breaking newsκοινωνία

Βloomberg: το 2020-χρονιά covid19 oι 500 πλουσιότεροι πρόσθεσαν 1,8 τρις $ στα κέρδη τους.

Ο Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, έγινε δισεκατομμυριούχος και ο Γερμανοτούρκος Ugur Sahin αποκόμισε 3,6 δις $..

 

 

Το ποιοί κερδίζουν από τα συνεχόμενα lockdown και τους σχεδόν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι πασιφανές…Το bloomberg 31.12.20 αναφέρει ότι ενώ κατά το 2020 μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετώπιζε την άνοδο της ανεργίας και την πτώση της ανάπτυξης, το 0,001% επωφελήθηκε από την άνευ προηγουμένου δημιουργία πλούτου.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου πρόσθεσαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα συνολικά καθαρά τους κέρδη φέτος και τώρα η αποτίμηση της περιουσίας τους είναι 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Ισοδύναμη με αύξηση 31%, είναι το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος στην οκταετή ιστορία του δείκτη και άλμα 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το ναδίρ της αγοράς τον Μάρτιο.

Τα κέρδη ήταν δυσανάλογα στην κορυφή, όπου πέντε άτομα κατέχουν πλέον περιουσίες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλα 20 κατέχουν πλούτο της τάξης τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ιδρυτής της Amazon.com Inc., Jeff Bezosπαραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμοχάρη στον αυξανόμενο ενθουσιασμό του on line λιανικού εμπορίου κατά το lockdown. (σσ. και μετά περιμένουν οι έμποροι ν΄ανοίξουν τα μαγαζιά θα περιμένουν προφανώς πολύ)

Ο Elon Musk κέρδισε τα περισσότερα στη λίστα – πιθανώς στην ταχύτερη κούρσα δημιουργίας πλούτου στην ιστορία – μεταπήδησε στη δεύτερη θέση μετά την άνοδο της Tesla Inc.

Σε συνδυασμό, οι δύο κέρδισαν περίπου 217 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 μήνες, αρκετά για να στείλουν 2.000 $ επιταγές σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Τα σοκ-κύματα της Covid ανέκαμψαν τις βιομηχανίες, ιδίως τα ακίνητα, αλλά αύξησαν τις περιουσίες σε απροσδόκητες θέσεις, εν μέρει τροφοδοτημένες από επενδυτές λιανικής που χρησιμοποιούν εφαρμογές συναλλαγών χωρίς χρέωση όπως η Robinhood.

Ο Κινέζος μετανάστης Έρικ Γιουάν φημίστηκε καθώς η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης του, Zoom Video Communications Inc., έγινε τόσο πανταχού παρούσα όσο η Kleenex. Το κλείσιμο του γυμναστηρίου έστειλε τους αθλητές να συρρέουν σε εναλλακτικές λύσεις στο σπίτι, αναφλέγοντας την τρέλα της Peloton Interactive Inc. και κάνοντας έναν δισεκατομμυριούχο του CEO John Foley.

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κέρδισαν συνολικά 269 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020

Ο πατέρας και ο γιος πίσω από τον ιστότοπο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana.com έγιναν μία από τις πλουσιότερες οικογένειες στον πλανήτη, ενώ τα δίδυμα Winklevoss μπορούν να αποκαλούνται ξανά δισεκατομμυριούχοι χάρη στο αναδυόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα.

Υπερβολικές αγορές και ένα κύμα μεγάλων δημόσιων προσφορών που δημιουργούν πλούτο στην Κίνα, όπου η κρίση του Covid οδήγησε σε πιο επιτυχημένες προσπάθειες συγκράτησης από τις περισσότερες. Τα Κινέζικα μέλη του δείκτη πρόσθεσαν 569 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ζονγκ Σανσάν,μ’ ένα μικρό μπουκάλι νερό γνωστό ως “Lone Wolf”, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας μετά από αρχικές προσφορές από δύο εταιρείες του,που τον βοήθησαν να αυξήσει την καθαρή του περιουσία κατά 70, 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποκατέστησε τον Mukesh Ambani, ο οποίος άρχισε να μετατρέπει τον όμιλό του σε κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κέρδη των υπερ-πλούσιων αναθέρμαναν τα κινήματα και αναβίωσαν το ενδιαφέρον για επιβολή φόρων στα υπερκέρδη. Στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσινγκτον, νομοθέτες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί πιέζουν να εφαρμοστούν φόροι περιουσίας για την ανοικοδόμηση των κυβερνητικών ταμείων στραγγισμένων από την πανδημία.

«Ο αυξανόμενος πλούτος του δισεκατομμυριούχου αγγίζει ένα οδυνηρό νεύρο ( μια ευαίσθητη χορδή) για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους και έχουν υποστεί κατάπτωση στην υγεία, πτώση στον πλούτο και τα προς το ζην», δήλωσε ο Chuck Collins, διευθυντής του προγράμματος για την ανισότητα και το κοινό αγαθό στο Ινστιτούτο Πολιτικής. Σπουδές. “Το χειρότερο, υπονομεύει κάθε αίσθηση ότι είμαστε” σε αυτό μαζί “– η αλληλεγγύη που απαιτείται για να ξεπεράσουμε τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Ο εκ Γαλλίας Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, έγινε δισεκατομμυριούχος την άνοιξη, αφού το Cambridge, εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, εμφανίστηκε ως πρώτος πρωτοπόρος στη διακίνηση του εμβολίου. (σσ. μετά γιατί έχουν πρεμούρα για εμβολιασμούς ενώ οι επιστήμονες ακόμη περιμένουν μια τεκμηριωμένη δημοσιευμένη μελέτη)

Ο Γερμανο-Τούρκος επιστήμονας Ugur Sahin, ο γιος των Τούρκων μεταναστών, τιμάται τον Covid τον Ιανουάριο. Με τη σύζυγο Ozlem Tureci, Διευθυντή Ιατρικού Διευθυντή της BioNTech, ηγήθηκαν της ανάπτυξης ενός εμβολίου που ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ.Ο Sahin δήλωσε πως στόχος του ήταν πάντα η επιστήμη και όχι ο πλουτισμός αλλά αποκόμισε από αυτήν την υπόθεση 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, η MacKenzie Scott, πρώην σύζυγος του Jeff Bezos, επαναπροσδιόρισε τι μπορεί να είναι η φιλανθρωπία πλούσιων, δίνοντας σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγους μήνες. Παρά τη δωρεά χρημάτων με πρωτοφανή ρυθμό, τελείωσε το 2020 σημαντικά πιο πλούσια από ό, τι στην αρχή.

«Αυτή η πανδημία ήταν μια σφαίρα που καταστρέφει τη ζωή των Αμερικανών που αγωνίζονται ήδη», έγραψε η Scott σε μια δημοσίευση στο Medium. «Οι οικονομικές απώλειες και τα αποτελέσματα της υγείας ήταν χειρότερα για τις γυναίκες, για τους έγχρωμους ανθρώπους και για τους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια. Εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει σημαντικά τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων ».bloomberg 31/12/20

Όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο έχουν πρωτίστως νομική πλευρά αφού για τον πληθυσμό της γης από ένα κέντρο εξουσίας καταργήθηκαν για α΄φορά σε οικουμενική βάση τα περισσότερα αναφαίρετα κι επομένως απροϋπόθετα Ανθρώπινα Δικαιώματαπολιτική χαρακτήρας πολιτεύματος τήρηση Συντάγματος, οικονομική τα υπερκέρδη εμπλεκομένων και της ελίτ, η καταστροφή μεσαίας τάξης,τα τρελά κέρδη μεγάλων εταιριών που ελέγχουν το on line εμπόριο, η περαιτέρω πτωχοποίηση των λαικών στρωμάτων, η κορύφωση της ανεργίας, ο επιβεβλημένος νεο-αναλφαβητισμός που ευνοεί την άρχουσα τάξη διαχρονικά.

Τίποτα δεν είναι ασυσχέτιστο τίποτα δεν είναι αμιγώς υγειονομικό ειδικά μετά την άκρατη εμπορευματοποίηση της υγείας. Τρελός τζίρος για μια χούφτα ανθρωπιστές ολιγάρχες από το lockdown την ώρα που καταστρέφουν την αγορά και την οικονομία και τις ζωές ολόκληρων λαών…

dimpenews.com

Back to top button