breaking newsΕλλάδα

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι στον Έβρο – Μεταφέρουν από άλλους νομούς παράνομους αλλοδαπούς για ταυτοποίηση στο Φυλάκιο

 

Μεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει επέλθει στον Έβρο μετά τις αποφάσεις επέκτασης (ουσιαστικά δημιουργίας μιας “πόλης”) του ΚΥΤ στο Φυλάκιο στον βόρειο τομέα του Ν.Έβρου. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα δομή θα είναι κλειστή και ελεγχόμενη, ενώ θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο νέο φράγμα του Εβρου, σε μια συνολική πολιτική περιορισμού και ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης.

Και μπορεί ο Ν.Μηταράκης να δεσμεύεται ότι θα φτάνουν στο Φυλάκιο μόνο όσοι περνούν από τον Έβρο, τα εβρίτικα ΜΜΕ αποκαλύπτουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Όπως αποκάλυψε το thraki Νεα, λεωφορεία με μετανάστες καταφθάνουν συνεχώς στον Έβρο προκειμένου τα άτομα να ταυτοποιηθούν.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Φυλακίου και ούτε μόνο από τις Σέρρες, αλλά και από αντίστοιχες δομές της Καβάλας και της Δράμας. Μεταφέρονται μάλιστα με τουριστικά λεωφορεία συγκεκριμένου γραφείου της Αθήνας που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Πρόκειται για ανθρώπους που πέρασαν λαθραία στην Ελλάδα, έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς ποτέ κανείς να τους εντοπίσει κι όταν αυτό γίνεται μεταφέρονται με λεωφορεία με έξοδα του Ελληνικού κράτους (με μέριμνα της υπηρεσίας υποδοχής τα ταυτοποίησης) στο Φυλάκιο για να ταυτοποιηθούν.

 Σύλλογοι, φορείς, προσωπικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται

Οι διαβεβαιώσεις νωρίτερα όμως του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τη σκοπιμότητα της επέκτασης δεν φαίνεται να είχαν πείσει τους φορείς του Εβρου, που είχαν εκδώσει αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο συνυπογράφεται από όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές του νομού και την τοπική Εκκλησία, με το οποίο κάνουν σαφές πως δεν θα δεχτούν την επέκταση και καλούν τον κ. Μηταράκη να επισκεφτεί την περιοχή και να ενημερώσει διά ζώσης τους θεσμικούς φορείς και το αρχικό ναι έγινε τελικά όχι με τον Ν.Μυταράκη να ακυρώνει την επίσκεψη στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στον Έβρο όμως αναβλήθηκε, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας ανίχνευσης COVID-19 σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εθελοντικού αυτοπεριορισμού (καραντίνας) τους.

Αυτό ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά επίσημα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κ. Μηταράκης θα μεταβεί στην περιοχή σε νέα ημερομηνία, η οποία και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όλα αυτά φυσικά, μετά την γνωστοποίηση ότι βρέθηκε θετικός ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, με τον οποίο συναντήθηκαν προχθές οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί κατά την αυτοψία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές.

Η νέα δομή

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η ενίσχυση και αναβάθμιση της δομής στο Φυλάκιο του Εβρου, που έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Σε μια έκταση περίπου 72.500 τ.μ. η κλειστή ελεγχόμενη δομή θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Δήμου Κυπρίνου Εβρου. Αναμένεται, μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί να ενοποιηθεί με την υπάρχουσα δομή, αποτελώντας έτσι μια ενιαία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνολική δυναμικότητα του νέου – έτσι όπως θα διαμορφωθεί – κέντρου θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι, με την αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού αλλά και 750 θέσεων σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και 250 θέσεις του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ.

Τώρα τι αριθμοί τελικά θα καταλήξουν να υπάρχουν στον ευαίσθητο εκεί τομέα είναι άγνωστο.

 

Pronews
Back to top button