breaking newsΚύπρος

Τα Βαρώσια και οι «τοξίνες» ανάμεσα στη… «ζάχαρη» στο Ψήφισμα 789

 

του Κλέαρχου Α. Κυριακίδη*

 

Παρά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η ΚΔ παραμένει φυλακισμένη από αναχρονιστικά Ψηφίσματα του 1992… Ενώ οι εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί έχουν παγιδευτεί, οι Κερυνειώτες και τόσοι άλλοι εκτοπισμένοι έχουν προδοθεί

 

Δεν είμαι αριστερός. Ωστόσο, με εντυπωσίασε αυτό που είπε o Γιάννης Βαρουφάκης, ο γνωστός σοσιαλιστής ακαδημαϊκός και πολιτικός, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στα Αγγλικά στις 15 Ιουνίου 2017. Ουσιαστικά, προειδοποίησε ότι το χειρότερο είδος δουλείας δημιουργείται, αν κάποιος χάσει την αίσθησή του για το τι είναι σωστό ή λανθασμένο, αν αφήσει τον εαυτό του να υποστεί πλύση εγκεφάλου και, αν, ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες του εχθρού του μεταμορφωθούν εθελοντικά σε δικές του επιθυμίες.

Αυτή η προειδοποίηση μού έρχεται στον μυαλό όποτε εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί επικαλούνται το Ψήφισμα 789, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 25 Νοεμβρίου 1992.

Παράδειγμα βρίσκεται σε ένα ρεπορτάζ του «Sigma Live» της 26ης Σεπτεμβρίου 2019 υπό τον τίτλο «Αμμοχωστιανοί: Εφαρμογή χωρίς άλλη καθυστέρηση των ψηφισμάτων 550 και 789».

Εξήγησε ότι, σε επιστολή, ο νόμιμος Δήμαρχος Αμμοχώστου και άλλοι Αμμοχωστιανοί κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ «να γίνει ασπίδα και να προσπαθήσει να πιέσει και την Τουρκία ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι οι μόνοι που μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή και σε ολόκληρη την πόλη της Αμμοχώστου είναι οι νόμιμοι κάτοικοί της, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι Αμμοχωστιανοί».

Στο πλαίσιο των κατεχόμενων Βαρωσίων, τα ίδια δύο Ψηφίσματα, 550 και 789, αναφέρονται τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ψήφισμα 2537 της 28ης Ιουλίου 2020, όσο και από το Φόρεϊν Όφις, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), σε επιστολή της 25ης Σεπτεμβρίου 2020.

(Πηγές: www.facebook.com/diem25.official.page/posts/full-russell-brand-interview-with-yanis-out-thursday/1871070783214565/www.sigmalive.com/news/kypriako/589614/ammoxostianoiefarmogi-xoris-alli-kathysterisi-ton-psifismaton-550-kai-789https://digitallibrary.un.org/record/3874165?ln=en και https://twitter.com/UKCypriotFed/)

«Ζάχαρη»

Το Ψήφισμα 789 έχει τραβήξει την προσοχή των Αμμοχωστιανών, λόγω της Παραγράφου 8. Αυτή αποτελεί «ζάχαρη» ανάμεσα σε «τοξίνες». Γιατί; Η εξήγηση βρίσκεται στην πραγματικότητα ότι, στην Παράγραφο 8, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δεσμευθούν για την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης: … (γ) με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984), η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Eιρηνευτικής Δύναμης των Hνωμένων Eθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια».

«Τοξίνες»

Ποιες, λοιπόν, είναι οι «τοξίνες» ανάμεσα σε αυτήν τη «ζάχαρη»; Για να απαντήσω, πρέπει να ξετυλίξω έναν περίπλοκο γόρδιο δεσμό.

Ας αρχίσουμε με την Παράγραφο 1 του Ψηφίσματος 789. Σε αυτήν, το Συμβούλιο Ασφαλείας: «Eπαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα για το Kυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 365 (1974), 367 (1975), 541 (1983), 550 (1984) και 774 (1992)».

Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια έντονη αγγλική φράση, το τελευταίο από αυτά τα Ψηφίσματα είναι το τσίμπημα στην ουρά («the sting in the tail»). Στην Παράγραφο 2 του Ψηφίσματος 774 της 26ης Αυγούστου 1992, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται σε ένα Κράτος της Κύπρου [«State of Cyprus», αντί «Republic of Cyprus»] με μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μία ενιαία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά του, και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως ορίζονται στην παράγραφο 11 της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα της 3ης Απριλίου 1992 (S/23780), σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία [ΔΔΟ]…».

Αν διαβάσει κανείς την Παράγραφο 11 και τις άλλες Παραγράφους αυτής της Έκθεσης, θα διαπιστώσει ότι είναι συνταγή για «δικοινοτικό» διαχωρισμό, για «διζωνική» πόλωση και, ίσως, για την κατάργηση της ΚΔ.

Στην ίδια Έκθεση, βρίσκεται η Παράγραφος 20, η οποία εγκρίθηκε από την Παράγραφο 2 του Ψηφίσματος 750 της 10ης Απρίλιου 1992. Η Παράγραφος 20 αποκαλύπτει την πραγματική διαχωριστική, διακριτική και άδικη έννοια της προτεινομένης «διζωνικότητας». Πώς; Έτσι:

«Η διζωνικότητα της [προτεινόμενης] ομοσπονδίας [θα] αντανακλάται στο γεγονός ότι κάθε ομόσπονδο κρατίδιο θα διοικείται από μία κοινότητα, η οποία θα εξασφαλίζεται με σαφή πλειοψηφία του πληθυσμού και της ιδιοκτησίας της γης στην περιοχή της…». (Πηγή: Έγγραφο του ΟΗΕ S/23780: https://digitallibrary.un.org/record/141467?ln=en)

Επομένως, λόγω αφέλειας, αμέλειας ή άλλης αιτίας, όποιος υποστηρίζει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 789, υποστηρίζει την ανατροπή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης μέσω της νομιμοποίησης των «ντε φάκτο» συνεπειών των βίαιων, εγκληματικών, απάνθρωπων και αλλιώς παράνομων πράξεων της Τουρκίας όταν, το 1974, εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και κατασκεύασε μια κατεχόμενη, εθνο-καθαρισμένη και αποικισμένη ζώνη στον βορρά αυτού του κράτους.

Παγίδες

Ας δούμε τώρα τις Παραγράφους 2 και 3 του Ψηφίσματος 789. Σε αυτές, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

«2. Yιοθετεί την έκθεση του Γενικού Γραμματέα [της 19ης Νοεμβρίου 1992] για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο (S/24830)] και επιδοκιμάζει τις προσπάθειές του.

»3. Eπαναβεβαιώνει την υιοθέτηση της δέσμης ιδεών συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών προσαρμογών, οι οποίες φαίνονται στον χάρτη που περιέχεται στο παράρτημα της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα της 21ης Αυγούστου 1992 (S/24472), ως της βάσης για επίτευξη συνολικού πλαισίου συμφωνίας».

Αν κάποιος διαβάσει τις Εκθέσεις S/24472 και S/24830 του τότε ΓΓ, Boutros-Boutros Ghali, θα καταλάβει το μέγεθος των παγίδων που στήθηκαν και στις οποίες έχουν πέσει τόσο πολλοί εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί.

Για παράδειγμα, η Παράγραφος 17 της Έκθεσης S/24472 επιβεβαιώνει ότι, ενώ η «Νεκρή Ζώνη», υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, «περιλαμβάνει περίπου το 3% της επικράτειας» της ΚΔ, η «περιοχή» στα βόρεια αυτής «περιλαμβάνει πάνω από 36%». Η Έκθεση δεν προσθέτει ότι αυτή η κατεχόμενη περιοχή περιλαμβάνει το 57% της ακτογραμμής της ΚΔ. Εντούτοις, στην Παράγραφο 18, η Έκθεση αποκαλύπτει ότι:

«Ο χάρτης στο σύνολο ιδεών ορίζει δύο ομοσπονδιακές πολιτείες… Λαμβάνει επίσης υπόψη τα κριτήρια που ανέφερε ο εξοχότατος κ. Ντενκτάς [ο λεγόμενος «ηγέτης» της «τουρκοκυπριακής κοινότητας»] στους εκπροσώπους μου [δηλαδή του ΓΓ] σε προηγούμενες συζητήσεις: ότι (α) η εδαφική προσαρμογή θα πρέπει να διατηρήσει την ακτογραμμή του νησιού που διατηρείται επί του παρόντος από τις τουρκοκυπριακές αρχές … ».

Στην Παράγραφο 25, η Έκθεση διευκρινίζει κάτι το οποίο θα παρουσιάσω με έντονη διατύπωση.

«Tο τουρκοκυπριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο θα περιέχει περίπου το 55% των ακτών του νησιού – τον πιο πολύτιμο πόρο της Κύπρου». (Πηγή: Έγγραφο του ΟΗΕ S/24472 και σχετικό χάρτη: https://digitallibrary.un.org/record/149409?ln=en).

Άρα, ίσως χωρίς να το παίρνουν χαμπάρι, όταν εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί απαιτούν την εφαρμογή του Ψηφίσματος 789, ουσιαστικά επιθυμούν τη νομιμοποιημένη τουρκοποίηση του 55 τοις εκατόν των ακτών του προτεινόμενου σχεδίου ΔΔΟ. Αυτό είναι σωστό; Είναι λογικό; Είναι δίκαιο;

Ασυμβίβαστοι στόχοι

Εδώ, πρέπει να υπογραμμίσω κάτι άλλο. Όταν εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί απαιτούν την ταυτόχρονη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 550 και 789, επιθυμούν την… επίτευξη του ακατόρθωτου!

Από τη μια, στο Ψήφισμα 550 του 1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας όχι μόνον ανησυχεί «σοβαρά, λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου [Republic of Cyprus]», αλλά επίσης «καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες … [και ] κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες, και ζητά την άμεση ανάκλησή τους».

Από την άλλη, το Ψήφισμα 789 του 1992 ουσιαστικά εγκρίνει την προτεινομένη νομιμοποίηση του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος ως αναπόσπαστου στοιχείου μιας προτεινόμενης ΔΔΟ.

Συνεπώς, οι στόχοι των Ψηφισμάτων 550 και 789 είναι ασυμβίβαστοι.

«Σακχαρισμός του χαπιού»

Τα προαναφερθέντα Ψηφίσματα 750, 774 και 789 του 1992 αποτελούν ύπουλα κατορθώματα της πονηρής διπλωματίας του Sir David Hannay, που διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος του ΗΒ στον ΟΗΕ από το 1990 έως το 1995. Σε αυτόν τον ρόλο, απεικόνισε την ουσία της βρετανικής διπλωματίας. Αυτή περιγράφηκε με τον ακόλουθο τρόπο από τον Peter Young, πρώην Ύπατο Αρμοστή του ΗΒ στις Μπαχάμες:

«Για τον απλό άνθρωπο, που μπορεί να αγνοεί το πώς λειτουργούν οι κυβερνήσεις, η τέχνη της διπλωματίας απλώς ισοδυναμεί με το να είσαι ευγενικός σε κάποιον άλλο μέσω του ‘σακχαρισμού του χαπιού’ ή της αποφυγής της κριτικής και, χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιεί, μέσω της χρήσης του ευφημισμού που μαλακώνει την πραγματικότητα.

«Στην πράξη, σε κυβερνητικό επίπεδο, η διπλωματία περιλαμβάνει [επιπλέον] ένα δύσκολο και ψυχρό καθήκον – την προώθηση και προστασία των συμφερόντων της χώρας, επιδιώκοντας τόσο την ενίσχυση των αμοιβαίων συμφερόντων, όσο και τη συμφιλίωση συγκρουόμενων συμφερόντων, είτε πολυμερώς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών και διασκέψεων, είτε διμερώς, μέσω διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό». (Πηγή: www.tribune242.com/news/2015/feb/06/global-conflict-and-art-diplomacy/).

Συμπεράσματα

Ελπίζοντας ότι αυτό το άρθρο θα ανοίξει τα μάτια των θυμάτων της συστηματικής αδικίας, καταλήγω σε τρία συμπεράσματα.

Πρώτον, όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο στη «Σημερινή» της 1ης Μαρτίου 2020, «τα Βαρώσια παραμένουν εθνο-καθαρισμένα και αποτελούν μια μεγάλη σκηνή ατιμώρητης εγκληματικότητας». (Δείτε: https://simerini.sigmalive.com/article/2020/3/1/e-egkataleipse-os-euphemismos-pou-episkiazei-ten-ethnokatharse/).

Δεύτερον, παρά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η ΚΔ παραμένει φυλακισμένη από αναχρονιστικά Ψηφίσματα του 1992.

Τρίτον, ενώ οι εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί έχουν παγιδευτεί, οι Κερυνειώτες και τόσοι άλλοι εκτοπισμένοι έχουν προδοθεί.

 

Επιστολή του Φόρεϊν Όφις, που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στις 29.09.2020 στο https://twitter.com/UKCypriotFed/

*Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus. Οι απόψεις του είναι προσωπικές

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/10/4/ta-barosia-kai-oi-toxines-anamesa-ste-zakhare-sto-psephisma-789/

Back to top button