Διεθνή

Εξέγερση στην Καταλονία,χάος στη Βαρκελώνη μετά τη φυλάκιση του αντιμοναρχικού ράπερ/«Mercenaries of shit-Σκατομισθοφόροι»: Ο Ισπανός ράπερ Pablo Hasel συνελήφθη για tweets κατά της Μοναρχίας και των δυνάμεων της τάξης μέσα στο Πανεπιστήμιο. Κανένα άσυλο ιδεών.

Σε αυτό τον αιώνα της υγειονομικής τρομοκρατίας κι απολυταρχικού μοναρχισμού κάθε λαός αναζητεί ένα πρόσχημα για ξέσπασμα κι ανατροπή…Και ειδικά οι λαοί που έχουν προηγούμενα με υπέρ του δέοντος καταπιεστικές εξουσίες ..Εξέγερση στην Καταλονία,χάος στη Βαρκελώνη μετά τη φυλάκιση του αντιμοναρχικού ράπερ….Όλη τη νύχτα επεισόδια στη Βαρκελώνη.Οδοφράγματα,φωτιές σε τράπεζες και καταστήματα μεγάλων επωνυμιών….

«Mercenaries of shit-Σκατομισθοφόροι»: Ο Ισπανός ράπερ Pablo Hasel συνελήφθη για tweets του που επιτέθηκαν στις αρχές της τάξης και τη μοναρχία…..
Πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης, μερικές φορές τεταμένες. Ο σκηνοθέτης Pedro Almodovar και ο Javier Bardem υπέγραψαν ένα κείμενο υπέρ του.
Ο ράπερ κλείστηκε στο Πανεπιστήμιο της Lleida στην Καταλονία τη Δευτέρα με δεκάδες υποστηρικτές του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη σύλληψή του.

Εικόνα

Η ελευθερία της έκφρασης ενός rappeur, και οι ύβρεις του, κατά της μοναρχίας: η υπόθεση συναρπάζει τους Ισπανούς, σε σημείο να τους οδηγήσει στους δρόμους και να γίνει ένα πραγματικό αγκάθι στην πλευρά της κυβέρνησης. Η αστυνομία συνέλαβε, την Τρίτη το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου, στα βορειοανατολικά της χώρας, τον Pablo Hasel – το πραγματικό του όνομα Pau Rivadulla -, έναν ράπερ που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για tweets που επιτέθηκαν στη μοναρχία και τις δυνάμεις της τάξης.

Ο τελευταίος είχε κλειστεί στο Πανεπιστήμιο της Lleida στην Καταλονία τη Δευτέρα με δεκάδες υποστηρικτές του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αμφιλεγόμενη σύλληψη του. “Μπήκαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε την επιχείρηση για την επιβολή της δικαστικής απόφασης” κατά τη σύλληψή του, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας. Κανένα άσυλο ιδεών…

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6.30 π.μ. από πράκτορες του Mossos d’Esquadra, οι οποίοι έναν-έναν έβγαλαν τους υποστηρικτές του Pablo Hasel που είχαν κλειστεί μαζί του στο πανεπιστήμιο. “Υπάρχουν μερικά οδοφράγματα που έχουν προετοιμαστεί” για να αποτρέψουν την πρόσβαση της αστυνομίας “, αλλά δεν έχουν λάβει χώρα σοβαρά συμβάντα αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Αστυνομικής Δύναμης της Καταλονίας.

Υποστήριξη από τους Pedro Almodovar και Javier Bardem
Αυτός ο ράπερ είχε μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα να πάει αυτοβούλως στη φυλακή και να εκτίσει την ποινή του εννέα μηνών εκεί για tweets στα οποία περιέγραψε συγκεκριμένα τις ισπανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου ως «άθλιους μισθοφόρους», τους κατηγόρησε για βασανιστήρια και δολοφονίες και επιτέθηκε επίσης στη μοναρχία.

“Θα πρέπει να έρθουν και να με απαγάγουν και αυτό θα χρησιμεύσει επίσης για να απεικονίσει το κράτος στο πραγματικό του πρόσωπο, εκείνο μιας ψεύτικης δημοκρατίας”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Agence France-Presse (AFP) την Παρασκευή.

Αρκετές διαδηλώσεις, μερικές φορές τεταμένες, προς υποστήριξη του ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, και περισσότερες από 200 προσωπικότητες από τον ισπανόφωνο πολιτιστικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Pedro Almodovar και του ηθοποιού Javier Bardem, έχουν υπογράψει μια πλατφόρμα υπέρ του.

Η υπόθεση ντροπιάζει την αριστερή κυβέρνηση και ειδικά την κύρια συστώσα της, το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε θέση άμυνας, το εκτελεστικό υποσχέθηκε την περασμένη Δευτέρα «μεταρρύθμιση» έτσι ώστε «λεκτικές υπερβολές που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πολιτιστικών ή πνευματικών γεγονότων» να μην εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο και να μην καταλήγουν πλέον σε ποινές φυλάκισης.

Αποφεύγοντας να καταδικάσει την ποινή, η νούμερο δύο της κυβέρνησης η Carmen Calvo υπερασπίστηκε την απαραίτητη «ανοχή κατάλληλη για μια ώριμη δημοκρατία όπως η δική μας» στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.

“Πλήρης δημοκρατική ομαλότητα”
Ένας εταίρος των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα το Podemos, κατηγόρησε την Τρίτη τη σύλληψη του ράπερ. «Όποιος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και καυχιέται για την« πλήρη δημοκρατική ομαλότητα »[της Ισπανίας] πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό του. Θα κλείσουν τα μάτια τους; Δεν υπάρχει πρόοδος αν δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες δημοκρατικές αποτυχίες », είπε ο Podemos.

Εικόνα

Ήταν υπαινιγμός για τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχόλια του αρχηγού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσια, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχει πλήρης πολιτική και δημοκρατική ομαλότητα στην Ισπανία». Αυτές οι παρατηρήσεις προκάλεσαν αναστάτωση από όλα τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά και τεράστια ανησυχία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Pedro Sanchez.

Η υπόθεση του Pablo Hasel θυμίζει έναν άλλο Ισπανό ράπερ, τον Valtonyc. Ο τελευταίος πήγε αυτοεξόριστος στο Βέλγιο τον Μάιο του 2018 μετά την επιβεβαίωση της ποινής του στην Ισπανία σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης, ιδίως ως «απολογητής τρομοκρατίας» και «προσβολή του Στέμματος». Σε συνέντευξή του στο AFP την Τρίτη, ο Valtonyc είπε ότι ένιωθε «ντροπή» και «οργή» κατά την φυλάκιση του Pablo Hasel που « κάνει ό, τι κάνουν οι καλλιτέχνες: προκαλούν»lemonde

dimpenews.com

Back to top button