breaking newsΔιεθνή

Τραμπ: Ευχαριστημένος από την διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο – Δεν έπεισαν τα επιχειρήματα του Κολοράντο

Μια περίπλοκη νομικά διαδικασία που άφησε ευχαριστημένο τον Ντόναλντ Τραμπ εκτυλίχθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη, με «αποστολή» να κρίνει εάν είναι σε ισχύ η διάταξη της 14ης Τροποποίησης του Συντάγματος που εφήρμοσε το δικαστήριο του Κολοράντο για να απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζόναθαν Μίτσελ, υποστήριξε ότι το Τμήμα 3 της 14ης Τροποποίησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τις πολιτείες και ότι, ανεξαρτήτως αυτού, δεν μπορεί να ισχύει για την προεδρία. Ο Τζέισον Μάρεϊ, ο οποίος εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του Κολοράντο που έκαναν μήνυση για να κρατήσουν τον Τραμπ εκτός ψηφοφορίας, υποστήριξε το αντίθετο, λέγοντας ότι οι νομοθέτες σκόπευαν ξεκάθαρα ότι η διάταξη θα εφαρμοστεί σε όλα τα ομοσπονδιακά γραφεία προκειμένου να προστατεύσουν τους Αμερικανούς.

Οι δικαστές ήταν σε μεγάλο βαθμό δύσπιστοι για τα επιχειρήματα της πλευράς του Κολοράντο. Ο Mάρεϊ είχε επανειλημμένα ερωτηθεί από τους δικαστές σχετικά με το γιατί το τμήμα 3 της τροπολογίας πρέπει να εφαρμόζεται στην προεδρία, όταν αυτό το αξίωμα δεν αναφέρεται ρητά στη διάταξη.

Αρκετοί από τους δικαστές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι το να επιτραπεί στο Κολοράντο να απαγορεύσει στον Τραμπ να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από άλλες πολιτείες να κρατήσουν έναν Δημοκρατικό εκτός ψηφοφορίας σύμφωνα με την ίδια διάταξη.

Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο τόνισε ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ποινικά για την προσπάθειά του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, δεν κατηγορείται για εξέγερση σε αυτή την υπόθεση, παρόλο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να το είχε κάνει.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ φάνηκε ευχαριστημένος με τα επιχειρήματα. Ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας στον Τύπο, δήλωσε: «Nομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία», τόνισε. «Ελπίζω ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα θα συνεχιστεί γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση με όλες τις ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες».

Συγκεκριμένα, οι δικαστές δεν αμφισβήτησαν για το εάν ο Τραμπ είχε εμπλακεί σε εξέγερση, κάτι που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει την ακρόαση σε διαφορετική κατεύθυνση. Η σιωπή τους σχετικά με το θέμα υποδηλώνει ότι τα τεχνικά νομικά ζητήματα στο επίκεντρο της υπόθεσης θα είναι η ουσία της τελικής απόφασής τους.

PrimeNews.

Back to top button