breaking newsΕλλάδα

«Καρφώνει» την Αθήνα ο Μ.Τσαβούσογλου: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων»

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου από τα Κατεχόμενα τα οποία έχει επισκεφτεί, δήλωσε πως η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου «επί όλων των θεμάτων, όπως και στους προηγούμενους 60 γύρους συνομιλιών». 

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία».

«Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα. Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές», κατέληξε

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας «καρφώνει» την Αθήνα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα προηγούμενά χρόνιά συζητούσαν τα πάντα και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα όπως έλεγαν επίσημα στους πολίτες.

Όταν λέμε «τα πάντα» εννοούμε αποστρατικοποίηση των νησιών, την εκχώρηση δικαιοδοσιών έρευνας και διάσωσης, γκρίζες ζώνες, χωρικά ύδατα, έλεγχο εναέριο χώρου, κτλπ.

Επιπλέον είναι και μία προειδοποίηση στην Αθήνα ότι μπορεί να βγάλει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των προηγούμενων 60 γύρων συζητήσεων όπου έχουν συζητήσει τα πάντα και στους οποίους όμως δεν κρατιούνται πρακτικά ούτε υπάρχουν υπογραφές κοινής ημερήσιας διάταξης, αλλά είναι μία χαλαρή κουβέντα προκειμένου ο ένας να ενημερωθεί «off the record» για τις προθέσεις του άλλου..

Γι΄ αυτό δεν λέγονται διαπραγματεύσεις αλλά διερευνητικές συζητήσεις όπου η μία πλευρά βολιδοσκοπεί την άλλη για το τι μπορεί να δεχθεί σε μία επίσημη διαπραγμάτευση. Δεν υπογράφονται οι σημειώσεις που κρατάει η μία ή άλλη πλευρά, ώστε αν διαρρεύσει κάτι να υπάρχει δυνατότητα διάψευσης.

 

Pronews
Back to top button