breaking newsκοινωνία

«Πράσινο» διαβατήριο(εμβολίου) οι πτήσεις από Ισραήλ πρός Κύπρο

 

Προσδοκίες ότι οι διευκολύνσεις σε όσους Ισραηλινούς έχουν εμβολιαστεί για ταξίδια προς την Κύπρο θα οδηγήσουν σε αύξηση των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών  προκαλεί η συμφωνία που υπέγραψαν την Κυριακή στο Τελ Αβίβ ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και η Ισραηλινή ομόλογός του Orit Farkash-Hacohen.

Η συμφωνία που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου προβλέπει ότι όσοι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς την εκ των προτέρων υποβολή τους σε μοριακό τεστ, ενώ διασφαλίζει επίσης πως δεν θα τίθενται σε καραντίνα.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Περδίος άφησε να εννοηθεί πως οι διευκολύνσεις που αποφασίστηκαν για τους Ισραηλινούς θα διευκολύνουν και τις αεροπορικές εταιρείες στον προγραμματισμό τους, εκτιμώντας πως λόγω και της συμφωνίας θα υπάρξει αύξηση στη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Περδίος άφησε να εννοηθεί πως οι διευκολύνσεις που αποφασίστηκαν για τους Ισραηλινούς θα διευκολύνουν και τις αεροπορικές εταιρείες στον προγραμματισμό τους, εκτιμώντας πως λόγω και της συμφωνίας θα υπάρξει αύξηση στη διαθεσιμότητα αεροπορικών θέσεων από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο εκτίμησε επίσης πως το Ισραήλ φέτος ως αποτέλεσμα και της συμφωνίας θα αποδειχθεί μια πολύ καλή αγορά για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται και στη μικρή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με το Ισραήλ θα ενισχύσει την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε χθες και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος είπε πως η συμφωνία «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην συνδεσιμότητα μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας».

Ήδη, συμπλήρωσε, υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που προγραμματίζουν αυξημένο αριθμό πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ήταν το 2019 η τρίτη καλύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό με τις αεροπορικές αφίξεις προς τη χώρα μας να φτάνουν τις 300 χιλιάδες σχεδόν (293.746).

Ιδιαίτερη και κοντινή αγορά

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Περδίο το Ισραήλ είναι μια αγορά με ιδιαιτερότητες σημειώνοντας πως η ανάπτυξη της δεν εξαρτάται τόσο από τους οργανωτές ταξιδίων. Αποτελεί, σημείωσε, μια αγορά στην οποία υπάρχουν και ταξίδια της τελευταίας στιγμής λόγω και των μικρών αποστάσεων.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα της για δειγματοληπτικούς ελέγχους όλων των πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα έρχονται από το Ισραήλ. Είπε ακόμα πως για τη συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση και της ΕΕ σημειώνοντας όμως πως οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών και πως παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν κι άλλες χώρες.

Ο υπουργός Μεταφορών στις χθεσινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε εξάλλου παρόμοια συμφωνία να επιτευχθεί και με άλλες χώρες όταν θα είναι έτοιμες. «Το Ισραήλ ήταν έτοιμο και μάλιστα δίνει σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί, ένα ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού», είπε.

Δύσκολο εξάμηνο, χαμένο τετράμηνο

Στο μεταξύ παρά τις προοπτικές που διανοίγονται με τη συμφωνία ο Σάββας Περδίος εμφανίστηκε και χθες προσγειωμένος όσον αφορά τις αφίξεις φέτος και το ίδιο απαισιόδοξος για το πρώτο εξάμηνο.

Όπως ανέφερε το άνοιγμα μιας αγορά δεν σημαίνει ότι αλλάζουν τα δεδομένα ούτε και πως θα επαναλειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα τον Απρίλιο. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως για το πρώτο τετράμηνο «συνεχίζουμε να είμαστε στο πουθενά» και ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Σημείωσε πως χωρίς το άνοιγμα της βρετανικής και της ρωσικής αγοράς δεν μπορούμε να μιλούμε για επανεκκίνηση του τομέα αναφέροντας πως για την ώρα οι προοπτικές δεν είναι θετικές.

Όπως εξήγησε η τελευταία ενημέρωση όσον αφορά τη Βρετανία είναι πως κανένας οργανωτής ταξιδιών δεν θα αρχίσει πτήσεις πριν από τα μέσα Απριλίου ενώ όσον αφορά τη Ρωσία ανέφερε πως για την ώρα η χώρα απαγορεύει εντελώς τα ταξίδια στο εξωτερικό.

 

 

  Αδάμος Αδάμου   
philenews
Back to top button