breaking newsΔιεθνή

Σχέδιο “περικύκλωσης” της Ελλάδας από τον Ερντογάν μέσω της αμυντικής συμφωνίας με την Αλβανία

 

Η Αλβανία και το Κόσσοβο θα γίνουν οι πιο μεγάλες βάσεις της Τουρκίας στο σχέδιο ανάκτησης των Βαλκανίων για τον σουλτάνο

Τουρκία και Αλβανία συμφώνησαν για νέα πιο ισχυρή αμυντική συνεργασία αυξάνοντας τις πληροφορίες περί προκλητικών τουρκικών σχεδίων κατά της Ελλάδος, κατά τη συνάντηση Ράμα και Ερντογάν.

Οι δύο πλευρές τόνισαν στο περιθώριο της συνάντησης ότι  ένα από τα κύρια θέματα ήταν η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Η αλβανική αντιπροσωπεία συμφώνησε επίσης ότι η οργάνωση FETO αποτελεί απειλή για την περιοχή.

Στην επίσημη του περιοδεία στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισκέφθηκε την έδρα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (SSB) μαζί με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Fuat Oktay.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Οκτάι είπε ότι η επίσκεψη είχε σκοπό να συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με νέα αμυντικά σχέδια που ενδιαφέρουν την Τουρκία… στην Αλβανία. Για τον λόγο αυτόν ο Αλβανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την τουρκική εταιρεία Aselsan.

Ο Ράμα, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους Τούρκους αξιωματούχους για τη φιλοξενία και τις ενημερωτικές παρουσιάσεις τους.

Πληροφορίες του αλβανικού τύπου μιλούν απροσδιόριστα για τουρκικές δραστηριότητες σε αλβανικό έδαφος, για αυτόν τον λόγο πιθανότατα  η Αλβανία θα λάβει φυσικά κάποιου είδους “δώρο” από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Γενικά πάντως τηρείται μια ιδιότυπη “ομερτά” και από τις δύο πλευρές για τα σχέδια του Ερντογάν στην γειτονική χώρα, που σύμφωνα με ειδικούς θα αποτελέσει σύντομα την βάση-εφαλτήριο για τις τουρκικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Πιθανά σχέδια της Άγκυρας στην Αλβανία:  

1. Υποδομή για την προετοιμασία και εγκατάσταση τουρκικής στρατιωτικής βάσης.

2. Παρουσία βάσης μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων για αποστολές αναγνωριστικού και επιθετικού χαρακτήρα.

3. Δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης αντιτρομοκρατίας για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις

4. Παρουσία Τούρκων επιτελών στο αλβανικό ΓΕΕΔ για συντονισμό αποστολών κατά των …τρομοκρατών.

5. Πιθανή δημιουργία εργοστασίου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα.

6. Αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας βάσης στο Πασαλιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενόψει και του ζητήματος της Λιβύης.    

Η εταιρεία Roketsan εξέφρασε επίσης την επιθυμία να χρησιμοποιήσει και Αλβανούς φοιτητές με ανάλογες γνώσεις σε πολλά από τα δικά της προγράμματα πυραυλικών συστημάτων.

Όπως έχει αναφερθεί εδώ και χρόνια το επόμενο σχέδιο της σημερινής τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ, στην πορεία αναβίωσης, (κατά κάποιο τρόπο) της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα είναι η δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που “κουμπώνει” με τα λόγια και τις πράξεις του Τούρκου προέδρου για επιστροφή στα “ δικά μας εδάφη” και στα Βαλκάνια.

Τούρκοι και Αλβανοί θα συνεργαστούν με αγαστή συνέπεια για την υλοποίηση των μεγαλοιδεατικών σχεδίων της Άγκυρας στα Βαλκάνια τα οποία θα είναι σχεδόν σίγουρα ο επόμενος στόχος της Τουρκίας.  

 

pentapostagma.

Back to top button