Διεθνή

Η Αρμενία στο χείλος του εμφυλίου. 40 στρατιωτικοί μ΄επικεφαλή τον ΓΕΣ στασίασαν και ζητούν την παραίτηση Πασινιάν.Πραξικόπημα σ΄εξέλιξη. Συγκεντρώσεις των αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Μαχητικά πάνω από το Γερεβάν…ΒΙΝΤΕΟ

Η Αρμενία στο χείλος του εμφυλίου. 40 στρατιωτικοί μ΄επικεφαλή τον ΓΕΣ στασίασαν και ζητούν την παραίτηση Πασινιάν.Πραξικόπημα σ΄εξέλιξη. Συγκεντρώσεις των αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Μαχητικά πάνω από το Γερεβάν..40 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού μ΄επικεφαλή τον ΓΕΣ στασίασαν στην Αρμενία κατά της κυβέρνησης. Στην Αρμενία ήρθε η ώρα της συνήθους κάθαρσης κι εξιλέωσης που ακολουθεί μετά από μια εθνική ήττα που αφήνει πίσω της χαμένες πατρίδες στον αντίπαλο και ένα γόητρο καταρρακωμένο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αρμενία ας το έχει υπόψιν της η πολιτική τάξη κάθε χώρας όταν δρομολογεί,οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μια χώρα σε διαφαινόμενο εθνικό Βατερλώ.Από την άλλη σύννεφα ως κι εμφυλίου μαζεύονται απειλητικά πάνω από το Γερεβάν.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας ο Nikol Pachinian, κατήγγειλε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ένα πραξικόπημα και απέλυσε τον ΓΕΣ καθώς αυτός απαίτησε την παραίτηση της κυβέρνησής του.Η Ρωσία που διαθέτει βάση στην Αρμενία κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση κι ηρεμία ενώ η Τουρκία δια του ΥΠΕΞ της καταδίκασε το πραξικόπημα.

Εικόνα

« Θεωρώ ότι η δήλωση του ΓΕΣ είναι μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Προσκαλώ όλους τους οπαδού μας να συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημοκρατίας… » στο έγραψε ο M. Pachinian στο Facebook του. Μιλώντας απευθείας σε κοινωνικό δίκτυο ο M. Pachinian ανακοίνωσε έπειτα την απόλυση του στρατηγού Onik Gasparian, από τη θέση του ΓΕΣ.

Ο M. Pachinian, εμφανίστηκε επικεφαλής σε πορεία στο Γερεβάν το συνηθίζει αυτό παριστάνει το Γκάντι και το Πορεία του Αλατιού μόνο που δεν αποδείχθηκε και τόσο ειρηνιστής αφού δεν απέφυγε τελικά με τους πολιτικούς του χειρισμούς ένα πόλεμο που και χάθηκε και που αιματοκύλισε την περιοχή..Κάλεσε τους οπαδούς του στην πλατεία Δημοκρατίας όπου θα τους μιλήσει στις 16 τοπική ώρα (14 h Ελλάδας).Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της τάξης θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της συγκέντρωσης. Η αστυνομία είναι στο πλευρό του.

Ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης το κόμμα ”Αρμενία ευημερούσα” κάλεσε επίσης σε διαδήλωση την Πέμπτη που είναι σ΄εξέλιξη κοντά στην Όπερα και μαχητικά πετούν πάν από τα κεφάλια των διαδηλωτών δηλώνοντας τη συμπαράσταση τους και κάλεσε τον Πρωθυπουργό της εθνικής ήττας :

« Καλούμε τον Nikol Pachinian να μην οδηγήσει την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο και στην αιματοχυσία . Ο Pachinian έχει μια τελευταία ευκαιρία να φύγει χωρίς ταραχές. »

Τα 17 κόμματα της αντιπολίτευσης διεξάγουν διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν..

Την Τετάρτη ο M. Pachinian απέλυσε τονTigran Khatchatrian, τον αναπληρωτή του στρατηγού Gasparian, ο οποίος οδήγησε το ΓΕΣ να ζητήσει την παραίτησή του σε δήλωση, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός “δεν ήταν πλέον σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις”. Τον κατηγόρησαν για “επιθέσεις που είχαν σκοπό να δυσφημίσουν τις ένοπλες δυνάμεις”

Ο πρωθυπουργός απέλυσε τον Tigran Khatchatrianς αφού αυτός τον ενέπαιξε στον Τύπο με δηλώσεις του αμφισβητώντας την αξιοπιστία ενός ρωσικού οπλιστικού συστήματος, των εκτοξευτών πυραύλων Iskander, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Karabakh. Ο ΓΕΣ έκρινε ότι αυτή η απόφαση βασίστηκε αποκλειστικά “στα συναισθήματα και τις προσωπικές φιλοδοξίες” του κ. Pachinian.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είναι επί εβδομάδες υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά την παραίτησή του λόγω της στρατιωτικής ήττας της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020 στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ..Εκείνη την εποχή, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κατάρρευσης, είχε αποδεχτεί, με την υποστήριξη του στρατού και του ΓΕΣ του, τους όρους για την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,που συνεπάγεται σημαντικές εδαφικές απώλειες για την Αρμενία. Το Γερεβάν ελέγχει ακόμη de facto, χάρη στην παρουσία των Αρμένιων αυτονομιστών, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά η Αρμενία έχασε τη συμβολική πόλη Σούσα, καθώς και ένα ευρύ σύμπλεγμα περιοχών που είχε υπό τον έλεγχό της από τη δεκαετία του 1990.

Ο Νικολ Πατσίνιαν, πρώην δημοσιογράφος και ιστορικός αντιφρονούντας που διήλθε από τη φυλακή, ήρθε στην εξουσία την άνοιξη του 2018, υπό μια εξέγερση που υποσχέθηκε να σηκώσει αυτή τη χώρα του Καυκάσου από τη φτώχεια και να εκριζώσει μια διεφθαρμένη ελίτ. Η Αρμενία, από την ανεξαρτησία της με την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, γνώρισε διαδοχικές πολιτικές κρίσεις και εξεγέρσεις, μερικές από τις οποίες ήταν θανατηφόρες.Le Monde με AFP και Reuters κι αρμενικά μέσα…

Εικόνα

άρχισε η ομιλία του Πασινιάν που υπόσχεται πως δεν θα φύγει ποτέ από τη χώρα…

dimpenews.com

Back to top button