως και να υποστηρίζουν την προσπάθεια των αυτονομιστών να επιδιώξουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» με τη βία», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.

Από την πλευρά της, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως την «αποσχισθείσα επαρχία» της και θεωρεί ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση μεταξύ της Ταϊπέι με ξένες κυβερνήσεις αμφισβητεί την κυριαρχία της.

Εξου και η σχετική αναφορά του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών πως «η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ “στην Ταϊβάν της Κίνας” παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας και τους όρους των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ, ειδικά του ανακοινωθέντος της 17ης Αυγούστου».

primenews.

Back to top button