breaking newsΔιεθνή

Λουκασένκο: «Στην Λευκορωσία πήγαν να διαφύγουν αρχικά οι τρομοκράτες της Μόσχας» 

Λουκασένκο: Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Μεγάλη Βρετανία και Ουκρανία κατηγορεί για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα και τη δολοφονία τουλάχιστον 139 ανθρώπων ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Η Ουκρανία αρνείται τις κατηγορίες της Μόσχας για συμμετοχή της στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ούτως ή άλλως έχει αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης από την πλευρά τους αναφέρουν ότι οι πληροφορίες τους δείχνουν ότι υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα είναι το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Δήλωση Λουκασένκο

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και σύμμαχος του Πούτιν είπε σήμερα ότι οι τρομοκράτες που αιματοκύλησαν την Μόσχα επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του, όχι στην Ουκρανία, όπως επιμένουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Λουκασένκο, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας συντόνισαν τις ενέργειές τους καθώς το όχημα των υπόπτων κινήθηκε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Λευκορωσία. Είπε επίσης ότι η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα. «Για αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν στη Λευκορωσία. Το είδαν αυτό και έφυγαν και πήγαν στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA. «Ο Πούτιν κι εγώ δεν κοιμηθήκαμε για μία ημέρα (…) Είχαμε συνεχή επικοινωνία», πρόσθεσε.

Διαψεύδει το Kίεβο την FSB

Ψευδείς χαρακτηρίζει τις κατηγορίες των Ρώσων αξιωματούχων για εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ. Τα ψέματα διαδίδονται επίσημα από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από αυτόν από τον επικεφαλής της FSB (Αλεξάντερ) Μπόρτνικοφ, έγραψε στην αγγλική γλώσσα ο Ποντόλιακ, στην ανάρτησή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Για άλλη μια φορά. Είναι πλέον χρόνιο. Υπάρχουν αδιάσειστα γεγονότα, κοινή (από διάφορες χώρες) κατανόηση των αιτιών και των συνεπειών, πλήρης δυσπιστία ακόμη και από ουδέτερες χώρες για το ‘ουκρανικό ίχνος στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall’. Και παρ’ όλα αυτά, μετά το ψέμα του Πούτιν (δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να εξηγεί την ιδεοψυχαναγκαστική άποψη που προκαλεί τις άνευ επαρκών στοιχείων δηλώσεις του), τα ψέματα διαδίδονται επίσημα από τον Πατρούσεφ και μετά από αυτόν από τον ‘αρχηγό της FSB’ Μπόρτνικοφ… Ερώτηση: γιατί μια τέτοια ευρεία επίδειξη συλλογικής ανεπάρκειας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις;”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Δήλωση Πόυτιν

«Η πολύνεκρη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, αλλά οι πυροβολισμοί εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία», δήλωσε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε: «Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε το χτύπημα, τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος το διέταξε».

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε επίσης. «Μας ενδιαφέρει ποιος επωφελείται από αυτό», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε αυτό το κακό».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. «Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δήθεν δεν υπάρχει ουκρανικό ίχνος σε αυτό το έγκλημα, ότι πίσω από αυτό βρίσκεται το ISIS» τόνισε χαρακτηριστικά.

PrimeNews.

Back to top button