breaking newsΕλλάδα

Καθηγητής Πνευμονολογίας Ι.Καλομενίδης «Είμαστε στο έλεος της τύχης – Το μόνο που ξέρει η κυβέρνηση είναι τα lockdown»

 

«Είμαστε στο έλεος της τύχης και τo lockdown είναι το μόνο που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση» ενώ πρόσθεσε πως «αυτό κοστίζει σε θανάτους και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής των κλινικών Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», Ιωάννης Καλομενίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό εκπομπή.

Ο κ. Καλομενίδης μιλώντας στον 98.4 εξήγησε αρχικά γιατί «ειδικά στην Ευρώπη τα εμβολιαστικά προγράμματα, κατέρρευσαν και μαζί τους η καλλιέργεια μονοδιάστατα στις κοινωνίες της ελπίδες, ότι χωρίς άλλη στρατηγική, θα έχουμε γρήγορα επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα».

Οι εξελίξεις με τα εμβόλια ακυρώνουν τη λογική που υπαγόρευε «κάντε λίγη υπομονή, μη ζητάτε ενίσχυση του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Καλομενίδης, θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική απόφαση για την συνολική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που η διάρκεια του δεν έχει προσδιοριστεί. Όπως τόνισε, το lockdown αποτελεί μόνο την τελική λύση στον αγώνα εναντίον της εξάπλωσης του ιού και δηλώνει αποτυχία να συγκρατηθεί το πρόβλημα με άλλα, πιο έγκαιρα και έγκυρα αλλά και πιο ανώδυνα για την κοινωνία μέσα…

Tο πιο πολύτιμο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας, οι παρεμβάσεις στην κοινότητα που περιορίζουν τη μετάδοση του ιού. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύστημα άμεσης και εντατικής ιχνηλάτησης, τόσο σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με μόλυνση όσο και σε εργασιακούς χώρους ή/και σε τοπικό επίπεδο, όταν υπάρχουν συρροές κρουσμάτων.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη την επικράτεια με τη μέθοδο «παρατηρητών νοσηρότητας», ώστε να είναι δυνατή η συνεχής και έγκυρη εκτίμηση της πορείας της επιδημίας τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται σοβαρή ενίσχυση του ΕΟΔΥ με μόνιμο, επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό σε όλες τις περιφέρειες και λειτουργικός συντονισμός με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών. Η ανάπτυξη των παραπάνω υπηρεσιών θα διευρύνει τις δυνατότητες ελέγχου της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο και θα απομακρύνει την ανάγκη γενικευμένων lockdowns.

Ακούστε όσα είπε στον 98,4: 

ί

pronews.

Back to top button