breaking newsκοινωνία

Σε θύελλα η κυβέρνηση: Πανδημία Νο 2 για τον Μητσοτάκη η Μενδώνη – Ισορροπία τρόμου με την εξωκοινοβουλευτική υπουργό

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη ξεπερνούν ήδη την κυβέρνηση και οι χειρισμοί της δίνουν διαστάσεις σκανδάλου προεξοφλώντας την αποπομπή της εκτεθειμένης υπουργού και την επί θύραις υποχρέωση του Πρωθυπουργού να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Αν όχι για τον ρουσφετολογικό  διορισμό του συλληφθέντος για βαρύτατα αδικήματα Λιγνάδη, σίγουρα για την κάλυψη ως τώρα των χειρισμών της Μενδώνη.

 

Από: anoixtoparathyro.gr – Του Γ. Λακόπουλου

 Αυτά σε συνθήκες καταιγιστικών καταγγελιών από τις οποίες μπορεί να προκύψει εμπλοκή και άλλων προσώπων με πολιτικό ενδιαφέρον, όπως φημολογείται τουλάχιστον. 

Εκ παραλλήλου πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση οδηγίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα, χωρίς καθυστερήσεις.  

Από το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε τα ΜΜΕ να αφήσουν έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φάνηκε καθαρά στις κυριακάτικες εφημερίδες.

Αντίθετα η κλονιζόμενη υπουργός Πολιτισμού εμμέσως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να της επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου τον διορισμό του Λιγνάδη αναφέροντας με επιμονή ότι δεν είχε σχέση μαζί του και πάντως «δικός της φίλος δεν ήταν ποτέ» σε συνδυασμό με αναφορά σε διαγωνισμό που δεν υπήρξε.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποίησε τη διατύπωση «με εξαπάτησε, μας εξαπάτησε»  χωρίς διευκρινίσεις για τον πληθυντικό. Περίεργη υπήρξε και η αναφορά της ότι «δεν γνωρίζει» ο πρωθυπουργός τον σκηνοθέτη, ισχυριζόμενη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «ξέρει από το σανίδι». Δεν διέψευσε όμως ούτε γνωριμία, ούτε επέμβαση στο διορισμό που να σχετίζεται με το περιβάλλον του. 

Ισορροπίες τρόμου

Η στάση της Μενδώνη ενισχύει τις υπόνοιες ότι διαχειρίζεται σαν διαπραγματευτικό χαρτί τον Λιγνάδη διαμορφώνοντας ισορροπίες τρόμου. 

Εν τω μεταξύ η προσπάθεια της ίδιας και του Μεγάρου Μαξίμου να δημιουργήσουν συμψηφισμούς με αναφορές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής, αλλά και της σφοδρής κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. 

Ακόμη και η εμφανής προσπάθεια να εμφανιστεί ο Πρωθυπουργός σε κοινο μέτωπο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν απέδωσε, αν κριθεί από το διαφορετικό ύφος των δηλώσεων τους . Στη συνέχεια κατέρρευσε με την ωμή λογοκρισία που έκαναν οι διαχειριστές της πρωθυπουργικής ιστοσελίδας στις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την κακοκαιρία. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πρόθεση να μετατρέψει το σκάνδαλο Λιγνάδη σε διακομματικό καυγά εκτροχιάσθηκε θραματικά από την καταγγελία του επαγγελματικού σωματείου των ηθοποιών που δεν έμεινε στη Μενδώνη. Επεκτάθηκε και στον Μητσοτάκη και μάλιστα και πέραν της υπόθεσης Λιγνάδη ,μιλώντας για «χυδαία προσπάθεια» να εμφανιστούν ως θύματα αμφότεροι. 

«Τρεις εβδομάδες τώρα, τόσο η αρμόδια Υπουργός όσο και ο Πρωθυπουργός κώφευαν, κρύβονταν και έκαναν υπογείως τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν, ελπίζοντας πως η κορωνίδα αυτών των υποθέσεων, η υπόθεση της παιδεραστίας και του πιθανού κυκλώματος πίσω από αυτήν, απλά θα παραγραφεί, όπως άλλωστε και η ανάλογη υπόθεση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Νίκου Γεωργιάδη».

Πολιτική θύελλα

Στο κλίμα που διαμορφώνεται η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει ,καθώς δεν μπορεί να ξέρει τι θα προκύψει από την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η κατάσταση που δημιούργησε η Μενδώνη από τις αρχές Φεβρουαρίου με την οικτρή εμφάνισή της στη συνέντευξη -στην οποία κατά το ΣΕΗ υπήρχε και υποβολέας- προσθέτει στον πρωθυπουργό το βάρος μιας πολιτικής χιονοστιβάδας με ένταση σαν την πανδημία ,τηρουμένων των αναλογιών.

Προϋπόθεση για τον όποιο σχεδιασμό ελέγχου της κατάστασης, είναι η απομάκρυνση της Μενδώνη που δεν μπορεί να διασωθεί. Σ’ αυτή τη περίπτωση όμως ο πρωθυπουργός μπορεί να βρεθεί μπροστά σε… δεύτερο κύμα, που θα προστεθεί στα υπάρχοντα αδιέξοδα σε άλλα μέτωπα και θα επισπεύσει την κυβερνητική κατάρρευση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει τυλιγμένη σε ένα δίχτυ και κάθε κίνησή της την τυλίγει περισσότερο. Η πολιτική θύελλα κλιμακώνεται δείχνει να έχει μεγαλύτερη ένταση από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και μάλιστα σκάει στην αυλή του Πρωθυπουργού εξουδετερώνοντας τις συνήθεις τεχνικές προστασία του.

Καθώς μάλιστα ελάχιστοι υπουργοί και βουλευτές δείχνουν προθυμία να τον υπερασπίσουν μάλλον θα δούμε ό,τι δεν αντιμετώπισε ποτέ κανείς από τους προκατόχους του. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. 

Ενδεχόμενη προφυλάκιση Λιγνάδη θα κάνει κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους και να πυροδοτήσει πολιτικές συνέπειες.

 

 

.freepen

Back to top button