breaking newsκοινωνίαΚύπρος

Κύπρος Διαδήλωση«Με χτυπούσαν και με απειλούσαν, ενώ περιέθαλπα τραυματίες»

 

Τη συγκλονιστική μαρτυρία του, για όσα έζησε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του Σάββατου, δίνει στο Philenews ο Δρ Μιχάλης Μαρκίδης.

Όπως αναφέρει ο γιατρός, είχε βρεθεί στη διαμαρτυρία του Σαββάτου, προκειμένου να σταθεί αρωγός στους διαδηλωτές, σε περίπτωση όπου ενδεχομένως θα λάμβανε χώρα κάποιο επεισόδιο, όπως και συνέβη τελικά σε εκτεταμένο βαθμό.

Εντούτοις, το αποτέλεσμα της παρουσίας του στη διαδήλωση, όπως ισχυρίζεται, ήταν να δεχθεί πάνω από 30 κτυπήματα, βρισιές, αλλά και απειλές από αστυνομικούς για τις παρεμβάσεις του και το έργο που επιτελούσε.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία βρίσκεται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), η οποία θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δρ Μαρκίδης, ο οποίος υπηρετούσε στους εθελοντές «Γιατρούς του Κόσμου» και ειδικότερα στην Ουκρανία, όπως ανέφερε, βρέθηκε στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και έδωσε το παρόν του σε 2-3 διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, επιθυμώντας να συμβάλει με την επαγγελματική ιδιότητά του, σε περίπτωση όπου ήταν αναγκαίο.

Στην προκειμένη περίπτωση της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, όπως εξιστορεί ο γιατρός, είχε αντιληφθεί ότι «μύριζε μπαρούτι» η κατάσταση από νωρίς, όταν αντίκρισε μέλη της Αστυνομίας να βρίσκονται γύρω από τον κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 9, δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα της διαδήλωσης. 

Ακολούθως εφοδιάστηκε με τα αναγκαία σύνεργα των Πρώτων Βοηθειών και μετέβη με τη γυναίκα του στο «Πάρκο Κολοκάση».  Όπως περιέγραψε ο γιατρός, στον χώρο της διαδήλωσης βρίσκονταν πέραν από τους οργανωμένους διαδηλωτές και ανένταχτοι ενεργοί πολίτες και οικογένειες με παιδιά, οι οποίοι είχαν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, μάσκες και αποστάσεις, ενώ ζητούσαν από τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν επί της Λεωφόρου Στασίνου να αραιώσουν και να τους αφήσουν να φωνάξουν τα συνθήματα που επιθυμούν και ακολούθως να αναχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον Δρα Μαρκίδη, όταν η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση την Παλλουριώτισσα, η Αστυνομία ξεκίνησε να παρατάσσεται σε γραμμή, ενώ οι διμοιρίτες φώναζαν «δεν θα κάνετε βήμα, δεν σπάζουμε τα τείχη μας».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, η πορεία παρεξέκλινε προς τα δεξιά, προκειμένου οι διαδηλωτές να φωνάξουν τα συνθήματά τους και να αναχωρήσουν. «Ο αριθμός των μελών της αστυνομικής δύναμης ήταν πολύ μεγάλος, καθώς ξεπερνούσε τα 200 μέλη, κι ως εκ τούτου κανείς δεν επιθυμούσε τη σύγκρουση», όπως υποστήριξε ο γιατρός, «καθώς ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν και οικογενειάρχες με παιδιά».

Όταν, λοιπόν, η πορεία παρεξέκλινε προς τα δεξιά, τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, άρχισαν και τα σοβαρά επεισόδια, καθώς, όπως ανέφερε, η Αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με ασπίδες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σπρέι πιπεριού.

«Τότε επενέβηκα», πρόσθεσε, «και φώναξα στους αστυνομικούς να μην ρίξουν σπρέι πιπεριού, καθώς από κοντινή απόσταση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση, εάν ο τραυματίας δεν τύχει άμεσης περίθαλψης».  Συμπλήρωσε ότι όταν δήλωσε την ιδιότητά του, δέχθηκε φραστικές απειλές.

Φώναζε στους αστυνομικούς, όπως υποστήριξε, «σταματήστε, διότι θα κάνετε ζημιά στον κόσμο», ενώ τους ανέφερε ότι είναι γιατρός και ζητούσε να τον αφήσουν ήσυχο, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. Αντ’ αυτού, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, όταν περιέθαλπε ασθενείς, εισέπραττε χτυπήματα με το ρόπαλο και διάφορες απειλές από αστυνόμους, του τύπου «ξέρουμε ποιος είσαι» και «αν δεν φύγεις από τον χώρο, θα σε συλλάβουμε». «Τους ενοχλούσε η παρουσία γιατρού στον χώρο», υποστήριξε ο Δρ Μαρκίδης.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο γιατρός, όταν προσπάθησε να παρέχει βοήθεια στην 25χρονη Αναστασία Δημητριάδου, η οποία είχε δεχθεί χτύπημα από υδροβόλο και βρισκόταν σε κατάσταση υποθερμίας στο έδαφος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ζητά βοήθεια, τότε η Αστυνομία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τον παρεμπόδισε να πλησιάσει και τα κατάφερε, όταν πλέον έφυγαν από το σημείο τα μέλη της Δύναμης.

Μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, όπως περιέγραψε ο γιατρός, αποτελεί το περιστατικό, όπου ενώ περιέθαλπε γυναίκα, η οποία έτρεμε από κρίση πανικού, τότε, όπως ισχυρίστηκε ο γιατρός, οι αστυνομικοί τον κατέβρεξαν με το υδροβόλο, ενώ όταν σήκωσε τα χέρια, προκειμένου να τους σταματήσει, υποτήριξε ότι ένας αστυνόμος αντέδρασε, τον πλησίασε και τον χτύπησε με το ρόπαλο στην πλάτη, λέγοντάς του «ρε μιτσή, να με σέβεσαι». «Και, όταν του απάντησα, πως είναι αμοιβαίος ο σεβασμός και πρέπει η Αστυνομία να σέβεται τους πολίτες, με απείλησε πως θα με συλλάβει», επεσήμανε ακολούθως ο Δρ Μαρκίδης.

Ο γιατρός ανέφερε ακόμη ότι διαμόρφωσε στο «Πάρκο Κολοκάση» ένα χώρο περίθαλψης, όπου μετέφεραν τραυματίες για περίθαλψη και ο οποίος πάλι παραβιάστηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από τους αστυνομικούς ενώ έψεξε την απουσία ασθενοφόρων από τον χώρο της διαδήλωσης.

Υποστήριξε καταληκτικά ότι ο βίαιος τρόπος, με τον οποίο του φέρθηκαν, ενώ περιέθαλπε τραυματίες, παραβιάζει την ιατρική ουδετερότητα και ασυλία, τη διεθνή Συνθήκη της Γενεύης, η οποία εδραίωσε την υποχρέωση βοήθειας και θεραπείας προς τους τραυματίες και αρρώστους οποιασδήποτε εθνικότητας, καθώς και την ουδετερότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υγειονομικού προσωπικού.

 

  Νικολέττα Κουρούσιη   
philenews
Back to top button