Ελλάδα

Τα Σαββατοκύριακα κλεισμένοι από τις 6 η ώρα το απόγευμα μέσα στα σπίτια μας!!!

Εξουθενωμένοι από την ανύπαρκτη στρατηγική της κυβέρνησης στον χειρισμό των μέτρων κατά της πανδημίας, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστρoφικές συνέπειες ενός ατελείωτου φιάσκου.

Το κυβερνητικό επιτελείο που είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις αλλά συνήθως επιρρήπτει τις ευθύνες στους πολίτες ή τους λοιμωξιολόγους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, μόλις 3 εβδομάδες μετά την χαλάρωση.

Ο ΕΟΔΥ καταγράφει τις τελευταίες ημέρες τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τα μισά από αυτά να εντοπίζεται στην Αττική όπου η διασπορά φαίνεται αυξημένη στο 200% σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένα βήμα πριν μπει στο «κόκκινο» βρίσκονται εξίσου η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα για τις οποίες εξετάζονται ήδη πιο αυστηρά μέτρα, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την συμπρωτεύουσα, το πρωί της Πέμπτης, ότι δεν προβλέπεται να επιβληθούν πιο σκληρά μέτρα. Μεταξύ αυτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00.

Η Επιτροπή των Λοιμοξιολώγων ωστόσο είναι διχασμένη για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει. Πολλοί κάνουν λόγο για επικίνδυνη διασπορά του ιού στα σχολεία, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αρνείται ότι υπάρχει εισήγηση για να κλείσουν. Από την άλλη, αρκετά μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι την λύση στο πρόβλημα θα δώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, κάτι που όπως υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά θα ήταν καταστροφικό για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Αττική.
Κλεισμένοι από νωρίς μέσα τα Σαββατοκύριακα

Για να προλάβουν τις βόλτες των εκδρομέων που θα θελήσουν να απολάυσουν τον όμορφο καιρό των Αλκυονίδων, οι Επιτροπή εισηγείται απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα. Εκείνοι που αντικρούουν την εισήγηση κάνουν λόγο για άσκοπο και παράλογο μέτρο αφού οι πολίτες έχουν άπλετο χρόνο έως εκείνη την ώρα, να βγουν και να χαρούν τον ζεστό ήλιο. Ταυτόχρονα, συζητείται έντονα η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο και έλεγχος στα SMS στο 13033 για να μην διανύουν οι πολίτες μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μέσα στην περιφεριακή ενότητα.

Αναφορικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 Στην Αθήνα, η κ Ματίνα Παγώνη δεν είναι σύμφωνη λέγοντας πως «το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες, η οποία θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο  καθηγητής και μέλος της επιτροπής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος : «Δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

«Έξυπνη λύση» χαρακτήρισε την απαγόρευση για τα Σαββατοκύριακα, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος και πρότεινε  τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033.

Την ίδια στιγμή κρίσιμες αποφασεις παίρνονται ακόμα μια φορά για το «τσακισμένο» λιανεμπόριο, για το οποίο οι Λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προτείνουν νέο λουκέτο για τις «κόκκινες» περιοχές. Η Επιτροπή των ειδικών υποστηρίζει ότι, «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία» και εξετάζουν κλείσιμο των καταστημάτων. Ούτε click away ούτε click in shop. Το μέτρο αυτό φυσικά κάνει τους επιχειρηματίες να τρέμουν ότι τα λουκέτα που θα μπουν εκ νέου θα είναι και οριστικά αυτή τη φορά.
Τι θα αποφασιστεί για τα σχολεία

Με αγωνία οι μαθητές που έχουν γίνει «μπαλάκι» σε μια ηλεκτρονική χρονιά με διαλείμματα επιστροφής στα θρανία, αναμένουν τις αποφάσεις τις κυβέρνησης. Μεγάλη μερίδα λοιμωξιολόγων ρίχνει ευθύνες για την διασπορά στο άνοιγμα των σχολείων. Μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείων όπως και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν νοσήσει γι αυτό η  υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, όπως υποστήριξαν μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

 

 

 

Πηγή 

Back to top button