breaking newsΔιεθνή

Νίγηρας: Με κομμένη την ανάσα πριν το χάος – Η Δυτική Αφρική αποφάσισε ακόμα και την «ακριβή μέρα» της επέμβασης

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) διαμηνύει μέσω επιτρόπου της ότι είναι έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα, στον απόηχο του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας των κρατών-μελών της ECOWAS συνεδρίασαν χθες και σήμερα στην πρωτεύουσα της Γκάνας με αντικείμενο τις απαιτήσεις μιας στρατιωτικής επιχείρησης στον Νίγηρα.

Ο επίτροπος της ECOWAS Abdel-Fatau Musah δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την επέμβαση στον Νίγηρα αμέσως μόλις δοθεί η εντολή».
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή ημερομηνία έναρξης της στρατιωτικής επέμβασης, υποστήριξε πως «δεν έχει αποφασιστεί», αλλά συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε φυσικά να την αποκαλύψει.

«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ατέρμονο διάλογο», συμπλήρωσε ο επίτροπος της ECOWAS, επαναλαμβάνοντας πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν αποτελεί την ευκταία επιλογή, αλλά φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο εξαιτίας της αδιαλλαξίας της χούντας στον Νίγηρα.

Ορίστηκε ακριβής ημερομηνία για την επέμβαση των κρατών της Δυτικής Αφρικής

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα από τις δυνάμεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έχει καθοριστεί, αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ακόμη, δήλωσε ο Abdel-Fatau Musah, Επίτροπος του Δυτικοαφρικανικού μπλοκ πολιτικών υποθέσεων, ειρήνης και ασφάλειας, δήλωσε μετά από συνάντηση των στρατιωτικών αρχηγών της ECOWAS στην Γκάνα.

«Η ακριβής ημερομηνία της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα έχει καθοριστεί, αλλά δεν πρόκειται να την ανακοινώσουμε», ήταν τα λόγια του Επιτρόπου που επιβεβαίωσε και σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera.

“Το στρατιωτικό ψήφισμα δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μας, αλλά το πείσμα της στρατιωτικής χούντας στον Νίγηρα μας αναγκάζει να καταφύγουμε σε αυτό”, σημείωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην στάση των πραξικοπηματιών.

«Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στον Νίγηρα είναι μέρος μιας σειράς πραξικοπημάτων στην περιοχή και προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτά» συμπλήρωσε.

Εισβολή με τις ευλογίες της ΕΕ και της Δύσης

Πλήρη υποστήριξη στην στρατηγική έντασης που ακολουθεί η ECOWAS παρέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, η Δύση και η ΕΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της στρατιωτικής εισβολής, με απώτατο σκοπό να περισταλεί η επιρροή της Ρωσίας στη ζώνη του Σαχέλ και την δυτική Αφρική γενικότερα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προειδοποίησε μια οποιαδήποτε “νέα επιδείνωση” της κατάστασης του προέδρου του Νίγηρα Mohamed Bazoum, που κρατείται αιχμάλωτος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, θα έχει “σοβαρές συνέπειες”, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας.

“Ο πρόεδρος Bazoum που εκλέχθηκε δημοκρατικά, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους του Νίγηρα. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώνονται. Οποιαδήποτε νέα επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θα έχει σοβαρές συνέπειες”, δήλωσε ο Michel κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ΕΕ ανέστειλε τη δημοσιονομική της βοήθεια προς τη χώρα του Σαχέλ, καθώς και τα προγράμματα συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας. Το Βερολίνο ζήτησε την Πέμπτη να υιοθετηθούν “κυρώσεις” στο επίπεδο της ΕΕ “κατά των πραξικοπηματιών”.

Ο Michel εξάλλου “επανέλαβε την υποστήριξη και την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις αποφάσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO/ ECOWAS) καθώς και την αυστηρή καταδίκη του απαράδεκτου πραξικοπήματος στον Νίγηρα”. “Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τις αρχές που προέρχονται από τον πραξικόπημα”, τόνισε.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των κρατών της CEDEAO συνεδριάζουν σήμερα στην ‘Ακκρα της Γκάνας για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ένοπλη επέμβαση στον Νίγηρα, παρότι ο οργανισμός δείχνει ακόμη να επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου.

primenews.

Back to top button