Ελλάδα

Koυλn τι υπεγραψες με την Γαλλiα; Γιατi η Γαλλiα πιέζει για στpατιωτικn συvδρομn της Ελλάδoς σε απoικια της στην Aφρικn;

Οι τηλεπαπαγαλοι μιλουσαν για επιτυχια του Κουλη…

Το ειχαμε ξαναγραψει….

Κατι κρυβουν….

Και να τωρα που βγαινουν απλυτα στην φορα…

Ήδη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το είχε εξαγγείλει πλην όμως οριστική απόφαση για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ δεν έχει υπάρξει. Αναμένεται όμως.. Οι αναγνώστες αυτής της τής στήλης θα ενθυμούνται ότι το είχε εξαγγείλει εδώ και μήνες την πίεση που ασκεί η Γαλλία για την αποστολή Ελλήνων μάχιμων στρατιωτικών στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.

Τι προβλέπεται όμως να γίνει;

Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι για να στείλουμε Έλληνες μάχιμους (και όχι απλώς επιτελείς) στρατιώτες στην εμπόλεμη αυτή θέση, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο και δεν φτάνει μόνον μία απόφαση υπουργού. Απαιτείται επιπλέον απόφαση του ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία να περάσει και από τη Βουλή. Δηλαδή υπάρχει δρόμος ακόμα και όχι τόσο εύκολος.

Οι Γάλλοι επιμένουν, κάθε φορά που η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί συναντιέται με τον Έλληνα ομόλογό της πιέζει για στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στην περιοχή του Σαχέλ. Οι πιέσεις άρχισαν προτού ακόμα υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής. Οι Γάλλοι μας θέλουν στο Σαχέλ, εμείς όμως θέλουμε να πάμε;

Εκείνο που έμαθα από ανώτατες πολίτικές και στρατιωτικές πηγές, είναι ότι εάν τελικά περάσει η αποστολή από το ΚΥΣΕΑ (που εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σίγουρα θα περάσει) και εν συνεχεία εάν εγκριθεί από τη Βουλή (κάπως δύσκολο, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση θα εναντιωθεί), τα επιτελεία στο Πεντάγωνο έχουν έτοιμα τα σχέδια για τη μεταφορά Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ. 

Όταν λέμε Σαχέλ μην νομίζετε ότι θα στείλουμε στρατιώτες σε όλο το μήκος της υποσαχάριας περιοχής (δηλαδή από μια άκρη έως την άλλη άκρη- στην Ερυθρά Θάλασσα- της Αφρικής). Θα τους στείλουμε στο Μάλι (εκεί θα έχει την έδρα της η ελληνική δύναμη). Ήδη όμως στο Μάλι και στην περιοχή Μπαμάκο έχουμε στείλει δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο επιτελείο. Αυτούς που θα στείλουμε επιπλέον θα είναι ως «δύναμη προστασίας» των γαλλικών κυρίως δυνάμεων. 

Κάτι ωσάν Force Protection, δηλαδή 20-30 στρατιωτικούς και ορισμένους άλλους επιτελείς στα επιτελεία, συνολικά 50 άτομα. Θα απαιτηθούν όμως να σταλούν τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, για τη συνοδεία και ειδικός εξοπλισμός, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη περιοχή όπου ήδη έχουν σημειωθεί απώλειες.


Πηγη 

Back to top button