breaking newsΕλλάδα

Ο χειμώνας που έρχεται προκαλεί έξτρα άγχος στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν…

Ο χειμώνας που έρχεται προκαλεί έξτρα άγχος στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν…

 

 

Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος του μηνός Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι…πάροχοι. 

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έως και 88%.

Η πλειονότητα των προμηθευτών κινείται με αυξήσεις από 10% έως και 40%. Ποσοστά τα οποία προκύπτουν συγκρίνοντας τις καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τα αίτια

Οι μεγάλες ανατιμήσεις έχουν να κάνουν με το κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας τόσο από τη δολοιοφθορά στον αγωγό αερίου της Βαλτικής όσο και από τα πολεμικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου TTF κατά 40% στο διάστημα των προηγούμενων 15 ημερών.

Ανάλογες ανοδική τροχιά πήρε και η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι πάροχοι να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις.

Πιο αναλυτικά, μέσα στον επόμενο μήνα οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικές αυξήσεις στα νέα τιμολόγια, καθώς η σύρραξη στη Μέση Ανατολή αλλά και το χαράτσι που επέβαλε η Βουλγαρία (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, με αποτέλεσμα να φτάσουν και στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο και ανάλογα με την εταιρεία, από 15 έως και 20 λεπτά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500, ενώ τον Οκτώβριο οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 12 λεπτά.

Ο χειμώνας που έρχεται προκαλεί έξτρα άγχος στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να περιμένουν.

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους.

Στόχος του υπουργείου είναι να ανακουφίσει το νοικοκυριό και να κάνει σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς, ώστε να είναι σαφές ποια νοικοκυριά ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

Τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που έρχονται από 1/1/2024

Επιπλέον από 1/1/2024 έρχεται και η άρση της «ρήτρας αναπροσαρμογής», γεγονός που θα φέρει νέο τύπο τιμολογίων.

Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος στον καταναλωτή μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει ο καταναλωτής να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι το νέο τιμολόγιο. Τα τιμολόγια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, και κάθε ένα θα έχει διαφορετικό χρώμα.

Αναλυτικά: 

Μπλε τιμολόγια: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Πράσινα τιμολόγια: Κυμαινόμενα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε: -Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης. 

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

Πορτοκαλί τιμολόγια: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

πηγη

Back to top button