breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Trending

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε τις χειρουργικές μάσκες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν τους οποίους αγνοούμε

Νέα μελέτη επισημαίνει ότι η χρήση ήδη χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην προστασία κατά του κορονοϊού σε σχέση με την παντελή έλλειψη μάσκας. 

 

Σύμφωνα με τη Daily Mail οι ερευνητές εξέτασαν χειρουργικές μάσκες τριών επιπέδων, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αχρησιμοποίητες μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση. Αλλά αν χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φοράς, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο αυτών των μικρών σταγονιδίων, επειδή οι μάσκες παραμορφώνονται σε κάθε χρήση.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λόουελ της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Βαπτιστών της Καλιφόρνια είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για το γιατί θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το σχήμα της μάσκας όταν εξετάζουμε την προστασία της και όταν σχεδιάζουμε νέες μάσκες. «Είναι φυσιολογικό να πιστεύουμε ότι φορώντας μάσκα, καινούργια ή παλιά, θα είναι πάντα καλύτερα από το να μην φορούμε καθόλου.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι σωστή για σωματίδια μεγαλύερα από πέντε μικρομέτρα, αλλά όχι για λεπτά σωματίδια μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων» είπε ο ένας από τους ερευνητές, ο δρ Jinxiang Xi, συνεργαζόμενος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Λόουελ.

Αυτές οι μάσκες με τα τρία επίπεδα είναι οι πιο δημοφιλείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις συστήνει και στο κοινό για να προστατεύεται από τον κορονοϊό.

Το εσωτερικό στρώμα κατασκευάζεται από απορροφητικό υλικό, το μεσαίο ενεργεί ως φίλτρο και το τρίτο κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ…

mixanitouxronou.gr

Back to top button