Διεθνή

Oxfam: oι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αύξησαν τον πλούτο τους κατά μισό τρις $ από τον Μάρτιο του 2020, ενώ 200- 500 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν στη φτώχεια…. Υπερκέρδη για Ελίτ από τα lockdown…….

Οι περιουσίες των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 540 δισεκατομμύρια δολάρια δηλ. μισό τρις $ από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ακόμη 200- 500 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν και διαβιούν στη φτώχεια το 2020, αναφέρει το Oxfam.Το μεγάλο κόλπο η μεγάλη αρπαχτή σ΄εξέλιξη. Την ίδια στιγμή άνοιξε τις εργασίες του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τηλεδιάσκεψη. Δημιουργήθηκε το 1971 από τον Γερμανό καθηγητή Klaus Schwab τον επινοητή του Great Reset .

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα θα είναι το ζήτημα της ανόδου των ανισοτήτων και του κινδύνου που θέτει για τη συνοχή των κοινωνιών – και αυτό ενώ το όνομα του Νταβός συμβολίζει, για τους επικριτές του, την παντοδυναμία του χρήματος και τις υπερβολές του υπερφιλελευθερισμού. Οι διοργανωτές σκοπεύουν επίσης να «ανοικοδομήσουν τον καπιταλισμό». Η Oxfam ζήτησε τη φορολόγηση των πλουσιότερων για την καταπολέμηση του ιού της ανισότητας », σύμφωνα με τον τίτλο της ετήσιας έκθεσής της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, και η οποία κάθε χρόνο υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στη φτώχεια, δισεκατομμυριούχοι έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 18 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου 2020, υπολόγισε η ΜΚΟ.

Η Oxfam επισημαίνει ένα «ανθεκτικό οικονομικό σύστημα» που δίνει τη δυνατότητα σε μια υπερ-πλούσια ελίτ να συγκεντρώσει πλούτο στη μέση της χειρότερης ύφεσης από τη Μεγάλη Ύφεση. Ταυτόχρονα, η σχιζοφρενική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει στη χειρότερη εργασιακή κρίση που σημειώθηκε ποτέ εδώ και 90 χρόνια, με εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα να είναι τώρα υποαπασχολούμενα ή εκτός εργασίας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα πιο φτωχά έθνη θα υποφέρουν απίστευτα λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν προκαλέσει τα lockdown με την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι περίπου 270 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα «βαδίζουν προς την πείνα»….

Σύμφωνα με το Oxfam, η άνοδος των ανισοτήτων και η σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 φορές περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν τ΄ατομα που ζουν στη φτώχεια στα επίπεδα προ πανδημίας..

dimpenews.com

Back to top button