breaking newsΕλλάδα

La Libre: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη Ελέγχει το 80% των ΜΜΕ και τα Χειρότερα Έπονται»

 

«Έλληνας Πρωθυπουργός ενισχύει τον έλεγχό του επί των ΜΜΕ» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «La Libre», με επεξηγηματικό υπότιτλο: «Η κυβέρνηση ασκεί πίεση στους δημοσιογράφους που της ασκούν κριτική, αλλά προσέχει να μην αποξενώσει τους ιδιοκτήτες των μέσων». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ΕΡΤ, στη λογοκρισία δημοσιογράφων και στα «δώρα της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών».

«O Κυριάκος Μητσοτάκης, νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, ορκίστηκε Πρωθυπουργός την επομένη και στις 9 Ιουλίου ανέλαβε επισήμως τον έλεγχο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έκτοτε η ελευθερία του Τύπου συρρικνώνεται στην Ελλάδα. Το τι όμως θα συνέβαινε στο μέλλον είχε φανεί ξεκάθαρα, από τον Ιούνιο του 2013, όταν από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ‘έκλεισε με μεγάλη χαρά’ την ΕΡΤ κατόπιν εντολής του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ΕΡΤ φυσικά ξανάνοιξε, για να αναλάβει τα ηνία της ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζούλας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Στη συνέχεια στέκεται στις περιπτώσεις δύο δημοσιογράφων, της Ε. Ακρίτα και της Δ. Κρουστάλλη: «Δύο διακεκριμένες δημοσιογράφοι, η Έλενα Ακρίτα και η Δήμητρα Κρουστάλλη, που υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, είναι η ζωντανή απόδειξη γι’ αυτό.

Οι δύο σπουδαίες κυρίες της δημοσιογραφίας είχαν την κακή ιδέα να γράψουν για ευαίσθητα θέματα: Η μία για την ακίνητη περιουσία του ζεύγους Μητσοτάκη και η άλλη για ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού που υποβάθμιζε τα επίσημα στοιχεία.

Η Έλενα Ακρίτα, πολύ δημοφιλής συγγραφέας με πάνω από 200.000 ακολούθους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπέβαλε την παραίτησή της μετά τη λογοκρισία του άρθρου της. ‘Ποτέ κατά τη διάρκεια της άνω των 20 ετών καθημερινής μου αρθρογραφίας στα Νέα δεν είχε λογοκριθεί η δουλειά μου. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, παραιτήθηκα’, εξομολογήθηκε, προτού αναρτήσει ολόκληρο το άρθρο στα social media».

Επίσης επισημαίνει «τα δώρα της κυβέρνησης»: «…οι ενώσεις ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τον έλεγχο στο σύνολο των ΜΜΕ. Ήδη ελέγχει το 80% εξ αυτών, αν εξαιρέσουμε τις εναλλακτικές ιστοσελίδες, πραγματική πηγή πληροφορίας. Έτσι εξηγείται και ο αποκλεισμός τους από τα 38,5 εκ. ευρώ που διένειμε η ελληνική κυβέρνηση από πέρσι την άνοιξη για τη χρηματοδότηση εκστρατειών σχετικά με την πανδημία. ΜΜΕ που διάκεινται με κριτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση, αν έλαβαν κάτι, ήταν ψίχουλα. Άλλες ιστοσελίδες, που δημιουργήθηκαν δυο μέρες πριν τη διανομή και έκλεισαν αμέσως μετά, έλαβαν ιλιγγιώδη ποσά. Σε αυτά προστίθενται τα δώρα της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών».

«Τι έκανε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ;» θέτει ως ερώτημα το δημοσίευμα. «Ήθελε να υποχρεώσει τους καναλάρχες να καταβάλουν αντίτιμο για την άδεια λειτουργίας τους. Η πρόθεση ήταν αξιοθαύμαστη, αλλά κακώς προετοιμασμένη», εξηγεί ο Νίκος Σμυρναίος, Ερευνητής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ σε θέματα πολιτικής οικονομίας των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα τα χειρότερα έπονται, με τον νέο νόμο που ετοιμάζει να ψηφίσει σύντομα η κυβέρνηση.

 

tgnews

Back to top button