Διεθνή

Το ψυχοκοινωνικό προφίλ του Τρομοκράτη!

Οι τρομοκράτες σύμφωνα με έρευνες διακρίνονται σε άντρες και γυναίκες σε αρχηγούς κι ακόλουθους σε αυτούς που δρουν μόνοι τους ( μοναχικοί λύκοι) κι σε αυτούς που δρουν σε γκρουπ. Η πλειοψηφία είναι άντρες, παιδιά μεταναστών πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας με ναρκισσιστικά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

Οι άντρες παρακινούνται περισσότερο από ιδεολογικά και θρησκευτικά κίνητρα ενώ οι γυναίκες για λόγους εκδίκησης και προσωπικούς λόγους. Επειδή οι γυναίκες κατά κανόνα προέρχονται από κοινωνίες όπου η γυναίκα κατέχει κατώτερη θέση συνήθως οι γυναίκες αυτές ή είναι σε κίνδυνο ο γάμος τους ή δεν έχουν παιδιά και μπαίνουν στη δράση για να διασφαλίσουν κοινωνική τους θέση.

Οι αρχηγοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας λιγότερο διατεθειμένοι να κάνουν τις βίαιες πράξεις ενώ οι ακόλουθοι είναι πιο εξοικειωμένοι και πιο διατεθειμένοι να ενεργήσουν βίαια για να κατοχυρώσουν θέση τους στο γκρουπ. Επειδή η αυτοκτονία στο ισλάμ απαγορεύεται είναι πιθανό από κατάθλιψη κι αυτοκτονικό ιδεασμό να αυτοκτονούν ως καμικάζι αλλά να θεωρούνται μάρτυρες. Κατάχρηση οσιών παρατηρείται στις τάξεις τους.

Παράγοντας πρώτος για εκκόλαψη τρομοκράτη είναι η ύπαρξη αυταρχικού πατέρα και δευτερευόντως η κακοποίηση στη παιδική ηλικία. Τις γυναίκες άρχισαν να τις χρησιμοποιούν μετά το 2004.

dimpenews.com

Back to top button