breaking newsΔιεθνή

Ο Μασκ ακροβατεί ανάμεσα σε φίλια και εχθρικά πυρά στην Ουκρανία

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στα ουκρανικά εδάφη στις 24 Φεβρουάριου του 2022, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ανακοίνωσε πως οι δορυφόροι του θα βρίσκονται στην υπηρεσία του Κιέβου.

Ο Ίλον Μασκ είναι χωρίς αμφιβολία άνθρωπος που κρατά τον λόγο του, ακόμη και τον πιο ακραίο και το Κίεβο όντως είχε στην διάθεσή του ολόκληρο το οικοσύστημα δορυφόρων της StarLink, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να εφοδιαστεί ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος τότε είχε ως ύψιστη προτεραιότητα την άμυνα της πρωτεύουσας και την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων που από τρεις διαφορετικές πλευρές είχαν κυκλώσει το Κίεβο.

Δεκαεννέα μήνες μετά και μία ακόμη βιογραφία αργότερα, ο Μασκ από σύμμαχος φαίνεται πως μετατρέπεται σε μεγάλο εχθρό για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, και αναμένεται και στην Ευρώπη, ο Μασκ φαίνεται να δηλώνει πως με εντολή του είχαν σβήσει για σημαντικό διάστημα οι δορυφόροι της εταιρείας του λίγο πριν ουκρανικά drones χτυπήσουν τον μεγαλύτερο όγκο των ρωσικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα.

Στο βιβλίο δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον χρόνο του συγκεκριμένου χτυπήματος αλλά η δημοσίευση του συμβάντος έφερε ήδη έντονες αντιδράσεις από τους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ στενότατος συνεργάτης του Ζελένσκι με ανάρτησή του στο «Χ», ιδιοκτησίας επίσης του Μασκ, τονίζει πως με τον τρόπο που ο Αμερικανός είχε πάρει τέτοιου τύπου αποφάσεις στο πρόσφατο παρελθόν, σήμερα εμπλέκεται σε επιχειρήσεις από τον ρωσικό στόλο που σκοτώνουν με πυραύλους αμάχους σε ουκρανικές πόλεις.

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ εμπλέκεται στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Μετά την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας στις Ουκρανικές δυνάμεις κατά τους πρώτους μήνες άρχισε στην αρχή μέσω διαρροών και στη συνέχεια με κάθε επισημότητα να υποστηρίζει πως η δική του προσπάθεια δεν μπορεί να παραμείνει σε επίπεδο δωρεάς…

Οι Ουκρανοί επίσημα είχαν ζητήσει να επεκταθεί η σύνδεση με την Starlink, καθώς πλέον είχαν δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια σε εξοπλισμό ειδικό για τα λογισμικά και το σήμα των δορυφόρων του Μασκ, αλλά ο ίδιος δεν δίστασε για ακόμη μία φορά να «κατεβάσει τον γενικό» την στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να διώξουν τους Ρώσους από τα προάστια του Κιέβου.

Ήταν τότε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και ίσως και το ίδιο το Οβάλ γραφείο αυτοί που «γεφύρωσαν» το χάσμα, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό εάν ο Μασκ και οι εταιρείες του έλαβαν κομμάτι από τα «ουκρανικά κεφάλαια» και πόσο μεγάλο ήταν αυτό…

Εκτός από την Starlink, στον Έλον Μασκ εσχάτως στοχεύει εκ νέου έρευνα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τους τελευταίους έξι μήνες το «Χ» (πρώην twitter) έχει μετατραπεί στην υπ’ αριθμόν ένα πλατφόρμα διασποράς και εξάπλωσης της ρωσικής προπαγάνδας με τα στοιχεία να δείχνουν 36% άνοδο μόνο το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος ο Μασκ στο συγκεκριμένο θέμα επέλεξε να τοποθετηθεί με μία λακωνική ανάρτηση στην οποία αναφέρει: «πού είναι η ρωσική προπαγάνδα; Πραγματικά δεν την βλέπουμε».

Σε κάθε περίπτωση, ο αμφιλεγόμενος Μασκ είναι σήμερα ένας από τους ανθρώπους που με τόσο λίγα από τόσο μακριά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του πολέμου που μαίνεται και ίσως ο μοναδικός που δεν έχει πολιτικό ή στρατιωτικό ρόλο και τον γνωρίζουμε.

/primenews

Back to top button