breaking newsΔιεθνή

Ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στις 4 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης όπως μεταδόθηκε από την εκπομπή «Μόσχα. Κρεμλίνο. Putin» ο δημοσιογράφος Πάβελ Ζαρούμπιν.

«Η πιο σημαντική σύνοδος κορυφής του SCO θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι ηγέτες αυτών των χωρών επικοινωνούν προσελκύει ιδιαίτερη προσοχή από όλο τον κόσμο και ζήλια από τη Δύση», δήλωσε ο παρουσιαστής της εκπομπής σε ένα βίντεο από τα παρασκήνια.

Επιπλέον, ο Πούτιν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους αποφοίτους της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) στο Κρεμλίνο αυτήν τη βδομάδα. Ο αρχηγός του κράτους θα έχει επίσης συναντήσεις με την κυβέρνηση και με μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στις 4 Ιουλίου, η σύνοδος κορυφής του SCO θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά υπό ινδική προεδρία. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί τα κράτη μέλη της SCO Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Το Ιράν, η Λευκορωσία και η Μογγολία θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ως παρατηρητές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η πλήρης ένταξη του Ιράν θα επισημοποιηθεί στην εκδήλωση και ότι θα υπογραφεί μνημόνιο σχετικά με τη δέσμευση της Λευκορωσίας να ενταχθεί στον SCO.

Ο SCO ιδρύθηκε το 2001 από τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το Ιράν είναι επί του παρόντος παρατηρητής στον οργανισμό. Το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία και η Μογγολία έχουν το ίδιο καθεστώς. Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής του SCO πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2022.

πηγή ieidiseis.gr

 

Back to top button