breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κύπρος -«Θανατηφόρα η απομόνωση για τους ηλικιωμένους»

 

 

Τον κίνδυνο, ακόμη και θανάτου, που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι εξαιτίας των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid -19, υπογράμμισε στον «Φ» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γεροντολογίας, παθολόγος και γεροντολόγος, Μάριος Κυριαζής.

«Η κοινωνική απομόνωση είναι θανατηφόρα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι σε lockdown προστατεύονται από την πανδημία, αλλά μένουν εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και παράλληλα οδηγούνται σε σοβαρότερες ασθένειες. Σημείωσε παράλληλα, ότι βάσει υπολογισμών βασισμένων σε στατιστικά στοιχεία, για κάθε έτος καραντίνας θα πεθαίνουν ως απόρροια μέχρι 800 άνθρωποι στην Κύπρο.

«Δεν είναι μόνο κοινωνικός ή ψυχολογικός ο αντίκτυπος των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έρευνες έχουν αναδείξει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι απομονωμένοι αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως καρδιολογικά, εγκεφαλικά, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος να παρουσιάσουν άνοια.

Είναι μεγάλες οι επιπτώσεις για την υγεία τους. Με το να βάζουμε τους ηλικιωμένους σε lockdown είναι σαν να τους προκαλούμε περισσότερες ασθένειες και να τους θέτουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, από αυτόν από τον οποίο προσπαθούμε να τους γλυτώσουμε. Τους οδηγούμε σε πολύ πιο σοβαρές ασθένειες», σημείωσε ο κ. Κυριαζής. 

Βάσει στοιχείων που αξιοποιούνται στην Ευρώπη, συνέχισε, «διαπιστώσαμε ότι στην Κύπρο κάθε έτος lockdown θα επιφέρει έως 800 πρόσθετους θανάτους ως απόρροια των μέτρων. Η κοινωνική απομόνωση είναι θανατηφόρα. Ήταν από πάντα γνωστό, για αυτό και οι γεροντολόγοι όταν εξετάζουν ηλικιωμένους ρωτούν αν ζουν μόνοι και πώς περνούν την ημέρα τους. Την ήδη υπάρχουσα απομόνωση, τα μέτρα την επιδεινώνουν».

Είναι πολύπλοκο θέμα, ανέφερε ακόμη, καθώς προσπαθούμε να γλυτώσουμε τους ηλικιωμένους από την covid, όμως χρειάζεται ξεχωριστή και πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουμε τις παρενέργειες των απαγορευτικών μέτρων.

Το ιδανικό, υπογράμμισε, θα ήταν να μην υπάρχει lockdown, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους. «Να βρεθούν άλλοι τρόποι να προστατευθούν, όπως να δικαιούνταν να βγαίνουν έξω με άλλη πιο εξειδικευμένη μάσκα ή να πηγαίνουν σε μέρη που θα είναι μόνο για ηλικιωμένους και έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη προστασία. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, προετοιμάσαμε κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από το σπίτι. Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε και με το υπουργείο Υγείας.

Ασκήσεις για μυαλό και σώμα

Ενδεικτικά, είπε, θα προσφέρεται ψυχολογική στήριξη και παράλληλα θα δοθούν προτάσεις για φυσική άσκηση από το σπίτι. Ακόμη, ετοιμάζουν ασκήσεις αντιαδράνειας.

«Απευθύνονται σε άτομα που ζουν μόνα τους ή που έχουν ακόμη ένα άτομο κοντά τους. Είναι ασκήσεις για το μυαλό. Λόγου χάρη να αφαιρούν από το 100 εφτά – εφτά αριθμούς ή να προσπαθήσουν να διαβάσουν ένα περιοδικό κρατώντας το ανάποδα. Είναι ένα νέο ερέθισμα για το μυαλό. Ασυνήθιστες ασκήσεις». Υπάρχουν διάφορες προσπάθειες, όμως είναι το κράτος που θα πρέπει να φροντίσει προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά το υπουργείο Υγείας. «Ξεκινήσαμε εισηγήσεις το Μάρτιο, όμως, τελικά για την Πολιτεία χρειάστηκαν 10 μήνες μέχρι να ξεκινήσει να προετοιμάζει κάτι».

Στέρεψαν από ασχολίες 

Πέρα από το lockdown, σημειώνει, υπήρξαν και άλλες απαγορεύσεις που εφαρμόστηκαν για τους ηλικιωμένους.

«Επί παραδείγματι, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και ιδίως των καφενείων, είχε για τους ηλικιωμένους ανάλογες επιπτώσεις με το lockdown. Μπορεί αυτή η βόλτα και ο καφές να μην είναι σπουδαίο πράγμα για κάποιον νεαρότερο άνθρωπο, όμως, για τον ηλικιωμένο ενδεχομένως να είναι και η μοναδική του δραστηριότητα μέσα στη μέρα. Δηλαδή, ότι πάει να βρει τους φίλους του, ότι θα κοινωνικοποιηθεί, θα βγει έξω, θα παίξει τάβλι. Ενδεχομένως να έχει τραγικές συνέπειες για τους ηλικιωμένους, το κλείσιμο των καφετεριών ή των καταστημάτων. Μπορεί οι νεότεροι να έχουν ενασχολήσεις ή και τα παιδιά τους, όμως, οι ηλικιωμένοι έχουν μόνο την τηλεόραση και τις ειδήσεις. Αυτή είναι η ζωή τους».

Παράλληλα, είπε, το να πάψει να μετακινείται ή και να ασκείται ένας ηλικιωμένος (λόγω του κλεισίματος της αγοράς, των γυμναστηρίων κ.ά.) επηρεάζει τη φυσική τους κατάσταση καθώς και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, πράγμα που επιβαρύνει την πιθανότητα άνοιας. «Ακόμη, καταργήθηκαν οι εκδρομές των συλλόγων, οι ομιλίες και οι διαλέξεις, οι παρουσιάσεις, οι εκθέσεις και κάθε άλλη δραστηριότητα. Όλα καταργήθηκαν».

Ο κ. Κυριατζής κάλεσε τους πολίτες να φροντίσουν τους ηλικιωμένους της οικογένειας ή της γειτονιάς τους. «Πρέπει να τους βάλουμε να βγουν έξω, να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν περίπατο ή να ασκηθούν. Ακόμη είναι ευκαιρία να τους μάθουμε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία». 

  Δέσποινα Ψύλλου   
philenews
Back to top button