breaking newsΔιεθνή

Κίνα: Μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και ξύλο μετά από ξαφνικές χιλιάδες απολύσεις

 

Μεγάλες ομάδες εργαζομένων πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στις 7 Ιανουαρίου σε μια φαρμακευτική εταιρεία στην Τσονγκίνγκ, μια μεγαλούπολη στα νοτιοδυτικά της Κίνας. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αφότου χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ξαφνικά από τη Zybio, Inc., μια εταιρεία κατασκευής τεστ για τον COVID-19.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν θυμωμένους εργάτες να κατεδαφίζουν κουτιά με κιτ από τεστ για τον κορωνοϊό, να βανδαλίζουν τα γραφεία της εταιρείας και να συγκρούονται με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές πέταξαν πλαστικά κουτιά, μπουκάλια νερού και κώνους στους αστυνομικούς, οι οποίοι οπισθοχώρησαν – ένα σπάνιο φαινόμενο στην Κίνα.

Η αναταραχή ξεκίνησε όταν η Zybio απέλυσε ξαφνικά σχεδόν 8.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με εργάτες που μίλησαν στην κινεζική έκδοση των The Epoch Times. Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν ότι θα μπορούσαν να «φύγουν» για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, η οποία απέχει ακόμη δύο εβδομάδες, τερματίζοντας ουσιαστικά την απασχόλησή τους.

Η Zybio είναι κορυφαίος κατασκευαστής in vitro διαγνωστικών αντιδραστηρίων και εξοπλισμού με έδρα την περιοχή Ναντούκου της Τσονγκίνγκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας . Πολλοί από αυτούς που απολύθηκαν είχαν προσληφθεί από τη Zybio πέρυσι για να καλύψουν μια επείγουσα ζήτηση για τεστ στο πλαίσιο των πολιτικών της Κίνας για τον μηδενικό COVID-19.

Τελικά το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, καθώς η Κίνα εγκατέλειψε απότομα τα τριετή περιοριστικά μέτρα στις αρχές Δεκεμβρίου, τερματίζοντας τις μαζικές υποχρεωτικές δοκιμές PCR. Η παύση των υποχρεωτικών δοκιμών έπληξε σκληρά την εταιρεία φαρμάκων.

Οι απολύσεις ήταν το ποτήρι που ξεχείλησε

Ο Xiaodong, ένας εργαζόμενος της Zybio, επιβεβαίωσε ότι οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τις ξαφνικές απολύσεις της εταιρείας .

Τα τελευταία τρία χρόνια η Τσονγκίνγκ – η οποία έχει πληθυσμό άνω των 30 εκατομμυρίων – χτυπήθηκε από τα lockdown, τις μαζικές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου και το κύμα COVID-19 του Δεκεμβρίου. Λίγο πριν την Κινεζική Πρωτοχρονιά, οι ξαφνικές απολύσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς εργαζόμενους.

Ο Xiaodong κατηγόρησε τη Zybio ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Η εταιρεία μας είπε να φύγουμε, αλλά δεν μας είπε πότε να επιστρέψουμε και αν θα μας πλήρωνε τους μισθούς μας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από υψηλότερους μισθούς, η Zybio είχε υποσχεθεί ένα μπόνους 3.000 γιουάν (περίπου 438 δολάρια) στους εργαζόμενους που θα δούλευαν για την εταιρεία πριν και μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Ο Xiaodong, ο οποίος άρχισε να εργάζεται για την εταιρεία τον Ιούνιο, πίστευε ότι είχε έρθει μα μεγάλη παραγγελία στις αρχές Δεκεμβρίου αφού η εταιρεία προσέλαβε 6.000 έως 7.000 εργαζομένους εκείνη την εποχή.

«Η [Zybio] προσέλαβε περισσότερους εργάτες στις αρχές Δεκεμβρίου», είπε ο Xiaodong, «Είπαν ότι θα πλήρωναν το μπόνους σε τρεις δόσεις: η πρώτη δόση των 1.000 γιουάν (περίπου 146 $) θα πληρωνόταν αν εργαζόμασταν μέχρι τις 21 Ιανουαρίου και οι άλλες δόσεις θα πληρώνονταν αν δουλεύαμε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου».

«Μου ανέθεσαν να φτιάξω εκχυλιστές νουκλεϊκού οξέος τον Ιούλιο. Βγάλαμε ένα αρκετά καλό εισόδημα τον Νοέμβριο, περίπου 8.000 γιουάν έως 9.000 γιουάν (1.170 έως 1.316 δολάρια) για εκείνο τον μήνα», είπε ο Xiaodong, ενώ συμπλήρωσε πως αυτός ήταν και ο μήνας με το υψηλότερο μηνιάτικο. Τον Οκτώβριο έβγαλε πάνω από 6.000 γιουάν (περίπου 877 δολάρια).

Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν όταν το κινεζικό καθεστώς ανακοίνωσε την άρση των lockdown και την παύση των υποχρεωτικών τεστ PCR. Οι μαζικές απολύσεις αυτόν τον μήνα αφορούσαν περίπου το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας, σύμφωνα με τον Xiaodong.

Από τα PCR στον έλεγχο αντιγόνου

Η ξαφνική χαλάρωση των περιορισμών πανδημίας από την Κίνα οδήγησε τη χώρα στο χάος. Κινέζοι πολίτες παραπονέθηκαν για έλλειψη φαρμάκων, τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από ασθενείς και τα αποτεφρωτήρια λειτουργούσαν όλο το 24ωρο καθώς συσσωρεύονταν πτώματα (όχι απαραίτητα εξαιτίας του κορωνοϊού…).

Κάτοικοι και γιατροί σε αγροτικές περιοχές και απομακρυσμένες πόλεις στην Κίνα παραπονέθηκαν για έλλειψη φαρμάκων και κιτ τεστ αντιγόνου, σύμφωνα με συνεντεύξεις στην κινεζική έκδοση των The Epoch Times.

Η Zybio στράφηκε από τα τεστ PCR στα τεστ αντιγόνου, τα οποίες προσφέρουν λιγότερο ακριβή, αλλά πιο γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σωθεί το εργοστάσιο της πόλης, το οποίο μια αναφορά του Radio Free Asia το περιέγραψε ως «προσωρινά ανενεργό».

«Ορισμένες επαρχίες δεν επέβαλαν τεστ PCR τον Νοέμβριο, έτσι η εταιρεία [Zybio] άρχισε να κατασκευάζει κιτ δοκιμών αντιγόνου. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν δέχεται πλέον παραγγελίες για αυτά τα προϊόντα», είπε ο Xiaodong.

«Μην δημιουργείτε προβλήματα»

Οι απολύσεις έγιναν με επιπόλαιο και ατσούμπαλο τρόπο, εξοργίζοντας τους εργαζομένους, σύμφωνα με τον Xiaodong.

«Καμία διοίκηση δεν εμφανίστηκε ούτε μας εξήγησε κανείς τι συνέβαινε. Μόνο ένα άτομο από το γραφείο προσωπικού ήρθε και μας φώναξε χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο και μας είπε απλά να φύγουμε. Είπε: «Φύγετε τώρα αμέσως! Μην δημιουργείτε προβλήματα!».

Το τμήμα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιοχής Νταντούκου ήταν παρόντες κατά τις διαδηλώσεις της 7ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Xiaodong.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν αφού η Zybio συμφώνησε να πληρώσει τους εργαζόμενους.

«Το εργοστάσιο είπε ότι θα μας πλήρωνε τους μισθούς μας για τον Δεκέμβριο στις 7 Ιανουαρίου και το εισόδημά μας για τον Ιανουάριο στις 8 Ιανουαρίου», είπε ο Xiaodong. Είπε επίσης ότι η Zybio πρόσφερε 1.000 γιουάν (146 $) ως μπόνους σε εργαζόμενους που εξακολουθούσαν να θέλουν να παραμείνουν στην εταιρεία.

Στο τέλος του βίντεο, η αστυνομία ακούγεται να λέει ότι οι διαδηλωτές είναι ύποπτοι για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων θα συλληφθούν εάν δεν φύγουν αμέσως.

https://primenews.

Back to top button